-1 C
Craiova
sâmbătă, 16 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCe salarii de nababi au șefii din administraţia locală

Ce salarii de nababi au șefii din administraţia locală

Personalul din aparatul propriu al primarului Craiovei a ajuns la salarii de bază ce totalizează 10,847 milioane de lei, în creștere semnificativă față de luna iunie, când salariile de bază din instituție totalizau 7,728 milioane de lei
Personalul din aparatul propriu al primarului Craiovei a ajuns la salarii de bază ce totalizează 10,847 milioane de lei, în creștere semnificativă față de luna iunie, când salariile de bază din instituție totalizau 7,728 milioane de lei

Fondul lunar de salarii din Primăria Craiova depășește 2,363 milioane de euro pe lună, după majorările salariale din iulie. Pe un an întreg, municipalitatea cheltuiește cu salariile peste 28 de milioane de euro, conform noilor grile de salarii. Cheltuielile salariale au crescut spectaculos și la Consiliul Județean Dolj, ajungând la peste 2 milioane de euro pe lună. Majorări salariale s-au făcut și la Prefectura Dolj. Primarul și președintele CJ câștigă peste 2.000 de euro net, fiecare. Iată ce salarii încasează acum și directorii din aceste instituții, precum și personalul din subordine.

Vă întrebați ce salariul are primarul Craiovei? Dar președintele Consiliului Județean Dolj? Dar personalul din subordinea șefilor de județ, respectiv de municipiu reședință de județ? Ajutați de Legea nr. 153/2017, numită Legea-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, funcționarii din administrația craioveană și doljeană și-au majorat salariile în luna iulie, șefii acestor instituții și directorii de prim rang ajungând la salarii uriașe, comparativ cu salariul mediu brut pe economie. Astfel că salariile de bază ale celor cu funcții de conducere din Primăria Craiova, Prefectura Dolj și Consiliul Județean Dolj au ajuns de trei – patru ori mai mari decât salariul mediu brut pe țară, care în 2017 este de 3.131 de lei.
La fiecare din cele trei instituții enumerate majorările salariale, sporurile acordate care se calculează la noile salarii umflate și contribuțiile sociale care se calculează și se plătesc la nivelul noilor remunerații au „umflat“ fantastic cheltuielile bugetare ale Craiovei și ale Doljului, la capitolul salarizare.
GdS a analizat execuția bugetară publicată pe site-ul Ministerului Finanțelor la fiecare din cele trei instituții publice din Dolj, înainte de majorarea salariilor și la o lună după majorarea permisă de Legea nr. 153/2017.

Fondul lunar de salarii în Primăria Craiova: peste 16,245 milioane de lei

Potrivit execuției bugetare pe luna iunie, salariile de bază, sporurile de conducere, indemnizațiile și contribuțiile sociale datorate de personalul din aparatul primarului municipiului Craiova totalizau 11,568 milioane de lei, fără a fi calculate și indemnizațiile de delegare și drepturile bănești pentru personalul din afara unității, plătit tot de primărie. Este vorba de salariile celor din activitatea executivă, adică strict din primărie și nu din direcțiile subordonate instituției. Din acestea, salariile de bază ale angajaților primăriei care compun autoritatea executivă erau de 7,728 milioane de lei, conform datelor oficiale publicate în execuția bugetară detaliată. În luna august 2017, totalul salariilor de bază, plus sporuri și contribuții sociale au urcat fantastic, la 16,245 milioane de lei, în creștere cu 4,677 milioane de lei față de luna anterioară analizată. Concret, salariile de bază ale celor din Primăria Craiova au crescut, în total, de la 7,728 milioane de lei în iunie, la 10,847 milioane de lei în august. Efortul bugetar în plus pentru salariile de bază ale celor din aparatul primarului urbei este de 3,119 milioane de lei, de la o lună analizată la alta, care cuprinde și majorările permise de Legea nr. 153/2017. Mai jos vom detalia cât câștigă lunar primarul Craiovei și alte persoane cu rang înalt din primărie. În total, în Primăria Craiova activează 614 persoane.
Exprimat în euro, fondul total de salarii din Primăria Craiova dintr-o singură lună, după majorările salariale, este de 2,363 milioane de euro, adică echivalentul construirii unui kilometru de autostradă, dacă ar fi să comparăm. Dacă presupunem că numărul de personal se menține, în 2018 Primăria Craiova va cheltui, în tot anul, cu salariile, sporurile și contribuțiile celor din aparatul primarului suma de 28,358 milioane de euro.

Cât câștigă primarul Craiovei și personalul din aparatul lui

După ce au fost majorate în iulie, salariile din Primăria Craiova au ajuns la următoarele niveluri: secretarul municipiului – 11.600 de lei, arhitectul-șef – 10.025 de lei, director executiv – 9.725 de lei, director executiv adjunct – 9.225 de lei, șef serviciu – 8.000 de lei, auditor – între 4.000 și 5.700 de lei (în funcție de grad și gradație), un consilier – între 2.400 și 5.400 de lei. Cel mai mic salariu de bază îl au referenții debutanți din primărie – 2.088 de lei. Primarul municipiului are un salariu mai mare decât cel al secretarului. Se observă că funcționarii din Primăria Craiova și-au majorat salariile la nivelul maxim prevăzut de lege. Respectiv salariul secretarului se calculează aplicându-i-se coeficientul 8. Acest lucru înseamnă că se înmulțește salariul minim pe economie, care este de 1.450 de lei brut, cu coeficientul 8 și rezultă un salariu de bază de 11.600 de lei brut pe lună, maximul permis de lege. Potrivit Legii nr. 153/2017, salariul de bază al unui primar de municipiu de mărimea Craiovei nu poate depăși 13.050 de lei brut (dacă se adaugă sporul maxim permis de lege, respectiv de 9 ori salariul minim pe economie), la care se adaugă anumite sporuri. La un salariu brut de 13.050 de lei, salariul net al primarului ar fi de 9.153 de lei pe lună, la care se pot adăuga alte sporuri. Adică, aproximativ 2.000 de euro pe lună, salariu comparabil cu cel al managerilor unor firme puternice din mediul privat. Având în vedere că anul acesta, în iunie, câștigul salarial mediu net pe țară a fost de 2.380 de lei, conform Institutului Național de Statistică, astfel că primarul Craiovei câștigă de patru ori salariul mediu net pe țară.
Bugetul personalului din CJ Dolj, majorat semnificativ

În Consiliul Județean (CJ) Dolj au avut loc creșteri de salarii în luna februarie, după care s-au mai efectuat alte majorări în iulie, după apariția legii citate mai sus. GdS a analizat datele din execuția bugetară pe aceleași luni distincte, iunie și august 2017. În iunie 2017, salariile de bază, sporurile pentru condiții de muncă și contribuțiile sociale ale angajaților din activitatea executivă a CJ Dolj totalizau cheltuieli de personal de 6,554 milioane de lei, iar în august au crescut la 9,376 milioane de lei, în creștere cu 2,822 milioane de lei. Exprimate în euro, cheltuielile cu salariile celor din CJ sar de 2 milioane de euro pe lună. Din acestea, salariile de bază erau de 4,968 milioane de lei în iunie, iar în august au crescut la 7,196 milioane de lei. Având în vedere că la CJ Dolj activează 221 de salariați se poate observa că, în medie, aceștia câștigă mai mult decât funcționarii din Primăria Craiova.

Și la CJ, salariile au fost majorate tot până la maximul permis de lege

La Consiliul Județean Dolj, președintele instituției are o indemnizație brută de 14.100 de lei, secretarul unității are 11.586 de lei, arhitectul-șef 11.020 de lei, un director executiv primește 10.875 de lei, iar un șef de serviciu 10.150 de lei brut. Un șef de birou are un salariu de bază de 9.425 de lei, un consilier, consilier juridic sau inspector superior 7.968 de lei, unul principal 6.225 de lei, iar unul debutant 3.127 de lei.
La un salariu brut de 14.100 de lei, cât indemni­zația președintelui Consiliului Județean Dolj, salariul net cu care un angajat normal ar pleca acasă ar fi de 9.888 de lei pe lună (circa 2.150 de euro pe lună). Cum la președintele de CJ se adaugă indemnizația de conducere, salariul său net sare bine de 10.000 de lei pe lună.

Salarii mai mari și la Prefectura Dolj

Potrivit execuției bugetare oficiale, salariile de bază ale personalului angajat la Instituția Prefectului județului Dolj au crescut de la 816.000 de lei în iunie, la 1,086 milioane de lei în august. În total, cheltuielile cu salariile, sporurile, norma de hrană și contribuțiile erau în iunie de 1,313 milioane de lei la Prefectura Dolj, iar în august au urcat la 1,767 milioane de lei. Prefectura nu are grila de salarii publicată pe internet, însă în Legea nr. 153/2017 se precizează că la salariul unui șef de instituție din subordinea guvernului se poate aplica un coeficient de minim 6,8 și de maxim de 7,4 la salariul minim. Concret, venitul unui prefect de județ, de exemplu, ar putea fi de minimum 9.860 de lei pe lună și de maximum 10.730 de lei pe lună.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS