2.9 C
Craiova
joi, 26 decembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriDe ce folosesc românii bani „gheaţă“ la cumpărături

De ce folosesc românii bani „gheaţă“ la cumpărături

Tot mai mulți bani lichizi circulă pe piață
Tot mai mulți bani lichizi circulă pe piață

În condițiile în care tot mai multe persoane folosesc plata cu cardul, totuși, numerarul din circulație crește de la o lună la alta. Ex­plicația specialiștilor ­ es­te aceea că oamenii plătesc cu bani cash ceea ce consumă, din obișnuința de a folosi bancnotele și monedele. Inclusiv cei care primesc salariul sau pensia pe card au tendința să scoată banii în numerar și să facă plăți diverse.

În condițiile în care anumite state vor să renunțe la banii sub formă de bancnote și monede, în România lichiditățile cresc de la o lună la alta și tot mai multe persoane plătesc cu bani „gheață“ mărfurile și serviciile pe care le cumpără. Ultimele statistici ale Băncii Naționale a României (BNR) arată că anul acesta a crescut numerarul din circulație de la o lună la alta, cu 1,7% sau 1,8% față de luna precedentă. Creșterea lichidităților din piață față de aceeași perioadă a anului 2016 este cu 17,7% în 2017, conform datelor de la BNR. În total, în piață există în circulație, la începutul lui martie 2017, numerar în valoare de 55,2 miliarde de lei, din totalul masei monetare existente în România de 179 de miliarde de lei. Deci, a treia parte din totalul banilor din România circulă în numerar, iar restul sub forma banilor de cont (în conturi, pe carduri). Ce înseamnă faptul că există mai mulți bani în circulație, ce implicații are acest aspect în economie și de ce folosesc românii tot mai mult cash la cumpărături am încercat să elucidăm în cele ce urmează, discutând cu specialiști din domeniul bancar și cu câțiva craioveni.

Folosirea bancnotelor, metehnele trecutului

Suedia este prima țară din lume care a anunțat că va renunța la banii cash, în câțiva ani, deoarece cea mai mare parte a tranzacțiilor se efectuează electronic, cu cardul sau direct din cont.
„Cu toate că au fost anunțate creșteri semnificative ale tranzacțiilor cu carduri, în ultimii ani, BNR raportează o creștere de la o lună la alta a numerarului din circulație. Ține de comportamentul românilor să folosească bani cash. Așa suntem obișnuiți. Avem înclinația de a folosi bancnotele și monedele în mod excesiv. Anul acesta este numerar mai mult în circulație, pentru că au mai crescut salariile și pensiile, s-au plătit și subvențiile pentru agricultori și, fiind o creștere a lichidităților, tot mai mulți folosesc plățile în numerar.
Cu toate că băncile raportează permanent creșterea numărului tranzacțiilor cu carduri și a valorii plăților, atât la POS-urile din magazine, cât și pe internet, există mulți oameni care își scot banii de pe card și îi folosesc la plăți cash. În multe țări europene s-a limitat mult numerarul din circulație, pentru că acolo oamenii au altă mentalitate“, a spus directorul unei bănci din Craiova. El a mai precizat că sunt țări unde se mai folosesc doar bancnotele mici de 10 și 20 de euro, iar unii nici nu au văzut bancnotă de 200 de euro, în realitate. Fiind mai mult numerar în circulație, automat se intensifică și consumul, pentru că oamenii au tendința să cheltuiască mai mult când au mai mulți bani.
În concordanță cu comportamentul celor din țară, și oltenii folosesc la scară largă banii cash, economia din regiune fiind puternic dependentă de numerar.
„Oltenii nu fac rabat de la folosirea numerarului. Stă în firea noastră să plătim cu cash, deși există atâtea posibilități de tranzacții on-line sau la POS-urile din magazine“, a mai spus directorul unei bănci din Craiova. În condițiile în care există o lege care limitează plățile în numerar atât între firme, cât și între firme și persoane fizice, această lege nu este tot timpul respectată, astfel că Fiscul regional cu sediul la Craiova a aplicat mai multe amenzi persoanelor juridice care nu respectau restricțiile privind plata facturilor în numerar.

De ce folosesc craiovenii bani lichizi?

„Am card contactless și e foarte bun, pentru că mergi la supermarket și faci plata foarte ușor, dar folosesc și cash, pentru că nu peste tot sunt POS-uri. De exemplu, când merg în piață să cumpăr legume și fructe trebuie să plătesc cu bani în numerar. La fel plătesc și în alte părți, unde nu există POS-uri. Când te duci să cumperi pâine, în cartier, tot cu bani cash plătești“, a spus un craiovean. Alții au diverse motive să utilizeze bancnotele foarte des.
„Am avut numai probleme cu cardurile în trecut, în sensul că m-am trezit cu comisioane de care nu auzisem, nu fusesem informată sau chiar mi s-a întâmplat ca la o lună după ce mi-am închis un card de debit să mă notifice banca despre faptul că mai am de plată un comision, despre care nu mă informase în momentul în care am închis cardul. Atunci mi-au spus că operațiunea s-a procesat și mi s-a închis cardul. De atunci am decis să primesc salariul cash și am renunțat la orice fel de card. Plătesc totul în numerar, ca aproape toată lumea. Avem un singur card în familie, pe care îl folosim în călătoriile în străinătate“, a spus o craioveancă.

Bani lichizi mulți, semn că economia subterană „duduie“?

Specialiștii susțin că o economie care depinde de numerar favorizează tranzacții „la negru“, deci și bani „la negru“. Cu alte cuvinte, creșterea numerarului din circulație poate fi un semnal pentru dezvoltarea economiei subterane.
„Chiar dacă la nivel oficial, tranzacțiile cu numerar ale unei firme sunt limitate la 5.000 sau 10.000 de lei pe zi, totuși, unele vânzări se fac cu bani lichizi, cu plata pe loc, fără să se evidențieze ceva în acte. Nimeni nu află de vânzare, iar vânzătorul și-a primit deja banii și nu are ce să reclame. Nu sunt emise facturi, nu se taie chitanțe. Nu știe nimeni că a avut loc tranzacția respectivă, nu plătește nimeni nici un impozit, pe când alte firme evidențiază totul în acte și achită taxe, impozite, TVA la stat. Pentru astfel de tranzacții neevidențiate în acte se preferă banii lichizi și plățile în numerar“, a precizat reprezentantul unei firme private din Craiova, sub protecția anonimatului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS