Vrei un telefon, un computer sau alte electronice de ultimă generaţie, vrei să îţi şochezi colegii şi prietenii la începerea facultăţii cu un look nou, să îţi schimbi garderoba ori accesoriile sau ai nevoie de bani pentru o săptămână, două de vacanţă şi părinţii nu vor să contribuie financiar la aceste mici plăceri? Ai o singură soluţie – jobul de vacanţă.
Studenţii sunt mari amatori de joburi de vacanţă care, pe lângă banii pentru distracţiile de vară sau zilele negre din anul şcolar, le asigură şi experienţa necesară impresionării angajatorului după terminarea facultăţii. Cei care nu şi-au găsit până acum un loc de muncă mai au la dispoziţie două luni. Le stau la dispoziţie posturile sezoniere din comerţ, turism sau construcţii, dar şi locuri de muncă în contabilitate sau secretariat, care se pot transforma în joburi permanente. „Cele mai căutate joburi sunt cele de chelner, barman, ospătar, vânzător în magazin. Salariul nu este foarte mare, dar motivant este bacşişul, aşa cum reiese dintr-un studiu realizat de Centrul de Consiliere şi Orientare Profesională al Universităţii din Craiova. Nu este neglijată nici munca de sampling, pentru care se câştigă diferit, în funcţie de promoţia produsului la care studenţii fac reclamă. De asemenea, cei care urmează o facultate cu profil real se angajează la diferite firme de calcul cu jumătate de normă. Altă parte a studenţilor lucrează în vânzări şi în asigurări. Cei care vor să muncească pe litoral aleg să fie ospătari, chelneri sau recepţioneri. Unii dintre ei aleg să meargă în SUA sau Europa, prin intermediul programelor de tipul work and travel“, a explicat Stelian Bărăgan, directorul Centrului de Consiliere şi Orientare Profesională al Universităţii din Craiova.
La mare, la soare sau în Craiova, la terasă
Dacă unii aleg locuri de muncă sezionere pe litoral şi în timpul liber profită şi de soarele şi apa mării, alţii se mulţumesc cu joburile din Craiova, iar cei mai curajoşi pleacă să muncească în străinătate. „Nu am vrut să plec la mare, deşi am avut ofertă, pentru că acolo nu puteam să strâng bani. Vreau ca la anul să stau cu chirie şi să îmi cumpăr un calculator. Dar pentru că nu am fost în vacanţă în acest an, voi cheltui şi pentru mine, voi merge la solar, îmi voi schimba coafura, îmi voi cumpăra ceva haine“, a spus Alina Velişcu, studentă în anul II la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor, care lucrează pe perioada verii ca şi casieră într-un supermarket.
Liviu, student la Facultatea de Istorie, Filosofie, Geografie, este în fiecare vară barman sau chelner la terasă. „Anul trecut am fost la mare şi am făcut bani. Aşa i-am convins pe ai mei să facă rate la maşină şi am plătit şi eu câteva. Acum iar trebuie să plătesc, dar stau în Craiova, am găsit aici ceva mai bun şi am mâncare şi cazare pe gratis“, a povestit tânărul.
În căutarea jobului potrivit
Un job de vară trebuie căutat din timp, dar nu este târziu nici pentru cei care încă speră că se vor angaja în această perioadă. Bun prieten este întotdeauna internetul, deoarece firmele specializate în recrutare de personal au site-uri cu oferte de locuri de muncă, unde tinerii pot completa şi posta CV-uri. Altă sursă o constituie şi anunţurile din ziare, unde, după un simplu telefon, poţi lua contact direct cu angajatorul, dar şi târgurile de joburi care se organizează de mai multe ori pe an de către asociaţiile studenţeşti craiovene. Şi dacă nici acum nu şi-a găsit un job, atunci studentul trebuie să se ducă la facultate, nu la cursuri sau seminarii, că e în vacanţă, ci ca să citească anunţurile de la avizier pe care le-a ignorat mereu ca nu cumva să îşi arunce privirea pe note, restanţe sau alte situaţii şcolare. Nu trebuie uitate nici revistele pentru studenţi, unde numeroase firme au postat anunţuri cu locuri de muncă. O dată intrat în câmpul muncii, studentul are aceleaşi drepturi ca orice salariat.
Joburi de top
Cele mai accesibile joburi de vară sunt cele de operator baze de date, contabil, recepţioner în hoteluri sau pensiuni, ospătar, bucătar sau ajutor de bucătar, cameristă, barman, secretar – pentru persoanele care cunosc foarte bine o limba străină, muncitor în comerţ, sampling sau pentru împărţirea de fluturaşi prin magazine.