Orchestra simfonica a Filarmonicii „Oltenia“, sub bagheta dirijorului Nicolae Moldoveanu din Elvetia, ofera melomanilor craioveni un excelent program de muzica germana, ce cuprinde: Preludiu si moartea Isoldei din opera „Tristan si Isolda“, de Wagner, Burlesca pentru pian si orchestra de R. Strauss si Simfonia a III-a in Fa major, op. 90, de Brahms, vineri, 16 iunie, incepând cu ora 19.00, in Sala de concerte a Liceului de Arta „Marin Sorescu“. La pian, solista Oxana Corjos.
Nicolae Moldoveanu, un dirijor elvetian de origine româna
Dirijorul elvetian de origine româna Nicolae Moldoveanu a studiat simultan vioara si pianul inca de la o vârsta frageda, in România. Apoi, pregatirea de specialitate in domeniul dirijatului a continuat-o in Germania, Marea Britanie si Elvetia, obtinând cetatenia elvetiana si stabilindu-se definitiv la Zurich. In 1982 si-a inceput cariera muzicala in calitate de violonist, ulterior devenind dirijor la Altmarkt Theatre din Germania. In 1986 a urmat studii aprofundate in domeniul dirijatului, sub indrumarea reputatilor muzicieni Wilfried Boettcher, Horst Stein, Ralf Weikert si Antal Dorati, finalizând si masteratul sub coordonarea lui Lothar Zagrosek si Sergiu Celibidache. Dupa absolvirea celebrei Academii Regale de Muzica din Londra, Nicolae Moldoveanu a fost distins cu Premiul „Edwin Samuel Dove“ si „Ricordi Conducting Prize“. Are o bogata activitate concertistica pe cele mai presigioase scene ale lumii si a ajuns profesor la Academia Regala de Muzica din Londra.
Printre demersurile sale recente se inscriu colaborarile de exceptie cu soprana Angela Gheorghiu (la Orchestra Operei Regale), cu valoroasele ansambluri Royal Philarmonic Orchestra, Orchestra Simfonica a orasuilui Birmingham, Hallé Orchestra, BBC National Orchestra, English Chamber Orchestra, Scottish Chamber Orchestra, Melbourne Symphony, iar exemplele pot continua. Criticii muzicali din Europa si de pe alte continente spun ca maestrul Nicolae Moldoveanu a realizat memorabile versiuni interpretative ale operei Don Giovanni (la Opera Nationala din Ţara Galilor) si baletului Coppélia (la Royal Ballet). De asemenea, in 2001, la Opera canadiana, a aparut cu o noua montare scenica a operei „Idomeneo“, iar in urma cu doi ani, a avut succese de exceptie la Opera din Dallas.
Cariera sa artistica este de-a dreptul impresionanta, iar melomanii ii vor admira harul si se vor bucura sa vada inca un mare muzician strain de origine româna.
Oxana Corjos, o pianista obsedata de Brahms
Pianista Oxana Corjos s-a nascut la Bucuresti, intr-o familie de muzicieni. A inceput studiul pianului cu profesoarele Ana Pitis si Ioana Minei, dupa care si-a finalizat studiile la Universitatea de Muzica din Bucuresti, unde a beneficiat de indrumarea de exceptie a maestrului Dan Grigore. Oxana Corjos este laureata a concursurilor de la Senigallia (1981, 1983), Roma (1991), a fost distinsa cu premiul „Cella Delavrancea“ (1992) si diploma de merit „Incontri Internazionali di Musica Classica“ Sorrento (1993). Este considerata una dintre cele mai importante prezente pianistice ale generatiei sale. De asemenea, este printre putinii muzicieni români afirmati dupa 1990 cu o activitate concertistica de anvergura si un repertoriu impresionant (de la Bach la Mozart), fiind apreciata in mod special pentru interpretarea celor doua concerte de Brahms.
Pâna in prezent, a sustinut peste o suta de concerte sub bagheta unor importanti dirijori români si straini, in tara si in afara granitelor.