5.6 C
Craiova
sâmbătă, 21 decembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriBranduri de top, relocate din Dolj

Branduri de top, relocate din Dolj

Producția unor mărci renumite de produse a dispărut din Dolj, în ultimii ani, prin transferul de tehnologie și chiar și de personal către alte companii și către alte regiuni din țară. Concret, firme din Dolj și-au vândut o parte din afaceri, cu tot cu liniile de producție, know-how și licențe complete de fabricație către alte companii care produc cu succes respectivele produse în diverse zone din țară.

În ultimii ani, companii de top din Craiova au înstrăinat o parte din produsele realizate la nivel local, multe dintre ele fiind branduri cunoscute la nivel național și chiar internaținal. Afacerile au fost perfectate la sume cu multe zerouri, sume cu care companiile locale s-au capitalizat, la vremea respectivă, în urma tranzacțiilor. Multe branduri care odinioară erau de top în Craiova, în Dolj și în țară nu se mai fabrică acum aici, ci fie le-a fost schimbată denumirea, fie sunt fabricate în continuare sub același brand și au succes la nivel național.

Electroputere nu mai produce locomotive la Craiova

Odinioară cunoscută drept emblema industriei craiovene, Electroputere Craiova a vândut tot în 2013 divizia de reparații locomotive către Grup Feroviar Român (GFR), patronat de Gruia Stoica. GFR a înființat la Pașcani firma Electroputere VFU.
Ulterior, aceasta a cumpărat și Reloc SA din Craiova, companie specializată pe repararea de locomotive. În cele din urmă a devenit publică informația că Electroputere VFU Pașcani achiziționase de la Electroputere Craiova nu doar divizia de locomotive, ci și licențele de fabricație, precum și dreptul de a utiliza denumirea de „Electroputere“.
Mai târziu, Electroputere VFU a cerut la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM) înregistrarea unui model de locomotivă electrică. În iulie 2014, noua marcă „Electroputere – Power Provider“ a fost înregistrată la (OSIM) pentru transformatoare, motoare și mașini unelte, potrivit datelor de la acea vreme, furnizate către GdS.
Cert este că unele dintre locomotivele produse la Craiova în trecut sub brandul Electroputere sunt încă funcționale și circulă și astăzi pe căile ferate române, fiind achiziționate de la Craiova chiar și în urmă cu 40 de ani de către CFR.

Undelemn de la Bunica și Olpo nu se mai fabrică la Podari

Producătorul de ulei Cargill Oils a închis producţia în unitatea de la Podari în anul 2013, la circa două luni după anunţul făcut de companie, conform căruia informa că înstrăinează brandurile de ulei de floarea-soarelui Untdelemn de la Bunica şi Olpo către investitorul Expur. Acesta a preluat doar brandurile de ulei şi liniile de producţie, respectiv o parte dintre angajaţii care au dorit să se relocheze să se deplaseze la fabrica Expur de la Slobozia. Compania nu a preluat şi activele fabricii de lângă Craiova. Acestea au fost vândute ulterior către Sud Oil SRL, care intenționa să înființeze un depozit de cereale.
La ora actuală, mărcile Olpo și Undelemn de la Bunica se regăsesc pe site-ul companiei Expur, la lista de produse, și se produc cu succes la Slobozia, unde există o fabrică a companiei, cu o capacitate mare de procesare a semințelor de floarea-soarelui și de rapiță.
Valoarea tranzacției dintre Cargill și Expur SA s-ar fi ridicat la circa 4 milioane de euro, conform informațiilor care circulau la acea vreme. Cifra nu a fost confirmată de cele două companii.

Biscuiții Salatini se produc la Vălenii de Munte

Renumiții biscuiți Salatini au fost produși mulți ani de către compania locală Pan Group. Practic, brandul respectiv s-a consacrat pe vremea când era în fabricație la Craiova, la Pan Group. Tot în 2013, producătorul de sucuri Tymbark Maspex Romania a cumpărat mărcile de biscuiţi şi de paste făinoase de la Pan Group, dar şi liniile de producţie. Noul proprietar al mărcii Salatini a relocat producţia de la Craiova la Vălenii de Munte. Potrivit datelor neoficiale din acel an, afacerea s-ar fi perfectat la două milioane de euro.
La Pan Group Craiova s-au produs mai multe mărci, cum ar fi Salatini (crackers), Capollini (brezel) şi Rollini D’Oro (rulade şi prăjituri), dar compania și-a căpătat notorietate în regiune prin producția de pâine. De atunci și până acum, Pan Group a mai înstrăinat din activele unității și a mai restrâns din activitatea pe anumite segmente.

Țigla de la Elpreco a trecut la Bramac

Nu la fel de cunoscută ca mărcile prezentate mai sus este țigla din beton, care a fost produsă la Elpreco, însă fosta fabrică de prefabricate este de notorietate. Compania craioveană Elpreco a perfectat în octombrie 2016 transferul afacerii de țiglă de beton către Bramac România, însemnând licențele, activele și salariații societății. Elpreco intenționa, la vremea respectivă, să concentreze atenția pe consolidarea afacerilor în Craiova cu BCA, pavele, borduri, elemente pentru drumuri și structuri de beton.
La fabrica de țiglă de beton lucrau aproximativ 40 de oameni. Valoarea tranzacției dintre Elpreco SA și Bramac România s-a ridicat la 33 de milioane de lei, adică aproximativ 8 milioane de euro, la acea dată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS