19 C
Craiova
vineri, 27 septembrie, 2024

Pensionar de caniculă

150 de persoane, preponderent pensionari, s-au îngrămădit ieri-dimineaţă la Casa Judeţeană de Pensii Dolj, pentru 33 de bilete de tratament refuzate de alţii. Oamenii au rezistat chiar şi cinci-şase ore într-o căldură insuportabilă, fără apă şi fără mâncare. Autorităţile spun că nu există altă modalitate să-i împace pe pensionari.

De la intrarea în sediul Casei Judeţene de Pensii Dolj aerul era irespirabil. Căldura, amestecată cu tot felul de mirosuri, te izbea în faţă. Zeci de oameni stăteau în picioare şi îşi făceau vânt cu ce apucau, iar rândul ajunsese de 10-12 metri. De dimineaţă fuseseră 150 la coadă, majoritatea pensionari. Bilete de tratament au fost numai 33, dintre cele refuzate de aceia care le primiseră anterior. Înseamnă că în jur de cinci pensionari s-au îngrămădit pe unul. Cine să primească mai întâi? Pe cele câteva scaune stăteau doar cei mai în vârstă şi mai bolnavi. Restul se îngrămădeau într-un spaţiu de un metru şi jumătate, între mese şi zid. Bătrânii spuneau că au ieşit din casă pe caniculă pentru a „prinde un bilet de tratament“. Au zâmbit doar la poză. Un singur aparat de aer condiţionat era pornit, dar nu făcea faţă. „Am venit de la cinci de dimineaţă. Am plecat, iar m-am întors şi pe la ora 8.00 s-a deschis la ghişeu. Acum este ora 10.00 şi ceva şi uite câţi mai sunt! Sper să mai prind un loc“, a spus Maria Ghera.
Marian Veleanu are 80 de ani. El spune că trebuie să-şi trateze reumatismul care i-a doborât picioarele, dar preferă „la Călimăneşti, la hotel Traian“. „Nu am mâncat, nu am băut apă de azi-dimineaţă. Stau aci să vedem ce oi prinde. De mulţi ani mă duc la tratament acolo“, a spus Veleanu. Unde dorea bătrânul era un singur loc, primit de altă persoană cu bon de ordine înaintea sa.

„Stăm aici ca animalele şi aşteptăm!“

„De la ora 7.00 suntem aici pentru bilete. Am solicitat Căciulata, Covasna şi Tuşnad. Stăm aici ca animalele şi aşteptăm în căldura asta! Să vedem ce mai primim, când ne ajunge rândul“, a spus o femeie de 80 de ani. Sora ei, de 79 de ani, a spus că este o bătaie de joc, dar că „trebuie să stăm, că altfel nu primim“. „Stau de azi-dimineaţă la rând şi, oricum, este a treia oară când vin aici să iau şi eu un bilet. La ora asta cred că nu mai sunt nici 15 şi vedeţi câtă lume mai este“, a arătat Marin Smărăndache, de 51 de ani. Biletele refuzate anterior erau în staţiunile Bala, Amara, Buziaş şi Voineasa, pe care alţi pensionari le-au refuzat din diverse motive sau nu le-au ridicat de la CJP Dolj.
 
„Va fi aglomeraţie în orice situaţie“

Eugenia Filimon, director coordonator adjunct economic al CJP Dolj, a spus că oricine a primit număr de înregistrare în iarnă are dreptul să ceară bilete de tratament: „Noi nu putem să le îngrădim accesul. Oricine este liber să ceară un bilet. Dar va fi aglomeraţie în orice situaţie. Este aer condiţionat în încăpere, dar nu face faţă. Despre repartizarea biletelor, normele noastre sunt clare. Aceasta se face în funcţie de diagnostic şi dăm referatul şi în funcţie de numărul de înregistrare al cererii“.
Repartizarea se face greoi, pentru că, spun reprezentanţii CJP Dolj, depinde de numărul cererii, de staţiune şi de perioada solicitată. De pe 2 decembrie 2008 şi până în martie 2009, circa 17.000 de doljeni au solicitat un bilet de tratament la Casa de Pensii, a spus Eugenia Filimon, dar numărul locurilor repartizate a fost mult mai mic: „Am avut şi şase persoane pe un loc, pentru că majoritatea vor în lunile de vară, dar nu prea ni se dau multe bilete în această perioadă, deoarece nu vor staţiunile. Unii pensionari ne solicită nu doar staţiunea, ci şi un hotel anume. Ceea ce este foarte greu de rezolvat“. Reprezentanta Casei de Pensii spune că au prioritate (şi gratuitate) persoanele cărora medicii specialişti le-au recomandat tratamentul şi au program de recuperare de la comisiile de expertiză. Pensionarii plătesc jumătate din pensie pentru un bilet de 18 zile de recuperare şi tratament, dar pot solicita astfel de bilete toţi salariaţii care cotizează la sistemul public de pensii. Pentru ei, costul unuia este în funcţie de venit. La un salariu brut de până la 1.693 de lei, persoana va plăti jumătate din costul biletului. Dacă salariul este peste cel amintit, atunci se plăteşte întreg.

Sindicatele – 10% din bilete

Din numărul total de bilete, Casa Judeţeană de Pensii Dolj trebuie să reţină un număr de locuri pentru sindicate. Este o obligaţie legală. „Trebuie să rezervăm pentru sindicate 10% din locuri, în limita numărului acestora şi în funcţie de boală“, a precizat Eugenia Filimon, directoare adjunctă pe economic la CJP Dolj.

De la ora 7.00 suntem aici pentru bilete. Am solicitat Căciulata, Covasna şi Tuşnad. Stăm aici ca animalele şi aşteptăm în căldura asta! Să vedem ce mai primim, când ne ajunge rândul“.

O pensionară de 80 de ani

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU