6.7 C
Craiova
vineri, 13 decembrie, 2024

Joburi cu personalitate

Cea mai importantă decizie pe care trebuie să o luaţi în viaţă este cea legată de alegerea carierei. Pentru asta trebuie să ţineţi cont de tipul de personalitate, de activităţile pe care sunteţi dispus să le efectuaţi şi trebuie să învăţăţi cum să vă autocunoaşteţi, aşa cum vă recomandă site-ul www.mapp.ro.

Tipologizarea personalităţii este o metodă cu multe aplicaţii, îndeosebi în sfera consultanţei profesionale. Teoria alegerii profesionale a lui John Holland este una dintre cele mai cunoscute astfel de teorii. Acesta vorbeşte de şase tipuri de structuri personale cu înclinaţii speciale către profesii diferite. Tipul realist preferă activităţile ce implică lucrul cu echipamente şi maşini de orice fel, în timp ce tipul cercetător preferă activităţi care se bazează pe observaţie, cercetare, analiză, evaluare şi rezolvare de probleme.

Artistic, social, întreprinzător

Tipul artistic preferă activităţi bazate pe nonconformism, creativitate, imaginaţie şi medii de lucru nestructurate, tipul social este înclinat către activităţi de lucru cu oameni, de suport şi consiliere, evitând activităţile care includ maşini şi echipamente, tipul întreprinzător este înclinat către activităţi de influenţare, persuasiune şi conducere a celorlalţi, iar tipul convenţional tinde spre activităţi de lucru cu cifre şi documente, spre un mediu de muncă îngrijit, detaliat, bazat pe instrucţiuni clare. Pornind de la teoriile privind tipurile de personalitate, s-au realizat instrumente de evaluare, care au avut drept obiectiv extragerea de informaţii privind interesul faţă de anumite tipuri de activităţi profesionale, atitudinea faţă de oameni, obiecte sau date, cifre, informaţii, capacitatea de a gândi logic şi creativ, capacităţile lingvistic-persuasive.

Alegeţi cariera în funcţie de aptitudini

Majoritatea oamenilor reprezintă o combinaţie a mai multor tipologii, de aceea este foarte probabil să îşi manifeste interesul faţă de mai multe categorii profesionale. În schimb, numai preferinţa pentru un domeniu de activitate sau altul nu e suficientă. Trebuie luată în calcul şi capacitatea de dezvoltare a abilităţilor practice pentru executarea respectivelor activităţi. În varianta ideală, cea mai potrivită profesie ar fi cea în care activităţile de bază sunt cele care vă plac cel mai mult, către care sunteţi în mod natural înclinat, în care conţinutul muncii vă trezeşte interesul şi pentru care dispuneţi de cunoştinţele şi abilităţile profesionale necesare. Dacă din anumite motive nu vă puteţi orienta către acest tip de carieră, ar fi bine să acceptaţi o muncă pentru care deţineţi aptitudinile necesare şi ulterior este posibil să apară şi interesul pentru conţinutul muncii respective.

Lista cunoaşterii de sine

În alegerea carierei, un pas important este autocunoaşterea şi pentru a începe acest proces uneori foarte îndelungat trebuie să ştiţi de unde să începeţi. Primul pas în autocunoaştere o reprezintă o listă, pe care trebuie să treceţi toate activităţile care vă place să le faceţi zi de zi, cum ar fi întâlniri cu oameni, citit, rezolvat de probleme, ascultat de muzică, vizionare de filme. Apoi trebuie să vă gândiţi la experienţa anterioară. Calităţile personale sunt evidente încă din copilărie, de aceea vă puteţi aminti jocurile preferate la o vârstă timpurie. Cu ce vă plăcea să vă jucaţi cel mai des? Ce rol aveaţi în jocuri – de lider sau de organizator sau de simplu membru al echipei? Sau poate preferaţi activităţile independente? În procesul de autocunoaştere este importantă şi analizarea activităţilor pe care le faceţi în timpul liber. Cu ce vă ocupaţi în timpul liber? Cum vă petreceţi sfârşitul de săptămână? Analiza acestor activităţi vă va da o reprezentare privind interesul faţă de sfera muncii şi conţinutul muncii. Vă atrag activităţile în aer liber, activităţile fizice sau mai degrabă preferaţi comunicarea cu oamenii, toate acestea vă ajută în alegerea profesiei.

Şi cei din jur vă cunosc

Un alt pas în procesul de autocunoaştere este să cereţi ajutorul celor din jur, colegi şi prieteni pe care trebuie să îi rugaţi să vă descrie în câteva fraze, să spună cum vă văd la locul de muncă. Imaginea altor oameni despre dumneavoastră uneori nu are nimic în comun cu imaginea dumneavoastră despre sine, de aceea folosiţi fiecare posibilitate de a privi propria personalitate din altă perspectivă. O altă persoană care vă poate fi de ajutor este consilierul în carieră. Acesta vă poate oferi o imagine din afară asupra traseului dumneavoastră de carieră, ajutându-vă să identificaţi punctele forte, aspectele ce trebuie dezvoltate, să planificaţi paşii următori şi să luaţi decizii sau să depăşiţi momentele mai dificile de-a lungul vieţii profesionale.

Autocunoaşterea combate nefericirea la locul de muncă

Autocunoaşterea vă ajută să învăţaţi să fiţi mulţumit de actualul loc de muncă. Dacă vi s-a întâmplat vreodată să fiţi nefericiţi de ceea ce faceţi şi nu ştiţi ce măsuri să luaţi, atunci trebuie să scoateţi lista cu abilităţile, interesele, talentele, personalitatea şi experienţa pe care le aveţi. Combinaţia tuturor acestor lucruri vă face diferiţi. Analizând fiecare factor veţi reuşi să faceţi o departajare între punctele forte şi punctele mai puţin bune. Trebuie să vă construiţi cariera bazându-vă pe punctele forte, dar în acelaşi timp trebuie să găsiţi şi o modalitate de a vă controla slăbiciunile.

Nu ignoraţi domeniile care vă interesează

Dacă exersarea sarcinilor de serviciu vă impune să folosiţi zilnic o abilitate pe care aţi calificat-o deja ca fiind un punct slab al dumneavoastră, acest lucru vă poate aduce insatisfacţie la locul de muncă. Dacă un curs de formare profesională vă poate ajuta să transformaţi acele puncte mai puţin bune în avantaje, atunci trebuie să căutaţi cel mai bun curs. Totalitatea ambiţiilor, intereselor, afecţiunilor şi a dorinţelor sunt cuprinse în inima dumneavoastă. Ele reprezintă sursa tuturor motivaţiilor, ceea ce vă place să faceţi, lucrurile care vă atrag cel mai mult. În timpul facultăţii sau al şcolii, un subiect, o materie studiată v-au interestat mai mult sau aţi avut experienţe care v-au provocat captându-vă atenţia, în timp ce altele v-au plictisit de moarte. Chiar dacă vi se poate părea prea târziu, nu ignoraţi domeniile care vă interesează. Căutaţi să descoperiţi care este motivul pentru care vă place să faceţi aceste lucruri. Primul semnal că sunteţi pe drumul cel bun este entuziasmul. Făcând cu entuziasm ceea ce vă place veţi deveni eficient. Făcând însă din toată inima, pasiunea se va transforma în perfecţiune.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS