Suprafaţa cultivată cu tutun se va tripla în următorii cinci ani, iar producătorii şi procesatorii vor încheia din ce în ce mai mai multe contracte cu producătorii autohtoni, a declarat, pentru NewsIn, Paula Craioveanu, consilier în cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).
Potrivit acesteia, suprafaţa cultivată cu tutun a crescut anul acesta la 1.463 de hectare, faţă de anul trecut, când suprafaţa cultivată s-a ridicat la 1.015 hectare. Totodată, recolta de tutun a crescut semnificativ, de la 2.165 de tone, cât era în 2007, la 3.542 de tone în 2008.
„Anul 2007 a fost primul în care producătorii de tutun au beneficiat de sprijinul pe sistem cuplat de producţie, comunitar pentru clasa de producţie, pe lângă schema unică de plată la hectar. Ajutorul primit prin schema unică la hectar se ridică la 50,5 euro pe hectar şi doi euro pe kilogram, reprezentând sprijinul cuplat la producţie“, a adăugat consilierul MADR.
În România, se cultivă tutun atât în zonele recunoscute ca fiind tradiţionale pentru acest tip de cultură, precum Dolj, Olt sau Ialomiţa, cât şi în zona Ardealului.
În ceea ce priveşte preţul cu care se vinde kilogramul de tutun, şi acesta diferă în funcţie de soiuri. De exemplu, soiul Virginia se vinde cu 1.000 – 1.200 de euro pe tonă.