Visaţi să plecaţi în străinătate şi să lucraţi în domeniul pentru care v-aţi pregătit în ţară şi nu la munca de jos, visaţi la o carieră, o casă, o maşină şi vacanţe exotice, vreţi un post bine plătit într-o instituţie europeană? Atunci alegeţi să fiţi funcţionar european!
Traducători, jurişti, economişti, medici şi asistente, specialişti în relaţii publice şi resurse umane, ingineri şi manageri, şi chiar agenţi de pază, toţi îşi pot găsi din toamnă joburi europene. Nu trebuie decât să promovaţi concursul pentru postul dorit după ce aţi participat în prealabil la o serie de seminarii de pregătire şi training-uri intensive. Românii se pot angaja pe posturi din 16 domenii de activitate, cum ar fi drept, economie, administraţie publică europeană, relaţii externe, relaţii publice, management financiar sau resurse umane. În al doilea semestru al lui 2007, cei care doresc joburi europene pot aplica pentru posturi permanente, cum ar fi şefi de divizii în domeniile drept, economie, administraţie publică europeană, relaţii externe, relaţii publice, informare şi comunicare, lingvistică, dar şi asistenţi în domeniul managementului financiar şi al resurselor umane şi administraţiei publice, posturi adresate exclusiv cetăţenilor români. În plus, potrivit site-ului euroconcurs.ro, românii pot concura alături de ceilalţi cetăţeni din ţările UE pentru posturile asistenţi în domeniile IT, comunicaţii, managementul proiectelor, posturi în domeniul juridic, audit, economie, resurse umane, statistică şi administraţie. În UE este nevoie şi de ingineri constructori, medici, asistente, auditori, administratori şi asistenţi ai biroului european antifraudă, dar şi ai inspectorilor nucleari şi ai agenţilor de pază.
Salarii de mii de euro
Pentru un job din categoria administratori, candidaţii trebuie să aibă studii superioare, iar cei care doresc să fie asistenţi trebuie să aibă studii medii şi minimum trei ani experienţă în domeniu.
Salariul unui funcţionar european porneşte de la 2.500 de euro pentru posturi ca secretar sau asistent şi 4.000 de euro pentru administratori. Cei care aspiră la posturi de conducere trebuie să îşi pregătească buzunarele pentru un salariu lunar de până la 14.000 de euro. În afară de salariu, funcţionarii europeni beneficiază şi de o serie de alocaţii, pentru familie, locuinţă, copil, educaţie şi expatriere. În plus, copiii funcţionarilor europeni beneficiază de învăţământ gratuit într-o şcoală europeană din Belgia, Germania, Luxemburg, Spania, Olanda, Marea Britanie şi Italia, unde studiile, care se întind pe o perioadă de 14 ani, de la grădiniţă până la liceu, sunt recunoscute în 15 state UE şi în altele, precum Elveţia sau SUA. Ca funcţionar european, vă puteţi pensiona la 65 de ani, dar aveţi dreptul să rămâneţi până la 67 de ani, pensia reprezentând 70% din salariul final de bază.
Cum să devii funcţionar european
Pentru cei care vor să se înscrie la concurs vor fi organizate două seminarii de pregătire la Iaşi, în perioada 15 – 16 septembrie, la Universitatea „Petre Andrei“, care vor avea ca temă cariera în instituţiile UE şi pregătirea pentru testele EPSO de preselecţie, respectiv pregătirea pentru proba scrisă, mai multe detalii fiind afişate pe pe www.euroconcurs.ro. Un post permanent în instituţiile UE se ocupă numai în urma promovării unui concurs, în care sunt testate atât cunoştinţele de specialitate, cât şi cunoştinţele despre Uniunea Europeană. Toate etapele de selecţie durează nouă luni. Pentru a deveni funcţionar public, un candidat trebuie să treacă prin cinci teste, care îi asigură un loc pe lista de rezerve, din care sunt aleşi viitorii angajaţi UE. Primele probe se dau în Bucureşti, pentru candidaţii din România, şi încep cu trei teste de preselecţie, în limba străină. Este vorba de un test despre dezvoltarea Uniunii Europene şi politicile comunitare, un test de raţionament verbal şi numeric şi un test de cunoştinţe de specialitate. După preselecţie urmează proba scrisă în care candidaţii trebuie să conceapă, în trei ore, un eseu în domeniul de activitate. Dar cea mai grea probă este interviul în faţa membrilor comitetului de selecţie de la Bruxelles.
800 de joburi în 2006
În 2006, aproximativ 800 de posturi au fost scoase la concurs special pentru cetăţenii români. Cea mai mare concurenţă, 66 de candidaţi pe un loc, s-a înregistrat în domeniul economic. 16 mii de persoane s-au înscris pentru a susţine testele de preselecţie pentru aceste posturi. La sfârşitul lui 2006, s-au publicat primele liste de rezervă, astfel că anul acesta au început să lucreze primii funcţionari europeni din România. Ei sunt corectori, traducători, interpreţi şi jurişti-lingvişti. De curând, a fost publicată şi lista de rezervă pentru competiţia în domeniul secretariatului.