Joi, Teatrul National. Spectacol de moda, cu tinere prezentând unduitoare tendintele 2007. Pauza pentru schimbarea hainelor si… atmosfera se schimba radical. O ceata multicolora navaleste pe scena. Rosii in obraji, veseli, frumosi, prichindeii – de scoala si gradinita – incalzesc brusc sala cu glasurile lor tinere si vesele vestind Craciunul si bucuriile iernii.
Agitatie mare in culise. Incurcându-se in picioarele adultilor care-i urmaresc grijulii, copilasii n-au astâmpar. „Rosu, verde, portocaliu“ – joaca prinselea pe culori, sar, alearga, tipa. N-au emotii, sunt obisnuiti cu spectacolele, au experienta. Se linistesc abia când sosesc cei doi instructori – profesorul de muzica Dumitru Iliuta si educatoarea Lucia Cârlig. Atunci se lasa in mâinile parintilor sa le puna paltonasele, fularele si caciulitele de scena. Si, chicotind, se aliniaza ascultatori sa le fie fardati obrajorii. Trebuie sa arate ca niste colindatori adevarati, sositi pe ger si zapada pâna la genunchi!
Cei mai multi sunt elevi in clasele mici care, de cum au prins sa mearga copacel, au si inceput sa lalaie prin casa cântece ascultate la radio sau televizor. Pricepând ca odraslele lor au talent, voce si ureche muzicala, parintii au decis sa-i inscrie la o scoala unde aceste calitati sa fie educate – Palatul Copiilor, Cercul de Muzica Usoara. Aici au invatat sa cânte diferite stiluri si genuri, printre care si colinde. Astazi, in ciuda vârstei fragede, multi dintre ei au chiar vechime si un palmares bogat in participari la concursuri si festivaluri.
„Am opt ani si cânt de la patru“, se prezinta cu importanta Larisa Oraseanu, eleva in clasa a doua si cu vasta experienta in interviuri si „filmari“. „Cântam singurica prin casa si mami m-a dus la Palat. De atunci, fac repetitii de doua ori pe saptamâna si ma duc la concursuri unde câstig premii“. Mentiune la concursul „Ursuletul“ de al Baia Mare, locul doi la „Voi fi vedeta“, premiul special la Festivalul „Zilele Craiovei“ sunt câteva din nenumaratele premii pe care Larisa le-a câstigat in cei patru ani de când cânta la Palatul Copiilor. Dar cel mai mult ii plac colindele si iarna, când concertele se tin lant, când il asteapta pe Mos Craciun si toata lumea traieste cu veselie Sarbatorile.
De la primar pân’ la Teatrul National
Ceva mai mici – dar la fel de talentate – sunt nazdravanele de la Gradinita „Dumbrava Minunata“ din Craiova. Selectionate acum doi ani de educatoarea Lucia Cârlig, opt fetite au format grupul „Oltencute peste Jii“. Stefi Raducu, Loredana Raducu, Andreea Pârvulescu, Gabriela Iordache, Alexandra Ciuculescu, Andreea Popa, Giulia Pârvanescu, Teodora Filip, toate de cinci-sase anisori, cânta si danseaza sa rupa podelele la diferite evenimente petrecute in Craiova.
„Am fost in noiembrie la ziua domnului primar Solomon“, chitaie o papusa blonda, in timp ce-si aranjeaza buclele tinute o noapte intreaga pe bigudiuri. Se numeste Gabriela Iordache si are sase ani. Iar iarna asta este colindatoare pe scena Teatrului National si la televizor.
„Ieri ne-au filmat pentru TVR. A fost foarte frumos, ne-am jucat mult si am cântat. Mâine ne ducem la un hotel, ne-a spus doamna invatatoare ca dupa ce o sa colindam acolo o sa ne dea cadouri“, isi bâtâie incântata ciorapeii portocalii dungati, pregatiti de scena.
Scoala de talente
Cercul de Muzica Usoara din cadrul Palatului Copiilor a fost infiintat in 1978 (pe atunci Casa Pionierilor), la initiativa profesorului Dumitru Iliuta. Prima vedeta „scoasa“ de Palat a fost Ramona Badescu, inregistrând primul disc cu muzica pentru copii in clasa a treia. Au urmat Daniela Raduica, Valentina Farcasanu si alte voci care au ajuns astazi in Bucuresti.