Craiova va avea primul incubator de afaceri în „ograda“ Parcului Industrial, cu fonduri de la Uniunea Europeană. Construcţia începe luni, iar firma câştigătoare are majoritatea lucrărilor contractate cu statul.
Firmele mici aflate la început de drum şi care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei şi în sectorul de servicii se vor putea îngrămădi să ocupe un spaţiu în viitorul incubator de afaceri, prima structură de acest gen care apare în Craiova. Un proiect cu finanţare PHARE a fost câştigat de Consiliul Judeţean Dolj, iar autorităţile au OK-ul de la superiorii de la centru să demareze lucrările. Proiectul, în valoare totală de 5,8 milioane de euro (din care fonduri PHARE – 3,9 milioane de euro, cofinanţare publică naţională – 1,3 milioane de euro, iar restul din alte surse, potrivit datelor furnizate de Parcul Industrial Craiova) are drept scopuri reabilitarea infrastructurii de afaceri din Parcul Industrial şi crearea unui incubator de afaceri în aceeaşi incintă. „A fost deja emis ordinul de începere a lucrărilor, iar de luni vor demara“, a precizat administratorul Parcului Industrial Craiova, Marin Nicoli.
Câştigătoare a licitaţiei a fost desemnată firma Alco Plus SA Brăila, având ca antreprenori SC Integral SA Buzău şi SC Valve Internaţional SA Brăila. Firma câştigătoare este cunoscută autorităţilor doljene pentru că are numeroase lucrări în judeţ. Majoritatea afacerilor Alco Plus sunt cu statul. Potrivit site-ului companiei, aceasta a executat lucrări de reabilitare a 40 de şcoli din Dolj, cu fonduri de la autorităţile locale, alte şcoli din Dolj şi Olt – pe programul finanţat de Banca Mondială. Firma lucrează actualmente la reţeaua de canalizare din Calafat şi construieşte în Craiova locuinţe pentru tineri (în regim de închiriere).
Celule de incubare
Companiile mici sunt acceptate în incubatorul de afaceri numai pentru doi ani, timp suficient pentru a se dezvolta şi a se extinde, susţin oficialii de la Parcul Industrial. Noua clădire care va adăposti incubatorul de afaceri va avea 17 „celule de incubare, dintre care zece pentru firme mici şi restul pentru societăţi care vor avea activitate mai mare“.
Intră cine poate
Pentru o societate comercială din categoria microîntreprinderilor sau a IMM-urilor, costurile cele mai mari ale afacerii sunt cele legate de spaţiul de producţie, de utilaje şi de utilităţi. Un incubator de afaceri înseamnă că firma care „locuieşte“ temporar acolo va beneficia de o chirie modică, la tarife sub cele ale pieţei, precum şi de servicii de contabilitate gratuite în primele trei luni. „Nu spaţiul în sine este important, ci faptul că se poate dezvolta bine managementul afacerii“, a spus Nicoli.
Proiectul PHARE amintit presupune şi construirea unei reţele de electricitate de putere mare, pentru uz industrial, reabilitarea infrastructurii rutiere din parc, precum şi refacerea pavilionului administrativ. De asemenea, vor fi construite o parcare pentru 110 autoturisme şi una de şapte locuri pentru tirurile care aşteaptă să intre la firmele din Parcul Industrial Craiova.