Patronii unor societati ignora legislatia muncii. Lucratorii Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Vâlcea au mari batai de cap atunci când vine vorba de depistarea si sanctionarea unor astfel de abateri. Ion Nicolaescu, inspectorul-sef al ITM, spune ca problemele sunt create atunci când administratorii firmelor-fantoma isi declara un sediu social la care nu pot fi gasiti. „Câteodata lucratorii nostri trebuie sa faca munca de detectiv. Unii agenti economici au declarat pentru evidentele noastre un sediu social, dar au omis sa mentioneze si punctele de lucru. Patronii incearca sa evite controalele pe care le initiem in fiecare luna“, a declarat Nicolaescu. Acesta mentioneaza cazul unei firme din Râmnicu Vâlcea, sanctionata de mai multe ori de ITM pentru diverse nereguli in domeniul muncii. „SC Instacom a fost amendata de foarte multe ori de ITM. Munca la negru si nerespectarea normelor de securitate si sanatate in munca erau la ordinea zilei in aceasta firma. Au avut chiar si un accident de munca din cauza indiferentei administratorului. Au fost sanctionati pâna in prezent cu aproape 400 de milioane de lei“, a precizat inspectorul-sef. Nici sesizarile venite din partea angajatilor pacaliti de aceste firme nu sunt clare. Nicolaescu spune ca majoritatea muncitorilor angajati fara forme legale vin sa isi depuna reclamatiile fara a furniza date exacte despre societatile unde au lucrat.
Declararea falimentului – un tertip pentru a scapa de amenzi
Una dintre cele mai folosite metode pe care societatile comerciale amendate de ITM le folosesc pentru a scapa de executarea sanctiunilor este declararea falimentului firmei.
„Atunci când societatea intra in procedura de faliment, multe debite pe care aceasta le inregistreaza fata de bugetul statului nu mai pot fi recuperate“, a explicat Ion Nicolaescu. O data cu noua legislatie a muncii, care va intra in vigoare de la 1 octombrie, va fi mult mai dificil pentru agentii economici sa se sustraga de la plata creantelor venite din amenzi ale ITM. Inspectorul-sef spune ca, daca pâna acum sanctiunile aplicate de ITM erau destinate firmei ca persoana juridica, in curând administratorii societatilor vor raspunde in mod direct de abateri, atât de cele din domeniul relatiilor de munca, cât si de cele ce privesc securitatea si sanatatea la locul de munca. Potrivit noilor reglementari, repetarea neregulilor constituie infractiune, iar cei raspunzatori pentru aceasta pot fi sanctionati dupa prevederile codului penal.