4.2 C
Craiova
miercuri, 13 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCum îți recuperezi drepturile salariale dacă firma e în insolvență

Cum îți recuperezi drepturile salariale dacă firma e în insolvență

Drepturile salariale restante pot fi recuperate de la firmele în insolvență
Drepturile salariale restante pot fi recuperate de la firmele în insolvență

Un doljean a fost disponibilizat, dar firma la care lucrase era în insolvență și nu i-a plătit acestuia contravaloarea concediului de odihnă neefectuat timp de trei ani, invocând că nu are bani. Iată ce pârghii legale au angajații unei firme aflate în insolvență, precum și foștii angajați, pentru a-și recupera drepturile salariale neachitate de angajator. 

Un doljean a fost disponibilizat la finalul anului 2016 de la Dumatrucks SRL, ca urmare a faptului că firma a închis punctul de lucru la care lucra omul. Mihai Glăvan și alți doi foști colegi de-ai săi au intrat în șomaj, însă aventura bărbatului cu firma la care a lucrat din 2014 abia de atunci a început. Bărbatul susține că a avut contract individual de muncă în regulă pe toată perioada cât a lucrat la firma respectivă și că i s-au plătit lună de lună contribuțiile către stat. Numai că, Mihai Glăvan susține că din 2014 și până în 2016, când a fost disponibilizat, nu i s-a acordat concediul de odihnă. Firma la care a lucrat doljeanul trebuia să îi achite fostului angajat, la disponibilizare, contravaloarea concediului de odihnă neefectuat. El a spus că firma a recunoscut că are să îi plătească aproximativ 2.000 de lei, pentru concediul de odihnă neefectuat, însă i-ar fi motivat omului că nu are, în acel moment, disponibilități bănești la dispoziție, pentru a-i achita acea sumă.

Firma este în insolvență

La momentul disponibilizării, adică pe 25.10. 2016, firma se afla în procedură de insolvență. La începutul lui 2017, Mihai Glăvan s-a adresat Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Dolj, reclamând faptul că nu și-a primit drepturile salariale restante. ITM Dolj a transmis dosarul al București, deoarece firma Dumatrucks și-a mutat din 2012 sediul social în Sectorul 1 din Capitală. În luna martie, ITM București i-a răspuns doljeanului că firma la care a lucrat este în insolvență și că bărbatul trebuie să se adreseze lichidatorului judiciar BNP Consult SPRL din Craiova, care se ocupă de Dumatrucks. De la lichidatorul FORINSOLV (fostul BNP Consult), doljeanul a fost trimis din nou la firmă, reprezentanții lichidatorului spunând că nu este de competența lor. Întors din nou la compania la care a lucrat, Glăvan s-a lovit de un refuz, spunându-i-se că i se vor plăti banii pe viitor. Firma fiind în insolvență, ITM nu are prea multe pârghii să acționeze în astfel de cazuri.
Fostul angajat a vrut să acționeze firma în judecată, însă avocatul contactat de el i-ar fi cerut un onorariu de 1.500 de lei, din cei 2.000 de lei pe care bărbatul îi are de recuperat de la fostul angajator, pentru concediul de odihnă neefectuat.
Bărbatul s-a adresat GdS, disperat că nu știe cum să mai procedeze pentru a intra în posesia banilor care i se cuvin. „De luni de zile mă plimbă de la unii la alții, pentru ca tot la firmă să ajung. Ei spun că nu au bani, iar eu sunt disperat că o să termin șomajul și nu am altă sursă de venit. La peste 50 de ani cine mă mai angajează pe mine“, s-a plâns bărbatul.

Lichidatorul: „Am notificat firma să îi achite drepturile bănești“

GdS a contactat FORINSOLV pentru un punct de vedere în acest caz. O reprezentantă a biroului practicienilor în insolvență ne-a precizat că se cunoaște cazul lui Mihai Glăvan. „Firma Dumatrucks este în perioada de observație, din partea noastră, a lichidatorului, însă nu i s-a ridicat dreptul de administrare al societății. Noi am notificat firma să îi achite drepturile bănești domnului respectiv. Deci firma a fost informată, însă are propria administrare“, a precizat o reprezentantă a lichidatorului.
GdS a încercat să contacteze firma la sediul social, dar numerele de telefon afișate pe internet nu mai sunt valabile. Am încercat să contactăm Dumatrucks și pe telefonul de contact comunicat de firmă la Ministerul Finanțelor, însă apelurile de primire sunt blocate. În momentul în care vom primi un răspuns de la societate vom prezenta și punctul de vedere al firmei.

Cum pot foștii angajați și actualii angajați să își recupereze banii

Cum procedează persoanele care au de recuperat bani de la firme aflate în insolvență, în condițiile în are în această procedură firmele sunt protejate de orice formă de executare silită. Totuși, drepturile de natură salarială trebuie achitate cu prioritate angajaților sau foștilor angajați. Salariații unei firme aflate în insolvență pot depune cereri direct la Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM), pentru a-și încasa drepturile bănești restante din partea firmei aflate în insolvență. Conform Legii nr. 200/2006, sumele pentru concediile de odihnă neefectuate sau drepturile salariale neplătite la timp se pot achita din Fondul de garantare, inclusiv la cererea salariaților. Foștii salariați se pot adresa AJOFM prin intermediul unei organizații care să le reprezinte interesele (ONG, sindicat, o asociație), care trebuie să notifice în prealabil lichidatorul și AJOFM privind drepturile salariale restante pe care intenționează să le recupereze de la Fondul de garantare.
Potrivit articolului 13 din legea enunțată, din Fondul de garantare se suportă inclusiv sume de genul celor solicitate de cetățeanul de mai sus, respectiv „b) compensațiile bănești restante, datorate de angajatori pentru concediul de odihnă neefectuat de salariați, dar numai pentru maximum un an de muncă“. Angajatorul care nu are bani la dispoziția firmei pentru plata acestor concedii de odihnă neefectuate poate depune cerere la AJOFM pentru eliberarea acelor sume din fondul de garantare. Firma este obligată să ramburseze sumele în termen de șase luni de la ieșirea din insolvență.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS