19 C
Craiova
vineri, 27 septembrie, 2024

Avans de criză

Cei care au proiecte contractate pe Programul Naţional de Dezvoltare Rurală pot primi un avans de 50% din valoarea eligibilă nerambursabilă a proiectului pentru a demara lucrările, cu condiţia ca beneficiarul să garanteze banii în proporţie de 110%. Până acum se primea un avans de maximum 20%.

Beneficiarii unor proiecte de finanţare pe Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) pot primi de la stat un avans de până la 50% din valoarea eligibilă nerambursabilă a proiectului, a anunţat miercuri, la Craiova, directorul general adjunct al Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP), Octavian Alic. Condiţia pe care trebuie să o îndeplinească beneficiarul proiectului de finanţare din bani europeni pentru a primi un avans aşa de mare este aceea „de a depune garanţii de 110%“, a spus directorul adjunct al APDRP. Numai că întreprinzătorii care au primit finanţări pe măsurile lansate pe PNDR întâmpină dificultăţi în a depune garanţii materiale pentru a beneficia de avansul maxim necesar pentru a începe lucrările asumate prin contract. Prefinanţarea de până la 50% din valoarea nerambursabilă este în avantajul firmelor care au astfel de proiecte, deoarece până acum avansul era de numai 20%.

Garanţii de la FNGCIMM

În acest sens, beneficiarii proiectului cu fonduri nerambursabile pot beneficia de garanţii din partea Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii (FNGCIMM), dar numai în limita a 80% din avansul necesar. „Pentru restul de 30%, ei trebuie să aducă garanţii“, a precizat Octavian Alic. Procedural, persoanele juridice care au proiecte de finanţare pe măsurile din PNDR se adresează băncilor pentru a le emite scrisori de granţie bancară. Pentru aceasta, entitatea care solicită bani înainte (firme private sau autorităţi locale care au nevoie de bani pentru începerea lucrărilor) obţine garanţii de la FNGCIMM şi depune garanţii proprii pentru a garanta 110% avansul. „La nivel naţional, sistemul este agreat de şase bănci cu care Ministerul Agriculturii are înţelegeri. Este bine de ştiut că taxa pe valoarea adăugată va fi decontată de Ministerul Agriculturii“, a precizat Octavian Alic. Este nevoie de un avans mai mare în perioada de criză, spun specialiştii din branşă, pentru că firmele au nevoie mai mare de finanţare. În mod normal, fondurile nerambursabile de la Uniunea Europeană ajung la beneficiar foarte greu, după ce acesta realizează o parte din proiectul pentru care a cerut finanţarea, iar decontarea se face pe tranşe. Din aceste considerente, cei care au nevoie de bani la început de drum apelează la prefinanţare.

Ce finanţează PNDR

Prin programul PNDR, cei interesaţi pot accesa fonduri de la UE pe măsuri diverse, cum sunt: „Modernizarea exploataţiilor agricole“, „Creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi silvice“, „Instalarea tinerilor fermieri“, „Modernizarea fermelor de semisubzistenţă“, „Înfiinţarea grupurilor de producători“,  „Îmbunătăţirea şi dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea şi adaptarea agriculturii şi silviculturii“, „Crearea şi dezvoltarea de microîntreprinderi“. Pot fi depuse proiecte pe măsurile enumerate mai sus de către fermieri, persoane fizice autorizate sau asociaţii familiale, asociaţii în domeniu cu statut juridic, grupuri de producători, microîntreprinderi, întreprinderi mici şi mijlocii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS