Friedrich Wilhelm Nietzsche este apreciat de majoritatea marilor intelectuali ai lumii ca fiind cel mai important filozof nihilist din toate timpurile. Altii il apreciaza ca unul din cei mai importanti filozofi germani din a doua jumatate a secolului al XIX-lea, intrucât a exercitat o influenta considerabila, adesea controversata, asupra gândirii filozofice a generatiilor ce i-au urmat.
S-a nascut pe 15 octombrie 1844, in Röcken (Germania) si a trait numai 56 de ani. Pe 25 august 2006 au trecut 106 ani de la moartea acestuia. In pofida faptului ca tatal sau era pastor, Nietzsche nu a crezut in Dumnezeu. Avea o memorie de invidiat, era foarte inteligent si la numai 25 de ani a fost numit profesor la Universitatea din Basel. Nietzsche a studiat filozofia antica greaca, Heraclit si Empedocle fiind preferatii sai. Din cauza sanatatii precare a renuntat la cariera universitara, iar la 35 de ani a plecat prin Venetia, Torino, Nisa si Engadin pentru a-si trata boala. Capodopera sa, Also sprach Zarathustra („Asa grait-a Zarathustra“), a aparut in 1885, iar trei ani mai târziu s-a mutat la Torino, unde a scris Götzen-Dämmerung („Crepusculul idolilor“) si Ecce Homo. La inceputul anului urmator, Nietzsche a avut prima criza de nebunie. Delira, se credea Dionysos, iar uneori Iisus. Friedrich Nietzsche a murit la 25 august 1900 la Weimar, pâna la moarte fiind ingrijit de sora sa. A dorit sa se casatoreasca, insa niciodata nu a fost acceptat de femeia iubita. Nietzsche a criticat aspru valorile fundamentale ale societatii, ajungând la negarea oricarui principiu transcendent si la afirmarea liberului arbitru ca destin imanent al omului. In conceptia lui, mila, altruismul, toate valorile umanitare sunt de fapt valori prin care omul se neaga pe el insusi pentru a-si da aparenta unei frumuseti morale si a se convinge de propria sa superioritate. Pentru Nietzsche, doar arta era singurul factor care justifica viata.
Filozofia lui Nietzsche a avut o influenta considerabila asupra culturii secolului XX. Thomas Mann, André Gide, Hermann Hesse, Sigmund Freud, Martin Heidegger si Emil Cioran sunt doar câteva nume care „au imprumutat“ câte ceva de la Nietzsche. Asadar, in secolul XXI vor mai aparea mari gânditori care sa fie influentati de filozofia lui Nietzsche? Categoric, da!