Facultate, masterat, doctorat şi o carieră de succes. La aceste lucruri visează orice absolvent de liceu. Banii sunt însă un obstacol, aşa că tinerii pot apela la creditele pentru studii oferite de bănci. De cele mai multe ori, acestea finanţează doar hârtiile pe care scrie diplomă de absolvire.
Taxele de facultate, masterat sau doctorat vă îngrozesc şi vă temeţi că nu o să reuşiţi să vă descurcaţi în timpul facultăţii chiar dacă vă angajaţi? Alegeţi atunci creditele pentru studii, oferite de băncile autohtone, iar viaţa de student poate fi mai uşoară.
BRD oferă „Creditul 10“, de nevoi personale, destinat studenţilor cu vârste între 19 şi 30 de ani, care sunt în ultimii doi ani de studiu sau urmează cursuri postuniversitare. Studenţii pot lua maximum 1.000 de euro pe cinci ani, iar rambursarea poate fi făcută în rate lunare, nefiind nevoie de avans sau girant. Dacă aţi terminat o universitate parteneră BRD şi aţi fost admis la studii postuniversitare, puteţi opta pentru creditul „Student Plus“. Suma maximă pe care o puteţi lua este de 12.000 de euro, pe o perioadă de până la cinci ani, banii fiind viraţi direct în contul universităţii la care v-aţi înscris. Pentru studenţii care vor să muncească în străinătate prin programul „Work and Travel“, BRD oferă creditul „Work and Travel“ care îi ajută să îşi achite taxele şi alte cheltuieli necesare pentru a putea lucra peste ocean.
Clasic şi Constant la UniCredit Ţiriac Bank
UniCredit Ţiriac Bank oferă două tipuri de credite, Clasic şi Constant, suma necesară putând fi contractată în lei, euro sau dolari americani. Ambele împrumuturi se acordă fie pentru studii MBA organizate de instituţii locale agreate de bancă, fie pentru studii universitare sau postuniversitare în străinătate. Suma minimă pe care o poate împrumuta un student este de 3.000 de euro, în timp ce suma maximă trebuie să acopere 85% din valoarea evaluată a proprietăţii ipotecate. Contractul cu banca se poate încheia pe o perioadă cuprinsă între 12 luni şi zece ani, dacă valoarea creditului depăşeşte 10.000 de euro. Diferenţa între creditele Clasic şi Constant se simte la dobândă: în cazul împrumutului clasic, dobânda şi comisionul lunare se aplică la soldul lunar, în timp ce împrumutul de tip Constant presupune dobândă variabilă şi lipsa comisionului lunar.
Pentru bursieri
La Banca Transilvania, suma minimă pe care o poate contracta o persoană fizică este de 1.000 de euro, pe o perioadă de minimum o lună. Creditele acordate de Banca Transilvania studenţilor sau absolvenţilor de studii superioare care doresc să-şi continue pregătirea academică în ţară sau în străinătate implică o dobânda variabilă de 15% şi garanţii care trebuie să acopere 120% din valoarea creditului şi dobânda pe trei luni. Garanţiile includ bunuri reale imobiliare sau mobiliare ori depozite colaterale. Studentul poate alege să încheie împrumutul în lei, euro sau dolari.
Credit pentru laptop şi aparat foto
Reprezentanţii băncilor susţin că studenţii craioveni sunt interesaţi mai mult de creditele de nevoi personale decât de cele de studii, pentru că prin aceste împrumuturi primesc în mână o anumită sumă de bani cu care îşi pot cumpăra haine, cărţi sau aparatură electronică. „Am luat un credit de la bancă pentru că doream să îmi cumpăr un laptop şi un aparat foto. Eu sunt student la buget, lucrez part-time şi mă ajută şi părinţii, aşa că mi s-a părut convenabil să plătesc câţiva ani o rată“, a spus Iulian Mihuţ, student în anul II la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor din cadrul Universităţii din Craiova. Alţii s-au împrumutat la bancă tocmai ca să îşi plătească studiile. „Am luat un credit pentru masterat. După doi ani, când l-am terminat, am terminat şi creditul. Îmi era greu să dau atâţia bani odată din propriul buzunar şi la acel moment a fost varianta cea mai convenabilă. Nu am plătit mult, pentru că l-am achitat destul de repede“, a spus Maria Cojocaru, de 27 de ani, din Craiova.
Oferta băncilor nu este tentantă
Brokerii de credite consideră însă că prea puţini studenţi craioveni sunt interesaţi de creditele pentru studii. „Mulţi studenţi preferă să îşi găsească un job şi să facă facultatea în paralel, pentru că sistemul de învăţământ din România le permite această variantă. Majoritatea fac însă facultate pe banii părinţilor“, a explicat Cristian Văduva, broker de credite în Craiova.
Nici oferta băncilor nu este foarte tentantă, acestea propunând, de cele mai multe ori, finanţare pentru diplome de carton şi nicidecum pentru cariere de succes, în condiţii nu tocmai avantajoase pentru beneficiari. „Băncile ar trebui să mai lucreze la acest produs, care nu este bine segmentat pentru piaţă. Ar trebui să se dea credite studenţilor care au deja contract cu o firmă şi care, după ce termină, au o slujbă care să le permită să îşi achite creditul. În prezent, se finanţează diplome, nu cariere. Studenţii trebuie să plătească rate, iar angajatorii se confruntă cu o inflaţie de diplome, fiind foarte greu să găsească un om format“, a menţionat Cristian Văduva.