Anul acesta s-au adus de peste graniță mai multe autovehicule, aparatură electronică și aparate optice, fotografice, respectiv de tehnică medicală, dar s-au diminuat importurile de textile și îmbrăcăminte.
În prima lună a anului 2017, Doljul a importat mărfuri în valoare totală de 84,3 milioane de euro, în creștere cu 12,4 milioane de euro față de aceeași perioadă a anului trecut, ceea ce înseamnă o creștere valorică a mărfurilor importate cu 17,3% față de anul trecut.
Intensificarea consumului s-a transpus în creșterea importurilor anumitor mărfuri de valoare mare, în debutul anului în curs. Cele mai importante au fost importurile din secțiunea „Mijloace de transport“, care au crescut cu 8,6 milioane de euro (adică în creștere cu 38,8%) faţă de luna ianuarie 2016. Acestea ocupă locul întâi în totalul importurilor Doljului și dețin 36,8% din total importuri, față de 24,3% în luna ianuarie 2016, potrivit datelor furnizate de Direcția Județeană de Statistică Dolj. Reprezentative pentru această secțiune sunt importurile de vehicule terestre, care dețin 99% din secțiune și care au fost în creștere cu 8,4 milioane de euro față de luna ianuarie 2016. Ceea ce înseamnă că doljenii și-au cumpărat mai multe autovehicule la începutul anului acestuia decât anul trecut.
Mașini, aparate și echipamente electrice, locul doi la importuri
Direcția Județeană de Statistică Dolj informează că pe locul doi în structura importurilor se situează achiziționarea de peste graniță de „Mașini, aparate și echipamente electrice, aparate de înregistrat sau reprodus sunetul și imaginile“, așa cum sunt ele grupate de către Statistică. Aceste mărfuri reprezintă 35,6% din totalul importurilor. „Nivelul acestei secțiuni a crescut cu 3,1 milioane de euro (11,7%) comparativ cu luna ianuarie 2016, datorită creșterii, în principal, a valorii importurilor de «reactoare nucleare, cazane, mașini, aparate și dispozitive mecanice, părți ale acestora» cu 5,3% faţă de luna ianuarie 2016. Acestea au deținut o pondere de 71,1% în cadrul secțiunii“. De asemenea, în cadrul acestei secțiuni au crescut importurile de „mașini, aparate și echipamente electrice și părți ale acestora, aparate de înregistrat sau de reprodus sunetul și imaginile“, care au înregistrat și ele o creștere de 2 milioane de euro (31,3%), conform datelor de la Statistică.
S-a importat mai mult fier, fontă și oțel
Pe locul al treilea în rândul importurilor Doljului s-au situat, anul acesta, în perioada analizată, ca pondere în total importuri (5,1%), importul de „metale comune și articole din acestea“, care au crescut cu 132.000 de euro (+3,2%) faţă de luna similară a anului precedent. Capitolul „fontă, fier și oţel“ a deținut cea mai mare pondere, 40,4%, din cadrul secțiunii și au crescut cu 1,1 milioane de euro, faţă de luna ianuarie 2016.
Importurile de „materii textile și articole din acestea“ ocupă locul al patrulea pe județ, potrivit datelor de la Statistica doljeană, cu 4,5% în total importuri. Cu toate că datele arată că s-a intensificat consumul în 2017, importurile de textile și îmbrăcăminte au scăzut cu 504.000 de euro (scădere cu 11,7%) în ianuarie 2017 față de aceeași lună din 2016.
De asemenea, importurile de „instrumente și aparate optice, fotografice, cinematografice, de măsură, de control sau precizie, instrumente medico-chirurgicale“ ocupă locul al cincilea pe județ, cu o pondere de 4,2%. Anul acesta se observă o creștere semnificativă cu 61,6% a valorii mărfurilor aduse de peste graniță și cuprinse în această categorie, importându-se în plus cu 1,3 milioane de euro față de ianuarie 2016.
Exporturile au fost mai mari decât importurile
Conform Direcției Județene de Statistică Dolj, balanţa comercială în luna ianuarie 2017 a prezentat un excedent de 11 milioane de euro, în scădere faţă de perioada corespunzătoare din anul precedent, când s-a înregistrat un excedent de 21,9 milioane de euro. Acest lucru înseamnă că anul trecut exporturile fuseseră și mai mari decât importurile în Dolj. Această situație cu exporturi mai mari decât importurile se menține și în ianuarie 2017, însă ecartul între cele două componente ale balanței comerciale s-a diminuat, ca urmare a reducerii exporturilor, față de aceeași perioadă din 2016.