4.5 C
Craiova
vineri, 27 decembrie, 2024

Job de student

Şi student, şi angajat. O combinaţie de cele mai multe ori nereuşită, care vă aduce multe „codiţe“ la final de an, dar profitabilă din punct de vedere financiar. Dar ca să aveţi şi bani, şi timp de şcoală, alegeţi joburi part time, care să nu vă solicite.

Departe de casă şi de familie, nevoiţi să se descurce pe cont propriu şi să îşi drămuiască banii şi mâncarea pe care le primesc de la părinţi, studenţii descoperă cât de scumpă este viaţa. Şi cum banii de la mama şi tata nu prea ajung şi cum e greu să ajungi bursier sau, chiar dacă eşti, bursa e prea mică, singura soluţie rămâne un job part time, care să vă aducă nişte bani în plus. Aşa aveţi asiguraţi banii pentru club, pentru abonamentul la telefon sau pentru o haină sau o componentă de computer.

 

Şi angajat, şi întreţinut de părinţi

 

Peste 25% dintre studenţii autohtoni sunt angajaţi fie part time, fie cu normă întreagă. Cei angajaţi cu normă întreagă câştigă salarii între 600 şi 800 de lei, iar cei cu jumătate de normă au salarii între 200 şi 400 de lei pe lună. Majoritatea studenţilor primesc şi bani de la părinţi, alimente sau bonuri de masă, iar cu banii câştigaţi prin forţe proprii îşi satisfac micile plăceri ale vieţii de student. Angajarea nu înseamnă neapărat independenţa financiară, ci mai mulţi bani de buzunar. „Am lucrat aproape un an la o bancă. Am făcut credite şi carduri pentru studenţi şi am câştigat ceva bani. Am putut merge la mare, mi-am cumpărat un telefon şi nişte haine pe care mi le doream de mult. Mă simţeam bine să am tot timpul bani în buzunar şi să ştiu că sunt câştigaţi de mine“, a spus Alina Popescu, studentă în anul III la Facultatea de Automatică din cadrul Universităţii din Craiova.

 

Experienţă în câmpul muncii

 

Pe lângă independenţa financiară, studenţii câştigă şi experienţă care îi va ajuta după terminarea facultăţii. Chiar dacă ocupă posturi de muncitori necalificaţi, în vânzări sau în producţie, programul de lucru, responsabilităţile sau dorinţa de a munci sunt apreciate de angajatori. „Faptul că am lucrat în timpul facultăţii ca operator pe calculator la câteva firme m-a ajutat după ce am absolvit. Aveam experienţă, carte de muncă şi referinţe bune. Mi-am găsit uşor un loc de muncă la o companie mare, în timp ce alţi colegi de-ai mei încă stau acasă“, a spus Marian Nistor, absolvent al Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor din cadrul Universităţii din Craiova.

 

Facultatea, pe locul doi

 

Un job în timpul facultăţii nu oferă numai avantaje, ci şi dezavantaje dacă studenţii sunt angajaţi cu normă întreagă pentru că îşi neglijează studiile. Cu toate că 48,7% dintre aceştia consideră că munca nu le afectează examenele, cadrele didactice universitare îi contrazic. „Dacă sunt angajaţi cu normă întreagă nu pot face faţă şi programului de lucru, şi celui de la facultate. Unii renunţă la studii sau rămân cu foarte multe restanţe. Un program de două-trei ore pe zi le prinde însă bine şi le asigură şi bani, şi experienţă. Iar dacă lucrează în domeniul în care se pregătesc la facultate, învaţă mult mai multe şi capătă pregătire practică“, a explicat Dan Popescu, prorectorul Universităţii din Craiova.

 

Joburi de câteva ore

 

Unul din cele mai uşoare joburi pentru studenţi este cel de reprezentant produse cosmetice. Cu toate că banii sunt câştigaţi numai din comisioane pentru că nu există un salariu fix, acest job este o sursă bună de venit.

Dacă sunteţi o persoană dinamică, perseverentă, cu abilităţi de comunicare şi de vânzare, atunci puteţi opta pentru un astfel de job. Studenţii care au timp liber de dimineaţă pot achita facturile celor care nu au timp sau fac cumpărături pentru alţii. Se câştigă 30-40 de lei pe zi. Şi cei care îngrijesc animalele de companie fac destul de mulţi bani de buzunar, câte 20 de lei pentru câteva ore în compania unui căţel sau a unei pisici.

 

Studenţii, buni la toate

 

Alt job pentru studenţi este cel de promoter, adică să împărţiţi pliante în intersecţii, magazine, iar câştigurile sunt cuprinse între 30 şi 100 de lei pe zi. Şi firmele de curierat oferă joburi part time bine plătite pentru studenţi. Alte meserii practicate de tineri sunt baby sitter, operator sondaje de opinie, chelneri sau picoli în baruri şi cazinouri, reprezentant vânzări, traducători, translatori, recepţioneri hotel, vânzători fast-food, agenţi imobiliari, operator call-center, telemarketing, agent asigurări sau pentru pensii private. Pentru cei care ţintesc mai sus sunt posturi de assistant manager, contabil part time, corectori la ziare şi reviste, dj la radio sau graphic designeri. Altă meserie uşoară şi interactivă este cea de spectator la emisiuni, pentru studenţii care învaţă în Bucureşti. Tot ceea ce trebuie să faceţi este să aplaudaţi la comandă, să zâmbiţi sau să fiţi trist, în funcţie de specificul emisiunii. Pentru o singură participare primiţi între 10 şi 20 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII