4 C
Craiova
miercuri, 13 noiembrie, 2024

Criză de constructori

Odată cu venirea primăverii începe activitatea în construcţii. Problema o constituie însă specialiştii, care sunt destul de greu de găsit în acest domeniu.

O creştere a numărului de imobile ar putea duce la o stagnare sau chiar la o scădere a preţurilor locuinţelor, aşa cum o dezvoltare a infrastructurii din zonă ar ajuta la o dezvoltare generală a economiei. Astfel de proiecte bat încă pasul pe loc, piaţa autohtonă a forţei de muncă din construcţiile autohtone fiind caracterizată printr-o lipsă acută de personal calificat.

 

Două treimi din locurile vacante sunt în domeniul construcţiilor

 

Potrivit ultimei oferte de locuri de muncă înregistrate la AJOFM, cam două treimi din locurile vacante din judeţ sunt în domeniul construcţiilor. „Din cele peste 1.300 de locuri de muncă vacante, cele mai multe sunt în domeniul construcţiilor“, a declarat Laura Nicolăescu, purtătoarea de cuvânt a Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Dolj. Cele mai multe solicitări sunt pentru muncitori calificaţi. Din cei aproximativ 800-900 de muncitori în domeniul construcţiilor, doar 28 se doresc să fie muncitori necalificaţi. Totuşi, persoanele cu studii superioare îşi găsesc destul de greu un loc de muncă în domeniu.

„Din cele peste 1.300 de locuri de muncă vacante, doar 33 sunt pentru studii superioare. Dintre acestea, unu este pentru arhitect clădiri, cinci pentru ingineri construcţii civile şi două pentru ingineri constructori instalaţii“, a adăugat Laura Nicolăescu.

 

Criză de personal calificat

 

Faptul că există o criză de personal calificat în domeniul construcţiilor în Dolj este confirmat şi de marii întreprinzători din domeniu.

„Forţă de muncă în acest domeniu se găseşte destul de greu şi mai ales specialişti. Se poate vorbi de o criză de personal calificat în domeniu. Nu mai există şcoli de calificare“, a declarat Lucian Căpitănescu, directorul firmei Erpia.

Afirmaţia a fost susţinută şi de alţi specialişti din domeniu. „Ne descurcăm. Talentele în domeniu s-au afirmat deja. În general, personal cu abilităţi deosebite se găseşte destul de greu“, a precizat Dan Dumitru, directorul firmei Domarcons SA.

Criza de personal calificat se menţine şi fiindcă mulţi specialişti au plecat la muncă în străinătate.

 

Import de forţă de muncă specializată

 

Pentru a reuşi să absoarbă forţa de muncă de care au nevoie, o soluţie care se vehiculează din ce în ce mai mult în ultima perioadă este importul de forţă de muncă. De altfel, potrivit www.bloombiz.ro, Patronatul Societăţilor din Construcţii a anunţat deja că va importa masiv forţă de muncă în perioada următoare, din ţări precum China, Bulgaria, Turcia, Ucraina sau Republica Moldova, unde salariile sunt mult mai mici decât în România (GdS a solicitat confirmarea informaţiei, însă aşteaptă încă răspunsul).

Astfel de semnale au fost transmise şi de sindicate. Potrivit reprezentanţilor Confederaţiei Sindicatelor Democratice din România (CSDR), în Dolj, în industria textilă şi cea a construcţiilor, pentru că există deficit de forţă de muncă, este posibil să vină muncitori din alte colţuri ale lumii.

„Din informaţiile avute, în Dolj vor veni muncitori din Filipine şi Bangladesh. E jenant să ai 8.000 de şomeri şi să angajezi 1.000 de muncitori străini“, a declarat Marinela Didu, preşedinta CSDR Dolj.

Gradul de angajare este în creştere

Conform unui studiu publicat pe www.bloombiz.ro, la nivel naţional, companiile din domeniul construcţiilor estimează o majorare a gradului de angajare de personal cu până la 54%.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII