Prin legea de funcționare a parcurilor industriale, investitorii care decid să își deschidă o afacere în astfel de incinte sunt scutiți de plata impozitului și a taxei pe teren, de impozitul pe clădiri, doar că trebuie să ceară astfel de facilități de la primăriile din localitățile în care există parcurile, pe schema de ajutor de minimis, care poate fi de până la 200.000 de euro. Iată cum pot beneficia firmele private de asemenea scutiri și ce alte avantaje și dezavantaje conferă deschiderea unui business într-un parc industrial.
Mediul de afaceri nu are la dispoziție prea multe facilități de la autoritățile centrale sau locale pentru a-și dezvolta afaceri într-o zonă sau alta. Singurele excepții sunt investițiile în parcurile industriale, iar facilitățile acordate pentru dezvoltarea afacerilor în astfel de entități sunt singurele scutite de la obligația de a fi notificată Uniunea Europeană, pentru a aproba asemenea facilități, care se încadrează în situația ajutoarelor de stat. O firmă care deschide un atelier de producție, o fabrică sau pur și simplu își construiește o clădire de birouri, respectiv sediul social într-un parc industrial beneficiază de prețuri mici la închirierea terenului, precum și de scutiri la plata impozitelor locale, de taxe pentru certificatul de urbanism, pentru autorizația de construire, precum și de consultanță gratuită din partea administratorilor parcului.
Scutirile la plata impozitelor locale pentru firmele chiriașe ale parcurilor industriale sunt reglementate de Legea parcurilor industriale din 2003, numai că între timp s-a modificat Codul fiscal, iar aceste scutiri au rămas valabile, dar trebuie să respecte legislația ajutorului de stat. Înainte se acordau aceste facilități direct administratorului parcului industrial. Acum, scutirile de impozit pe teren și pe clădiri se acordă direct firmelor chiriașe, cu respectarea unei proceduri pentru a fi evidențiat respectivul ajutor de stat. De când s-a modificat Codul fiscal, firmele chiriașe într-un parc industrial trebuie să solicite la primăria din localitatea unde activează parcul industrial un ajutor de minimis, pentru a beneficia de respectivele scutiri de impozite și plata unor taxe, deoarece aceste scutiri sunt asimilate ajutorului de stat primit de firmele respective.
Avantajele dezvoltării unei afaceri într-un parc industrial
În parcurile industriale, de cele mai multe ori, tarifele de închiriere a terenului sunt foarte mici, mult mai reduse decât prețul pieței. „Avantajele unei firme care vine în parcul industrial sunt multiple. În primul rând, pentru închirierea terenului sau pentru superficie se plătește doar 0,1 euro pe metrul pătrat. Pe baza acordului de ajutor de minimis, firmele beneficiază de scutiri la plata impozitului și a taxei pe teren, de când s-a modificat Codul fiscal. Societatea care închiriază terenul trebuie să obțină acordul de principiu pentru ajutorul de minimis, care se obține de la Primăria Craiova, pe baza unei documentații care se depune la primărie. Firma trebuie să spună în acea documentație ce produce în parcul industrial, câte locuri de muncă va crea. Este mai mult o formalitate acordul de principiu de ajutor de minimis. Ajutorul de minimis poate fi de până la 200.000 de euro, pe trei ani“, a declarat Dan Dașoveanu, directorul High Tech Industry Parc Craiova, firmă ce administrează parcul industrial deținut de Consiliul Județean Dolj. El a mai precizat că firmele care decid să își deschidă afaceri în parcul industrial beneficiază de asistență gratuită (consultanță) din partea firmei care administrează parcul, atât pentru documentația pentru ajutorul de minimis, cât și pentru documentația de obținere a certificatului de urbanism.
Pot exista și unele dezavantaje
Până anii anteriori, administratorii parcurilor industriale au fost scutiți de plata impozitelor și taxelor locale pentru terenurile din respectivele parcuri. După modificarea Codului fiscal, prin Legea 227/2015 s-a păstrat scutirea de impozit pe teren și pe clădiri pentru firmele din parcurile industriale (prevedere care există și în Legea parcurilor industriale din 2003), dar legiuitorul a mai adăugat o frază, la articolul 464, litera n) din Codul fiscal, precizând că aceste facilități se acordă „cu respectarea legislației privind ajutorul de stat“. Cu alte cuvinte, firmele din parcurile industriale care vor să beneficieze de aceste scutiri trebuie să treacă de o măsură birocratică, și anume aceea de a solicita la primărie acordul pentru ajutor de minimis, pentru a beneficia de scutirile prevăzute de lege. Chiar dacă este o formalitate, firma care cere acordul de ajutor de minimis trebuie să pregătească o documentație pentru municipalitate. Ajutoarele de minimis de până la 200.000 de euro pentru investițiile în parcurile industriale se acordă prin Ministerul Dezvoltării. Nu pot cere ajutoare de minimis firmele care au mai beneficit de această formă de sprijin în ultimii doi ani.
În parcul industrial din Craiova nu există clădiri pe care să le închiriezi, ci se închiriază doar terenuri. Așadar, investitorul trebuie să ia în calcul investiția într-o clădire, afacerea fiind luată de la zero (green-field). În plus, entitățile economice care decid să deschidă o unitate de producție sau de prestări servicii în parcul industrial trebuie să ia în calcul și costurile cu racordarea la utilități: energie, apă, canalizare, gaze. La High Tech Industry Parc Craiova, investitorilor li se spune că se aduc utilitățile până la limita proprietății parcelei, iar de acolo firma își plătește racordurile și se poate conecta la utilități.
Zece firme în High Tech Industry Parc Craiova
Până pe data de 3 august se înscriseseră în noul parc industrial al CJ Dolj zece entități economice, potrivit celor declarate de Dan Dașoveanu. Domeniile de activitate ale investitorilor, în mare parte locali, care vor demara afaceri în parcul industrial sunt extrem de variate, de la software și până la producerea de becuri ecologice. Domeniile principale de activitate ale firmelor din noul parc industrial din Craiova sunt: fabricarea de articole de voiaj și marochinărie; comerțul cu diverse produse; producerea de articole de îmbrăcăminte; realizarea de soft la comandă; fabricarea hârtiei și cartonului ondulat și a ambalajelor din hârtie și carton; activități de tipărire; tratarea și eliminarea deșeurilor periculoase; activități de transporturi și altele. Directorul parcului industrial, Dan Dașoveanu, a precizat că până acum au fost ocupate în High Tech Industry Parc Craiova 6,5 hectare, iar libere mai sunt alte aproximativ 12 hectare.
High-Tech Industry Park Craiova SA este societatea pe care activează parcul industrial cu același nume (situat dincolo de Aeroport) și a fost înființată de Consiliul Județean Dolj, care deține 99,90% din acțiuni, alături de celălalt parc industrial înființat pe lângă CJ, respectiv SC Parc Industrial Craiova SA, cu 0,10% din participațiuni.