4 C
Craiova
joi, 12 decembrie, 2024

Tărâmul fosilelor

Expoziţia permanentă de paleontologie „Oltenia Terra Fossilis“ a deschis porţile unei istorii impresionante a fosilelor descoperite în Oltenia. 

Amenajată în cadrul secţiei de Ştiinţe ale Naturii a Muzeului Olteniei, cu sprijinul Consiliului Judeţean Dolj, expoziţia dă posibilitatea omului obişnuit să ia contact direct cu paleontologia din această zonă. Vernisajul a avut loc miercuri, 22 februarie, completat fiind de al doilea eveniment, expoziţia itinerantă „Flori de mină“ a Muzeului de Mineralogie din Baia Mare. Aceasta va putea fi admirată până pe 22 mai. 

Participanţii n-au stat mult pe gânduri. Expoziţia de fosile care, până la urmă, sunt doar nişte oase şi rămăşiţe de fiinţe, i-a atras ca un magnet. Curioşii au luat contactul cu o poveste venită parcă din Jurassic Park, ce-i drept, la o dimensiune mult mai mică.

Cum lucrurile moarte aduc viaţă

130 de metri pătraţi umpluţi cu lucruri moarte de mult au izbutit să aducă şi să inducă publicului un sentiment de viaţă, de vieţuire într-o foarte veche poveste. Încă de la intrarea în încăpere, privirea se opreşte asupra mamutului de la Leu, bătrân de aproape 1,6 milioane de ani, încastrat în podea. Aproape nimeni nu calcă pe geamul ce-l acoperă. De fapt, parcă ţi-e şi frică să calci pe o asemenea istorie. În dreapta lui stă de gardă o frescă superbă, o reprezentare a vieţii din pleistocen, care reuneşte un mamut, cai, rinoceri, boi, cerbi, rozătoare, carnivore, dar şi un canid. Culorile nisipoase, calde, aduc linişte şi apropiere.
În faţa mamutului protejat de geam, ursul de peşteră de la Baia de Fier, descoperit de C.S. Nicolăescu-Plopşor în 1928, atrage privirile. Realizatorii expoziţiei i-au creat un mulaj ce seamănă foarte mult cu peretele unei peşteri. Oasele sale, vechi de 30.000 de ani, se odihnesc, aşadar, aproape ca acasă.
La o întoarcere puţin peste 90 de grade şi de aproximativ două milioane de ani, te izbeşte imaginea magistrală a fildeşilor mastodontului de la Stoina, reconstituiţi cu grijă. Munca titanică a celor ce au descoperit şi aranjat atent aceste fosile nu se opreşte aici. Exponatele merg mai departe, relevând moluşte, delfini, molari de mastodonţi, o mandibulă de mamut sau reconstituind peisaje acvatice, ce ajung până la o vechime de cinci milioane de ani.
Această poveste prezentată de Muzeul Olteniei nu este una care respiră. Ea este reprezentată de orice, dar de lucruri vii cu siguranţă nu. Cele 650 de fosile reuşesc, însă, cu mare uşurinţă, să dezbare acest fapt. Ele chiar îţi dau impresia, aşa cum stau, grupate cu grijă în vitrine şi ajutate de suporturi, că se vor ridica şi-ţi vor creiona o realitate fermecătoare, pe care nu ai putut vreodată s-o vezi. O realitate de milioane. De milioane de ani vechime.

Program şi preţuri 
Expoziţia permanentă de paleontologie „Oltenia Terra Fossilis“ poate fi vizitată de marţi şi până duminică, în intervalul orar 9.00-17.00. Preţul unui bilet de intrare este de 1,82 lei pentru copii, elevi şi studenţi şi de 3,64 lei pentru adulţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS