Aproximativ 400 de câini de rase diferite au defilat sâmbătă prin faţa juriului şi a spectatorilor de pe stadionul Extensiv, într-o expoziţie naţională organizată de Asociaţia Chinologică Oltenia, menită să promoveze specificul şi frumuseţea patrupedelor.
Aranjaţi, pieptănaţi, pudraţi sau daţi cu sprayuri speciale, mândrii „manechini“ şi-au aşteptat rândul să defileze în pas alergător, cu ceva emoţii şi stres stârnite de agitaţia crescătorilor şi de forfota din jur. La adăpost de soarele amiezii, s-au retras în corturi, pe pături, sub umbrele sau în cuşti, aşteptând, când nedumeriţi, când plictisiţi sau, din contră, nervoşi, să se termine totul şi să se întoarcă acasă. Participanţii au sosit din toate colţurile ţării, dornici să-şi creeze un palmares competiţional. Mulţi dintre ei sunt posesori de titluri pe alte meleaguri, deşi poveştile care circulă la concursuri despre români, în general, nu sunt prea frumoase. Tocmai de aceea, unii dintre câini nu răspund decât la comenzi în limbi străine.
Cei mai buni
Câini de munte, ciobăneşti, tip Terrier, câini de apă sau scotocitori, de agrement sau de companie, ogari şi alte rase, circa 80 la număr, după spusele vicepreşedintelui Asociaţiei Chinologice Oltenia, Alin Dumitrescu, au participat la expoziţia naţională de la Craiova. Arbitrii invitaţi, de talie naţională şi internaţională, au acordat calificative, au apreciat cea mai bună rasă (Best of Breed), cel mai frumos exemplar al grupei (Best of Group) – Federaţia Chinologică Internaţională a stabilit zece grupe -, apoi cea mai frumoasă apariţie a expoziţiei, Best in Show.
2010, an de vârf
Aproximativ 40% dintre cei care au mers sâmbătă la Expoziţia Canină de lângă Hipodrom sunt din Oltenia. Numărul participanţilor s-a dublat din primăvara lui 2001, când Asociaţia Chinologică Oltenia, proaspăt înfiinţată pe atunci, a organizat primul astfel de eveniment, cu intenţia de „a promova rasele canine şi de a ajuta crescătorii din Craiova să creeze un palmares competiţional“, aşa cum a declarat Alin Dumitrescu.