Amenajarea balconului, la fel ca a oricărui alt spaţiu din apartament sau casă, necesită timp, răbdare, bani şi, bineînţeles, imaginaţie.
Iscusinţa unui om se reflectă uneori în capacitatea de a face din nimicuri lucruri măreţe. Nu este prea târziu să pui în aplicare această teorie dacă doreşti ca balconul, fie el mai mare sau mai mic, să îţi ofere confort maxim. Dacă locuieşti într-un apartament de bloc, este posibil ca problema cea mai mare să fie spaţiul limitat. Chiar şi în aceste condiţii, există nenumărate soluţii de a valoriza fiecare încăpere.
De multe ori, pentru amenajarea biroului nu este posibilă alocarea unei încăperi separate, însă nu este cazul să disperi. Foloseşte balconul ca loc pentru studiu. Amenajându-l adecvat, poate fi chiar un colţ relaxant, stimulativ, care să te inspire. Pentru a crea impresia unui spaţiu mai larg, poţi elimina o parte din peretele care desparte livingul de balcon. Montarea unor rafturi pentru cărţile de care te foloseşti frecvent îţi va fi de un real folos, iar pentru a-l estetiza puţin apelează la farmecul florilor.
Balconul cu minibucătărie
Îţi doreşti ca tu şi familia ta să serviţi masa în aşa-numitul „dining“, dar nu dispui de o încăpere în plus. Folosind bucătăria în acest scop, nu ai mai avea spaţiu pentru gătit.
În acest caz, balconul se poate transforma destul de uşor într-o minibucătărie, mai ales dacă se află în continuarea acesteia. Balconul poate fi dotat cu ţevi pentru racordare la gaze şi mobilier pe măsură. Cum este puţin probabil să găseşti în magazinele de specialitate mobilă de bucătărie de dimensiuni foarte mici, îţi rămâne varianta mobilierului la comandă. Această modalitate îţi oferă posibilitatea să decizi modelul şi dimensiunile care să te avantajeze cel mai mult, ţinând cont de spaţiul limitat de care dispui, de nevoia de a separa piesele de mobilier, de a încorpora aragazul, chiuveta sau centrala de apartament. Alegând această variantă, te vei bucura de diningul dorit, dar şi de un spaţiu unde să găteşti.
Grădina de vis
Dacă eşti o împătimită a florilor şi nu locuieşti la casă, transformă balconul în minigrădina ta de vis. Alegerea plantelor o poţi face în funcţie de direcţia în care bate soarele, precum şi de tipul balconului: închis sau deschis. Unele plante iubesc soarele, altele se dezvoltă mai bine la umbră, iar destul de multe tolerează orice fel de condiţii. Printre cele mai cunoscute flori de apartament se numără: petunia, cerceluşul, trandafirul chinezesc, muşcata, iedera pitică, azaleea şi feriga.
Loc de relaxare
Nevoia de linişte, meditaţie şi lectură ţi-o poţi satisface folosindu-te de balcon. De multe ori, camera de zi nu îţi permite să o foloseşti în acest sens, mai ales dacă faci parte dintr-o familie numeroasă, care are alte modalităţi de petrecere a timpului liber sau alte tabieturi. Un balcon mai spaţios poate fi transformat într-un miniliving pentru servirea cafelei sau ceaiului, amenajat în stil rustic sau exotic. Această variantă impune mai multă atenţie în alegerea pieselor de mobilier, a ghivecelor pentru flori şi a obiectelor decorative. Două-trei fotolii şi o măsuţă sunt suficiente pentru a putea petrece aici o parte din timpul tău liber, citind, luând micul dejun sau doar contemplând.