„Fratelui meu din exil“ de Vladimir Ghika,
Ed. Galaxia Gutenberg
Cartea intitulată „Fratelui meu din exil“ conţine peste 30 de scrisori pe care Vladimir Ghika – prinţ, preot şi martir – le-a trimis către fratele său, Dimitrie Ghika. Interesul corespondenţei depăşeşte cadrul strict familial în contextul în care autorul a descris, din mijlocul evenimentelor, ca un reporter, sovietizarea şi distrugerea civilizaţiei europene în România.
Scrisorile sunt inedite, compuse în limba franceză şi trimise de Vladimir Ghika în perioada 1948-1952 fratelui său, Dimitrie, fost ambasador şi ministru de externe al României, exilat în Elveţia. Corespondenţa a fost expediată, în principal, prin ambasada Franţei la Bucureşti şi descrie instalarea progresivă a regimului totalitar, a stalinismului, şi persecuţia declanşată la comanda Moscovei împotriva Bisericii Catolice din România. Această corespondenţă a constituit unul dintre motivele condamnării lui Vladimir Ghika la trei ani de încarcerare grea.
Referitor la acele momente sunt puţine comentarii contemporane pentru că, în 1948, majoritatea oamenilor politici din România lucrau pentru regimul comunist. Aşa că lucrarea de faţă poate fi o lectură de istorie, binevenită pentru curioşii ce caută răspunsuri din vremea comunistă.