Craiova trebuia să aibă, până acum, încă două mall-uri realizate de dezvoltatori imobiliari străini. Unul ar fi trebuit să apară pe platforma de vest a Craiovei, în prelungirea bulevardului Nicolae Titulescu, iar altul, chiar în interiorul municipiului, pe strada Caracal. Demarate în 2008, în plină dezvoltare imobiliară, lucrările la centrele comerciale au fost sistate în 2009, iar de atunci și până acum au rămas doar niște ruine.
Fondul de investiții austriac Immoeast ar fi trebuit să finanțeze construirea mall-ului care s-ar fi numit West Gate Center Craiova, pe o suprafață de 73.000 de metri pătrați. Cu tot cu teren, sunt peste 10.000 de metri pătrați arondați zonei care trebuia să fie un spațiu comercial. Construcția este amplasată în partea de vest a Craiovei, în apropiere de Exflor (fostul PIC) și vizavi de Praktiker. Deși inițial a fost ridicat un etaj al construcției, lucrările au fost oprite de ani buni, în perioada de criză economică. La vremea respectivă, mai mulți dezvoltatori imobiliari s-au retras din proiecte mari de investiții în România, fie din lipsa finanțărilor, fie din cauza faptului că marile branduri de îmbrăcăminte, încălțăminte și acccesorii erau sceptice în a se dezvolta în diverse mall-uri locale, astfel că nu se închiriau spațiile din ceea ce urmau să devină două centre comerciale în urbe.
La fața locului se observă că nu s-a mai lucrat de mult la construcție și nu sunt semne că s-ar relua în curând lucrările. Pânzele care țineau loc de geamuri s-au degradat, iar ciorile dau târcoale construcției. Dacă imediat după porțile ruginite nu s-ar afla o gheretă cu paznic, proiectul imobiliar ar părea complet părăsit. Pe site-ul constructorului general, Baupartner, în dreptul construcției West Gate Center scrie „lucrările au fost sistate de client“, adică de Immoeast. Sunt zvonuri că dezvoltatorul ar fi dorit să vândă proiectul imobiliar către altă companie, însă tranzacția ar fi picat. În anul 2010, fondul de investiții Immoeast a fost achiziționat de Immofinanz AG. Reprezentanții Immoeast pe România nu au putut fi contactați de GdS până la închiderea ediției.
Adora Mall, o groapă plină de bălării
Pe strada Caracal trebuia să apară Adora Mall, o investiție de aproape 140 de milioane de euro a dezvoltatorului imobiliar portughez Sonae Sierra, prezent de ani buni pe piața românească. O hotărâre a Consiliului Local Craiova din anul 2007, privind modificarea planului urbanistic de detaliu, arăta că viitorul mall de pe Caracal urma să se ridice pe patru niveluri și ar fi cuprins o parcare subterană, una supraterană și deasupra nivelului solului ar fi urmat să fie construite alte trei etaje. Așa se explică excavarea terenului pe strada Caracal. Suprafața respectivului centru comercial ar fi urmat să fie de 59.000 de metri pătrați, iar deschiderea acelui spațiu comercial ar fi adus circa 900 de locuri de muncă. Lucrările au fost sistate în 2009, când ar fi trebuit să fie terminate, și au rămas la stadiul de fundație. Între timp, groapa de pe Caracal a fost acoperită cu vegetație. Joi, la fața locului erau câțiva muncitori care lucrau la gard, dar nu aveau nici o legătură cu lucrările propriu-zise la mall. Deși lângă ghereta paznicului era și un excavator, dirigintele de șantier prezent joi în zonă a precizat că nu se reiau lucrările la construcția respectivă.
Dezvoltatorul nu are un plan concret pentru Craiova
În 2010, dezvoltatorul căuta finanțare pentru finalizarea proiectului imobiliar din Craiova. În 2011, Sonae Sierra ne comunica faptul că 30% din viitoarele spații comerciale de la Adora Mall fuseseră deja închiriate, că urma să fie amenajată o zonă de bowling în incintă, un cinema modern și multe alte lucruri existente într-un mall. Lucrurile s-au schimbat însă radical în ultimii ani. Anul trecut, managerul pe România al dezvoltatorului imobiliar Sonae Sierra, Ingo Nissen, preciza pentru economica.net că trebuie să regândească întregul proiect de la Craiova, din cauza unui competitor puternic din această zonă, și anume: Electroputere Parc – cel mai important mall al Craiovei. „Să concurăm cu Electroputere Parc ar fi canibalism“, ar fi spus la vremea respectivă șeful pe România al Sonae Sierra. Între timp s-a redeschis și Mercur Center – un spațiu comercial cu aspect de mall, în centrul Craiovei, deci a apărut încă un factor concurențial în zonă, pe piața centrelor comerciale.
Sonae Sierra a dezvoltat, anul trecut, mall-ul Park Lake Plaza, în zona Titan din București, o investiție care a înglobat circa 180 de milioane de euro. Dezvoltatorul portughez este prezent pe piața din Oltenia, prin River Mall din Râmnicu-Vâlcea.
Contactat de GdS, directorul de dezvoltare pentru România al companiei Sonae Sierra, Ingo Nissen, a lăsat să se înțeleagă că, momentan, nu vor fi reluate lucrările la Adora Mall și nici nu va fi vândut spațiul de pe strada Caracal din Craiova. „Până acum nu am planificat să vindem proiectul. România oferă posibilități de dezvoltare a unor proiecte noi în diverse orașe din țară, iar Craiova este unul dintre ele. Cu Adora Mall așteptăm momentul propice pentru a înainta dezvoltarea, în concordanță cu dinamica pieței și investigăm în mod constant dacă a venit momentul oportun să reîncepem proiectul, dar ne uităm, de asemenea, și la alte oportunități investiționale în țară. De îndată ce vom avea informații noi despre Adora Mall, vom comunica acest lucru“, a precizat Ingo Nissen, pentru GdS.