ANAF surprinde din nou firmele. Noua legislație permite ca organele fiscale să poată reveni în control la o firmă după ce aceasta a fost deja verificată. În plus, au apărut reguli noi, în baza cărora Fiscul poate verifica persoanele fizice atunci când sunt diferențe mari între ceea ce câștigă legal și ceea ce cheltuiesc sau comparativ cu veniturile pe care estimează Fiscul că le-ar încasa, de fapt, acea persoană.
Una dintre cele mai mari neplăceri pentru mediul de afaceri este situația în care Fiscul vine în control la o societatea în cauză. Dar cum ar fi ca o societate să fi avut deja un control fiscal recent pe ultimii cinci ani, iar când reprezentanții firmei credeau că pot răsufla ușurați, inspectorii fiscali să vină din nou în control, luând la „puricat“ încă o dată toate documentele contabile? Codul de procedură fiscală, modificat recent prin OG nr. 30/2017, prevede noi aspecte prin care Fiscul poate face controale la firme și la persoane fizice. Fiscul decide care firme vor fi verificate pe aceleași criterii ca și până acum: când riscul fiscal al respectivei firme este mare, adică dacă nu și-a depus declarațiile fiscale la timp, dacă există diferențe între facturile declarate de acea firmă și cele declarate de partenerii de afaceri ai firmei respective, dacă există reclamații etc. Însă diferă puțin metodele pe care le vor folosi Finanțele, atunci când verifică o entitate economică. Apare posibilitatea ca o firmă să fie reverificată, la scurt timp după ce s-a încheiat o inspecție fiscală.
Conform noului act normativ, inspectorii fiscali pot decide extinderea controalelor pe mai multe perioade fiscale, până la cinci ani fiscali în urmă, cât este perioada de prescripție. În cazurile de evaziune fiscală, perioada de prescripție este de zece ani. De asemenea, dacă până acum se știa că o firmă verificată pe cinci ani în urmă nu va mai avea parte în curând de inspectorii fiscali, de acum încolo aceștia se pot întoarce în control la o firmă recent verificată, dacă există date care să arate că la acea firmă au avut loc, totuși, activități care nu au fost întocmai cu legislația fiscală. Doar că astfel de reverificări nu se pot face oricum și oricând. „Inspectorii fiscali se pot duce din nou la aceeași firmă în control pentru a verifica aceeași perioadă doar dacă există semnale și motive clare să se facă reverificarea, și doar prin decizie a conducătorului unității, când există suspiciuni clare de evaziune. În caz contrar, dacă o firmă este controlată succesiv de două-trei ori pe aceeași perioadă fără a fi motive clare de reluare a controlului, atunci ultima sau ultimele două inspecții fiscale nu mai au valoare și sumele stabilite în plus de plată la acele ultime controale pot fi foarte ușor contestate de firmă în instanță și câștigate de agentul economic.
Deci, nu se fac așa oricum reverificările la o firmă, ci doar dacă existe motive serioase să se reia controlul“, a spus un reprezentant al Fiscului doljean.
Controlul se poate face și electronic
Inspectorii fiscali pot efectua trei tipuri de inspecții fiscale. Prima este inspecția prin sondaj, adică oamenii Fiscului pot verifica selectiv documentele firmei pe anumite perioade de timp. A doua este inspecția exhaustivă, adică se verifică toate documentele contabile, toate activitățile firmei pe o anumită perioadă. Cea de-a treia formă de control fiscal se numește inspecție electronică, „care constă în activitatea de verificare a contabilității și a surselor acesteia, prelucrate în mediu electronic, utilizând metode de analiză, evaluare și testare asistate de instrumente informatice specializate“, se arată în noul act normativ care a modificat Codul de procedură fiscală. Adică Fiscul poate prelua datele direct din programele de contabilitate cu care lucrează firmele și să le verifice tot electronic. Sau declarațiile fiscale depuse electronic la Fisc sunt verificate în același mod de către Fisc.
Legiuitorul a stabilit că, de regulă, nu se poate derula concomitent și inspecție fiscală inopinată, și control fiscal de fond, anunțat în prealabil. Excepție fac situațiile în care sunt necesare și alte proceduri pentru a stabili clar anumite situații la o firmă, caz în care echipa de inspecție fiscală este competentă să efectueze și un control inopinat. În mod normal, controlul inopinat poate fi demarat doar de cei la Direcția Antifraudă Fiscală, din cadrul ANAF, pe când controalele de fond anunțate se pot desfășura de către organele teritoriale ale ANAF.
Cum pot fi verificate de Fisc persoanele fizice
Fiscul va proceda la selectarea pe baza analizei de risc a persoanelor fizice care vor fi supuse verificării situației fiscale personale. Cum se procedează pentru a afla dacă o persoană fizică prezintă „risc de neconformare“. Practic, Fiscul observă dacă există o diferență mai mare între veniturile declarate de acea persoană și veniturile estimate de Fisc. „Riscul de neconformare la declararea veniturilor impozabile aferent unei persoane fizice reprezintă diferența semnificativă între veniturile estimate în cadrul analizei de risc și veniturile declarate de persoana fizică și/sau de plătitori pentru aceeași perioadă impozabilă. Diferența este semnificativă dacă între veniturile estimate în cadrul analizei de risc și veniturile declarate de persoana fizică și/sau de plătitori este o diferență mai mare de 10% din veniturile declarate, dar nu mai puțin de 50.000 de lei“, se arată în OG nr. 30/2017. Diferența de 50.000 de lei exista și până acum, însă s-a introdus și procentul de 10%. Până acum se verificau persoanele fizice care aveau cheltuieli (pe persoană fizică) mai mari cu cel puțin 50.000 de lei față de veniturile declarate. Dacă o persoană își cumpăra un autovehicul de 100.000 de euro, dar veniturile sale declarate la Fisc erau de doar 50.000 – 60.000 de euro într-un an fiscal, atunci Fiscul declanșa un control la respectiva persoană fizică.
Înaintea desfășurării verificării situației fiscale personale, organul fiscal central are obligația să înștiințeze, în scris, persoana fizică supusă verificării în legătură cu acțiunea care urmează să se desfășoare, prin transmiterea unui aviz de verificare. Aparatul central al ANAF are competență în efectuarea verificării persoanelor fizice, pe întregul teritoriu al țării. Recent, ANAF a precizat că efectuează asemenea controale la sute de persoane fizice din toată țara, precizând că pe listă sunt și cinci persoane din Dolj.