4 C
Craiova
marți, 12 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriDatoriile către Fisc, eșalonate mai ușor

Datoriile către Fisc, eșalonate mai ușor

Fiscul a ajuns la concluzia că mai bine ajută firmele cu datorii să își plătească restanțele către stat decât să le execute silit
Fiscul a ajuns la concluzia că mai bine ajută firmele cu datorii să își plătească restanțele către stat decât să le execute silit

Datoriile firmelor către administrațiile financiare pot fi eșalonate la plată în condiții mai bune pentru societăți, după ce s-a modificat recent legislația fiscală. Însă există și „reversul medaliei“: firmele care nu se pot ține de graficul de eșalonări și nu își plătesc ratele lunare către Fisc se vor alege cu executarea garanțiilor depuse.

Mii de firme nu au putut plăti la timp impozitele și taxele către stat și au acumulat datorii care le dau peste cap activitatea. Pentru a nu fi executate silit de către organele ANAF, firmele pot să apeleze la eșalonarea la plată a datoriilor, dacă știu că se pot ține atât de plata ratelor eșalonate de către Fisc, cât și de plata obligațiilor curente datorate lunar statului. Codul de procedură fiscală a fost modificat recent prin OG nr. 30/2017, astfel încât Fiscul să accepte mai multe garanții din partea firmelor, respectiv au apărut noi avantaje fiscale pentru cei care depun garanțiile complete cerute de organele statului. „De acum încolo există o mai mare flexibilitate în ceea ce privește înlesnirile la plata debitelor restante. Prin noile modificări legislative, firmele care dețin garanții complete de 116% din valoarea debitului beneficiază la eșalonare nu doar de scutirea de penalități de întârziere pe perioada existenței debitului, ci și de scutirea a 50% din dobânzile de întârziere aferente, dacă se țin de respectarea graficului de rambursare la plată. De asemenea, se acordă eșalonări și celor care nu au garanții suficiente, dar fără să se stabilească un plafon de garanție, însă, în acest caz, firmele nu mai sunt scutite de la plata penalităților de întârziere, ci aceste penalități se înregistrează la plată și se repartizează în graficul de eșalonare“, a precizat directorul executiv al Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice (DGRFP) Craiova, Mihai Antonescu.

Ce fac firmele care nu dețin suficiente garanții

Cele mai mari probleme ale firmelor cu datorii sunt legate de dificultatea de a se ține de graficul de rambursare, precum și de plata obligațiilor curente, precum și lipsa garanțiilor materiale pe care să le pună la Fisc, ca să beneficieze de eșalonarea debitelor. ANAF înregistrează garanțiile la Arhiva Electronică de Garanții Reale Mobiliare.
De acum încolo, există și alte modificări care înlesnesc accesul firmelor cu datorii la eșalonarea la plată, chiar dacă nu dispun de garanții materiale suficiente. Directorul DGRFP Craiova susține că pot fi aduse scrisori de garanție bancară și chiar „pot fi aduse polițe de asigurare care să țină loc de garanții“, a spus Antonescu. Mai nou, statul acceptă inclusiv scrisorile de garanție bancară emise de instituții financiare nebancare (IFN-uri). OG 30/2017 mai prevede la articolul 211, alin. b) că se acceptă drept garanții „scrisoarea de garanție emisă de o instituție de credit sau, după caz, de o instituție financiară nebancară înscrisă în registrele Băncii Naționale a României pentru emiterea de garanții ori polița de asigurare de garanție emisă de o societate de asigurare (…)“. În cazul în care banca sau firma de asigurare sunt din afara spațiului Uniunii Europene, atunci garanțiile emise sunt acceptate dacă respectă legislația europeană, se arată în OG 30/2017. Scrisorile de garanție sunt greu de obținut de către firme, acestea trebuind să îndeplinească anumite condiții de bonitate impuse de bănci.
În cazul în care firmele nu își permit să respecte graficul de eșalonare a datoriilor, atunci Fiscul execută garanțiile firmei, înscrise în Arhiva Electronică, indiferent de natura acestor garanții. Dacă o firmă nu se poate ține de graficul de eșalonare a datoriilor, dar ulterior întrunește condițiile de reluare a eșalonării, atunci procedura se poate relua pentru respectiva firmă, dacă Fiscul nu a apucat să valorifice garanțiile depuse inițial de acea firmă. „Se poate reveni asupra situației și se reia eșalonarea în același an, firma beneficiind după noua legislație de două astfel de repuneri la plată, de două reluări ale eșalonării“, a precizat Mihai Antonescu.

Câte firme beneficiază de eșalonarea datoriilor

Potrivit datelor de la DGRFP Craiova, Fiscul regional a emis până acum 1.713 decizii de eșalonare la plată în toate județele Olteniei, din care mai sunt în curs de desfășurare 1.520 de eșalonări, cele mai multe în județele Dolj și Gorj. Valoarea totală a datoriilor eșalonate la plată în Oltenia (valoarea celor active) atinge 189 de milioane de lei, iar garanțiile depuse de firme au o valoare totală de 215 milioane de lei.
Din totalul eșalonărilor acordate, 129 de eșalonări au fost finalizate deja, în sensul că firmele și-au achitat integral datoriile, prin acest program. Fiscul susține că 64 de firme din regiune nu au putut să se țină de plata debitelor eșalonate la plată, care au fost în valoare totală de 9,8 milioane de lei și din care au rămas neachitate aproape jumătate, adică 4,3 milioane de lei.
Eșalonările la plată se pot face pe cel mult cinci ani, însă există eșalonări aprobate și pentru perioade de un an sau doi. Se pot face eșalonări chiar și pentru câteva luni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS