5.6 C
Craiova
vineri, 13 decembrie, 2024

Joburi cu viitor

Aţi trecut cu bine examenul de bacalaureat şi se apropie cel mai important moment al vieţii voastre – alegerea facultăţii. Părinţi, prieteni, rude sau simplii cunoscuţi, cu toţii au un sfat pregătit şi o viziune proprie asupra viitorului vostru.

Specialişti IT, ingineri şi economişti, acestea sunt profesiile care au căutare pe piaţa muncii autohtone şi spre care se îndreaptă an de an absolvenţii de liceu. Finanţele, ştiinţele comunicării, geografia, informatica şi dreptul sunt specializările cele mai căutate, iar tinerii sunt la curent cu ofertele pieţei. Companiile au nevoie de oameni în marketing, de la reprezentant vânzări entry-level până la manageri.

„Datorită investiţiilor care încep să se dezvolte în zona Olteniei, cei mai căutaţi vor fi inginerii de orice fel. Vorbim aici de angajări în masă care se vor face de către marii investitori, iar acest domeniu este deficitar. Aşa că tinerii care optează pentru facultăţile tehnice au şanse să lucreze, part-time, chiar din timpul facultăţii. Vor fi vânaţi de managerii de resurse umane“, a explicat Ana Coman, consultant HR din Craiova.

 

Angajaţii, o investiţie

 

IT şi vânzările rămân în topul domeniilor care oferă foarte multe locuri de muncă şi unde este nevoie de absolvenţi foarte bine pregătiţi. Joburile în aceste domenii oferă atât salarii mari, maşină, telefon de serviciu şi decontarea transportului, cât şi timp liber. „Angajaţii din vânzări sunt răsfăţaţii companiilor, iar specialiştii IT protejaţii. Firmele investesc foarte mult în aceştia. Li se oferă salarii atractive pentru că ei sunt curtaţi şi de concurenţă. Consultanţă, dezvoltarea afacerilor, management, web design, sisteme informatice integrate sunt domenii spre care ar trebui să se orienteze în timpul facultăţii tinerii“, a spus Ana Coman.

 

Consilierea profesională, un domeniu tabu

 

Chiar dacă majoritatea tinerilor sunt informaţi despre piaţa muncii şi domeniile care sunt căutate, în şcoli şi facultăţi subiectul carieră este foarte rar abordat. Elevii şi studenţii nu sunt consiliaţi de specialişti, ci apelează la părinţi şi prieteni, iar profesiile pe care şi le aleg nu sunt şi cele care li se potrivesc. „Ne întrebăm de ce, după ce a terminat o facultate, un tânăr lucrează într-un domeniu diferit faţă de pregătirea lui. Pentru că nu a ales un domeniu de studii în funcţie de abilităţile şi preferinţele lui. Nu a fost consiliat pentru că în şcolile din România nu se face aşa ceva. Ar trebui ca specialiştii în resurse umane să fie invitaţi la orele de diriginţie, iar şcolile să organizeze traininguri la care să participe facultăţile, angajatorii şi specialiştii HR. În acest fel, îi putem direcţiona şi putem acoperi domeniile deficitare“, a menţionat Ana Coman.

Profesii noi, la vremuri noi

 

Pe parcursul următorilor cinci-zece ani, specialiştii în resurse umane prevăd o dezvoltare a domeniului serviciilor, profesiile care se vor căuta fiind cele din turism, intermedieri financiare, juridic, administrare imobiliară, telecomunicaţii şi media. Vor apărea noi profesii, cum ar fi consultant investiţii personale, manager de carieră, broker de credite. Fluctuaţia de personal, care în anumite domenii este, în prezent, foarte ridicată, atingând rate de până la 40%, nu va mai fi un fenomen de masă. Dar cum alegerea carierei depinde exclusiv de dumneavoastră, este important să ţineţi cont de abilităţi şi de ce vă place să faceţi şi să investiţi în dezvoltarea profesională.

Cele mai căutate meserii din SUA

Money Magazine and Salary a realizat un top al celor mai căutate meserii pe piaţa muncii din SUA. Acesta prezinta cele mai râvnite zece joburi din punct de vedere al salariilor, al condiţiilor de muncă, al nivelului de stres şi al posibilităţilor de a face carieră. Acestea sunt: inginer software, profesor universitar, consilier financiar, HR manager, medic psihiatru, cercetător de piaţă, analist programator, expert imobiliar, farmacist şi psiholog.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS