-1.1 C
Craiova
vineri, 13 decembrie, 2024

Scurte ştiri

Dreptul la o justiţie corectă

Procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, a afirmat ieri, de Ziua Magistratului, că pledează „pentru un magistrat procuror independent, care să asigure dreptul fiecărui cetăţean la o justiţie corectă“.

Procurorul general a susţinut că, în opinia sa, justiţia este în primul rând „un serviciu pentru cetăţeni“. Kovesi le-a mai spus procurorilor prezenţi că statutul de magistrat european „nu trebuie să rămână la nivel de vorbe“, deoarece justiţiabilii aşteaptă să aibă acces la un serviciu aflat „în afara oricăror influenţe“. Kovesi a ţinut să le reamintească magistraţilor că imaginea şi credibilitatea Ministerului Public ţin, în primul rând, de calitatea actului de urmărire penală. La întâlnirea desfăşurată ieri au fost invitaţi şi procurorii care s-au pensionat în ultimul an. Kovesi le-a mulţumit acestora pentru activitatea desfăşurată şi a adăugat că şi-ar dori ca sărbătorirea Zilei Magistratului să devină o tradiţie a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Tăriceanu îşi pune romii în cap

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a declarat sâmbătă, la Braşov, că mai mulţi poliţişti români vor fi detaşaţi la Roma pentru a ajuta la prinderea infractorilor romi de naţionalitate română şi pentru a eradica, în colaborare cu poliţia italiană, grupările de tip mafiot ale cetăţenilor respectivi.

„Aceşti romi comit toate infracţiunile posibile, de la tâlhărie şi prostituţie, până la jafuri organizate şi trafic de droguri“, a precizat Tăriceanu. Primul-ministru a mai spus că a avut discuţii pe această temă cu primarul Romei şi cu premierul Italiei, Romano Prodi, urmând să fie pusă la punct o colaborare între ministerele de interne ale celor două ţări. „Voi avea o vizită oficială, pe 12 iulie, în Italia pentru a dezbate pe această temă cu oficialii din Roma“, a adăugat Călin Popescu Tăriceanu

 

Felix ameninţă

Liderul conservatorilor a reluat ieri, într-o conferinţă de presă, tema acţionării în judecată a procurorului general anticorupţie, Daniel Morar. La sfârşitul lunii aprilie, Dan Voiculescu a făcut pentru prima dată acest anunţ. Ca şi acum trei luni, oficialul conservator a amintit acuzele pe care i le aduce procurorului-şef al DNA: abuz în serviciu şi poliţie politică, pentru că „şi-a permis“, aşa cum s-a exprimat Voiculescu, să ceară SRI interceptarea telefoanelor familiei sale.

Altă acţiune juridică a PC despre care liderul conservatorilor a informat ieri presa a fost cea care o are în vizor pe fostul ministru al justiţiei, Monica Macovei, acuzată că nu şi-a depus declaraţia de avere, o dată cu încetarea mandatului. „Avem suspiciuni în legătură cu cumpărarea unui teren în Paradisul Verde“, a spus Voiculescu.

Chiuariu ar trebui să-şi dea demisia

Vicepreşedintele PLD, Valeriu Stoica, a declarat sâmbătă, la Arad, că ministrul justiţiei, Tudor Chiuariu, ar trebui să-şi dea demisia după acuzaţiile ce i s-au adus în ultimele zile privind eventuala sa implicare în modificarea Raportului de ţară prezentat de Comisia Europeană.

„Este obligatoriu ca în momentul în care un membru al guvernului face o asemenea intervenţie la Comisia Europeană pentru a elimina un pasaj favorabil României din raportul de ţară să demisioneze. A fost un gest antipatriotic. Un asemenea ministru ar trebui să-şi dea demisia imediat. Dacă nu şi-o dă, primul-ministru ar trebui să-i ceară demisia. Dacă primul-ministru nu-i cere demisia, înseamnă că este complice la ceea ce s-a întâmplat. Şi convingerea mea este că domnul Chiuariu nu a făcut de capul lui un asemenea gest, ci a făcut acest lucru cu acordul premierului“, a declarat Valeriu Stoica.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS