Circa 100 de firme din diverse domenii de activitate, în special din domeniul comerțului, expun de vineri până duminică produsele din ofertele lor, la Centrul Multifuncțional din Craiova, reunite la două târguri diversificate. Craiovenii pot vedea și achiziționa, de la telefoane mobile, laptopuri sau imprimante 3D, până la produse tradiționale, ciolan afumat, prăjituri de casă, vinuri diverse, miere și multe alte produse de îmbrăcăminte, decorațiuni interioare și exterioare. Un al doilea târg se desfășoară la exterior, dedicat produselor și utilajelor agricole.
Aflat la cea de-a doua ediție, Târgul de Comerț al Olteniei dedicat bunurilor de larg consum și serviciilor a demarat astăzi, la Centrul Multifuncțional din Craiova. Evenimentul se desfășoară în perioada 13-15 octombrie și reunește o gamă variată de producători și comercianți din domenii diferite de activitate. Vizitatorii pot observa de la tehnologii moderne de printare, telefoane mobile, laptop-uri, elemente de decorațiuni interioare și până la produse diverse expuse de meșteri populari, cum ar fi covoare oltenești, mobilier pictat cu motive tradiționale, bijuterii hand-made cu cristale Swarovski, vinuri, produse alimentare, miere, cosmetice naturale și produse de îngrijire și multe alte produse, expuse în pavilionul interior al Centrului Multifuncțional.
Totodată, în același interval se desfășoară și prima ediție a Târgului AGRO Oltenia, tot la Centrul Multifuncțional, dar în pavilionul exterior al clădirii, organizat de aceeași firmă. Sunt expuse mașini și utilaje agricole, îngrășăminte, sisteme de creștere și furajare pentru animale, echipamente pentru industria alimentară, produse agroalimentare, se oferă și servicii de consultanță.
”S-au înscris în jur de 100 de expozanți, atât în interiorul Centrului, cât și afară, iar domeniile sunt foarte diversificate: începând de la firme de construcții, de imobiliare, amenajări interioare și exterioare, marochinărie, încălțăminte și îmbrăcăminte, pentru că avem și o zonă rezervată lor, unde sunt expozanți cu produse tradiționale, cum ar fi covoare și ii. Avem și mulți apicultori, cu produse destinate consumului și produse folosite în apicultură. Sunt și producători de dulciuri de casă, iar în ceea ce privește expunerea afară, au expus atât firme cu utilaje agricole de mari dimensiuni, cât și cu motoutilaje, cu pomi fructiferi, fructe goji, cu îngrășăminte destinate creșterii plantelor. Avem și o firmă din Ungaria care vine la târgul nostru să își prezinte produsele, dar și ferme din Germania, de exemplu este prezent cel mai mare producător de sparanghel, care are și firmă de recrutare și am înțeles că are nevoie de forță de muncă pentru această plantație”, a spus Cristina Dușcă, organizator al Târgului de Comerț Oltenia, respectiv al AGRO Oltenia.
Comercianții își așteaptă clienții
”Participăm, în primul rând, pentru că suntem din Oltenia. Suntem cei mai mari dealeri de utilaje agricole și piese de schimb din Craiova”, a precizat Viorel Gogoșiu, reprezentantul firmei Meca-Rul.
Cei interesați de amenajarea de curți și grădini pot găsi ceea ce caută la acest târg. ”Astăzi expunem produsele noastre din piatră naturală, care sunt aduse din toată lumea. Este un nou trend acum. Înainte a fost piatra, apoi a venit moda ceramicelor, iar acum din nou este în trend piatra naturală. Avem tot ce ține de peisagistică, de amenajarea de curți și grădini. Suntem un depozit nou deschis. Înainte aveam ceva mai mic, dar acum dorim să ne promovăm la un alt nivel”, a precizat Ștefan Nedelcu, director general al PRO NSD Group.
Există și mai multe crame și comercianți care își expun vinurile la târgurile care se desfășoară în acest weekend. ”Așteptăm să fim mai cunoscuți pe piață și brandul Casa Vinului să fie cât mai cunoscut cu prilejul acestui târg. Facem față concurenței prin seriozitate, calitate și multă muncă. Vinurile sunt produse în Moldova și în zona Vrancea și sunt comercializate aici, în Craiova”, a spus Dan Nedescu, de la standul ce reprezintă Casa Vinului Craiova.
Meșterii populari se promovează intens
Prezenți la majoritatea târgurilor locale, câțiva meșteri populari doljeni oferă publicului o paletă diversificate de lucruri produse manual, care atrag privirile vizitatorilor. Mobilierul de mici dimensiuni din lemn, pictat manual la Craiova a ajuns în casele străinilor care agreează arta tradițională românească. Artiștii, din mâinile cărora ies asemenea produse unicat, sunt soț și soție: Rodica și Viorel Dîlganu. Ei expun zilele acestea și la Târgul de Comerț al Olteniei. ”Participăm pentru promovarea pe plan local și pe plan național. Încercăm să trezim gustul pentru ceea ce înseamnă tradițional și pentru tot ce înseamnă mobilier pictat. Se pare că interesul craiovenilor este ceva mai mare anul acesta, față de anii anteriori pentru mobilier pictat și interesul lor nu poate decât să ne bucure”, a spus Rodica Dîlganu, care pictează mobilier cu motive florale sau tradiționale românești, după ce acel mobilier a fost produs de soțul său, Viorel.
Și covoarele oltenești create în Dolj, trăistuțele și alte dichisuri țesute ajung în casele străinilor. ”Pentru un covor oltenesc din acesta, cu motive tradiționale se muncește foarte mult, două-trei săptămâni sau poate chiar și o lună și jumătate. Depinde de dimensiunile covorului. Se realizează foarte greu. Este foarte multă muncă și foarte multă migală și dăruire. Se cer foarte mult pe plan internațional. Ne promovăm online, pe site-ul nostru și participăm la multe evenimente la care sunt și cetățeni străini”, a spus Anca Dumitrescu, de la Covorul Oltenesc.
Bijuterii unicat din cristale Swarovski și argint, produse la Craiova, au locul lor la târgul de Centrul Multifuncțional. ”Participăm la foarte multe târguri cu produsele noastre. Avem produse unicat, lucrate manual”, a spus Ștefana Angiu, reprezentanta MadCrystal. Bijuteriile hand-made sunt realizate cu multă migală.
Multe utilaje agricole expuse la exterior
Fermierii și cei care sunt pasionați de agricultură pot găsi noutățile tehnice pe care le caută chiar în curtea Centrului Multifuncțional, unde expun comercianții și producătorii specializați pe domeniul agricol. Containere pentru depozitarea motorinei, grape, pluguri, tractoare mici și mari, motosape și chiar ATV-uri, îngrășăminte și tot felul de utilaje și dispozitive pentru agricultură pot fi găsite în acel pavilion exterior al Centrului. ”Suntem astăzi prezenți la AGRO Oltenia cu ambele firme, Mabo Utilaje și Îngrășăminte Oltenia, pentru a le oferi soluțiile complete tuturor fermierilor din zonă, și nu numai. Am venit cu utilajele de construcție, am venit cu toată gama de utilaje pentru agricultură: semănători, pluguri, grape și tractoare diverse, cu putere de la 26 de cai putere și până la 90 de cai putere. Ne place să credem că suntem printre singurii care oferim soluții complete și respectăm cu adevărat fermierii și agricultorii, în general, și oamenii din domeniul construcțiilor, bineînțeles”, a spus Doru Popescu, director de vânzări al firmei Mabo Utilaje. Fermierii care nu au momentan bani de investit în utilaje sunt încurajați de dealerii de utilaje cu oferte diverse de leasing financiar și alte finanțări.
Gazeta de Sud este prezentă la târg cu un stand, iar vizitatorii pot să citească ziarul în incinta Centrului Multifuncțional.
Târgurile se desfășoară de vineri până duminică, între orele 10:00-19:00, cu excepția zilei de duminică, în care programul este până la ora 16:00. Intrarea este liberă. Organizatorii susțin că și transportul este gratuit, deoarece există autobuze RAT inscripționate cu însemnele Târgului de Comerț Oltenia, care vor circula din principalele cartiere ale Craiovei, până la Centrul Multifuncțional și retur.