Între un curs, un job şi o ieşire cu prietenii, sute de tineri craioveni îşi fac timp şi pentru programele asociaţiilor studenţeşti, activităţi care, o dată trecute în CV, deschid mai uşor uşile angajatorilor doljeni.
În funcţie de domeniile în care se specializează sau de proiectele în care vor să se implice, studenţii craioveni pot alege una dintre cele aproximativ 20 de asociaţii care populează mediul academic doljean. Dacă te înscrii într-o organizaţie studenţească, intri într-o echipă în care trebuie să dai dovadă de dinamism şi de inventivitate şi să ştii să îmbini munca şi distracţia. Dacă fac parte dintr-o asociaţie studenţească, tinerii pot lua decizii alături de conducătorii universităţii sau de reprezentanţii Ministerului Educaţiei şi Cercetării. „Un student craiovean care face parte dintr-o organizaţie are ocazia să participe la manifestări şi evenimente, învaţă cum să le organizeze şi se poate dezvolta profesional prin diferite traininguri pe care le organizăm. Intră în contact cu studenţi din alte centre universitare, dar şi cu reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei şi Cercetării sau cu membri ai guvernului. Mai mult, studenţii integralişti care sunt membri activi ai unei organizaţii primesc, la împărţirea taberelor, în grilele de evaluare câte 15 puncte în plus“, a explicat Dana Prună, preşedinta Convenţiei Organizaţiilor Studenţeşti Craiova, organism care uneşte toate asociaţiile studenţeşti din mediul universitar craiovean.
„Îl cuceresc imediat pe angajator“
Activităţile desfăşurate într-o asociaţie studenţească vor contribui la alcătuirea unui CV bun, asigurând astfel minimul de experienţă cerut de angajator. „Majoritatea angajatorilor cer experienţă, iar dacă ai făcut parte dintr-o organizaţie studenţească, poţi căpăta experienţa necesară şi ştii cum să te implici şi să faci faţă problemelor organizatorice“, a spus Dana Prună. Studenţii care au făcut parte dintr-o astfel de asociaţie câştigă şi experienţă în domeniul pentru care s-au pregătit. „Te ajută să te dezvolţi profesional şi ai ce să treci în CV la activităţi extraşcolare. Este ceva în plus faţă de diploma de absolvire pe care o au toţi studenţii. Noi îi ajutăm să îşi pună în practică toate cunoştinţele teoretice, le oferim şansa să practice avocatura, să participe la concursuri de eseuri, conferinţe, dezbateri şi locuri de practică în instituţiile publice“, a precizat Anca Matara, PR director la ELSA Craiova.
Angajatorii doljeni consideră că un absolvent care a făcut parte dintr-o asociaţie studenţească se descurcă mult mai bine la un interviu şi are mai multe şanse de angajare faţă de unul care nu poate să treacă în CV decât anii de studii. „Porneşte cu alte şanse pentru că s-a implicat în diferite activităţi şi a organizat evenimente. Se descurcă mult mai bine la interviu, este mai sigur pe el, nu are trac. Pentru că sunt oameni deschişi şi ştiu cum să abordeze problemele, îl cuceresc imediat pe angajator“, a spus George Popescu, director de vânzări la Oz Maraton Craiova.
Organizaţii postcomuniste
Primele asociaţii studenţeşti s-au format imediat după revoluţie. Una dintre cele mai vechi este Organizaţia Studenţilor din Universitatea de Vest din Timişoara.