Bania este unul dintre cele noua mari orase din tara unde vor fi intocmite harti acustice. O data finalizate, acestea vor reusi, potrivit specialistilor, sa stopeze si chiar sa ieftineasca preturile locuintelor din cartierele zgomotoase.
Poluarea fonica este una dintre problemele majore cu care se confrunta majoritatea aglomerarilor urbane. Pentru a stabili masurile care se impun pentru a stagna si minimiza nivelul zgomotului (nivelul maxim admis de poluare fonica este de 50 de decibeli), România este obligata, conform regulilor UE, sa monitorizeze atât nivelul de zgomot din marile orase, cât si de pe portiunile cu trafic mare de pe caile ferate si drumurile nationale. Drept urmare, primariile marilor orase (Bucuresti, Iasi, Cluj-Napoca, Timisoara, Constanta, Craiova, Galati, Brasov si Ploiesti) sunt in plin proces de realizare a hartilor acustice.
Pentru inceput, impactul va fi minim
Parerea specialistilor din piata imobiliara cu privire la impactul pe care-l va avea aceasta harta asupra preturilor la imobiliare este ca finalizarea ei va avea cu siguranta un anumit impact. Totusi, potrivit acestora, impactul va fi sesizabil mai ales in momentul in care vor aparea mai multe locuinte noi in piata. Acest lucru se datoreaza, in primul rând, faptului ca oferta de locuinte este inca destul de scazuta. „Cred ca impactul va fi minim. In Craiova nu ne permitem inca sa alegem. In momentul in care se va diversifica oferta, va fi un element de triere. Pâna atunci, cred ca nivelul zgomotului e mai putin important“, a declarat Nicu Radut, directorul agentiei imobiliare UNIC.
„Va avea un impact deosebit asupra stabilizarii si punctarii pretului“
Afirmatia este sustinuta si de alti reprezentanti din piata, cu specificatia ca impactul identificarii zonelor zgomotoase din Craiova va fi pe termen mediu si lung. „Nu cred ca va avea o influenta majora deocamdata. Când o sa-si dea seama de influenta poluarii asupra locatiei unde o sa locuiasca, fiecare se va gândi la acest aspect“, a declarat Niculina Otovescu, directoarea agentiei imobiliare Bela. Potrivit acesteia, acest lucru se va intâmpla cel mai probabil peste sase luni. „Harta zgomotului va avea un impact deosebit asupra stabilizarii si punctarii pretului din piata pentru o evaluare corecta a preturilor din piata imobiliara“, a mentionat Otovescu. Altfel spus, nu este exclus ca preturile imobilelor sa ajunga la nivelul real.
Centrul orasului este „intangibil“
Valeriu Onescu, directorul agentiei Rai Imobiliare, spune ca, indiferent de impactul pe care-l va avea in cartiere, centrul orasului nu va fi tocmai afectat de aceasta harta. „In centru nu are cum sa scada pretul. Cine doreste o locuinta sau un spatiu in centru stie care este nivelul zgomotului“, a spus Onescu. Persoanele care doresc imobil in centru il vor in general pentru uzul propriu. Afirmatia este sustinuta si de alti specialisti din piata imobiliara. „Zona centrala este zona centrala. Cred ca locuintele de aici vor fi foarte putin afectate“, a afirmat Niculina Otovescu.