Reprezentanţii asociaţiilor de proprietari şi locatari din Craiova se plâng că în ultima vreme încasările la întreţinere au început să scadă. Lucru confirmat şi de distribuitorul de căldură al oraşului, Regia Autonomă de Termoficare. Directorul acesteia, Tatian Tudorache, susţine că încasările au scăzut „cu 50% faţă de iarna precedentă“. Şi că acesta este numai începutul, fiindcă facturile mai mari vin abia din această lună. Până în prezent, s-au plătit facturile pentru cele 11 zile de căldură din octombrie şi pentru noiembrie, urmând ca de la jumătatea acestei luni să se factureze agentul termic furnizat în decembrie 2009.
„Efectele crizei se vor resimţi şi la plata facturilor la întreţinere. Cei mai afectaţi sunt oamenii care au rămas fără un loc de muncă. Aceştia îşi asigură mai întâi traiul de zi cu zi, apoi plătesc celelalte dări. Acum se simte un mic dezechilibru, dar cu adevărat probleme cu plata facturilor la întreţinere cred că vom avea pentru perioada ianuarie – martie“, este de părere preşedintele Asociaţiei nr. 16 Rovine II, Dan Remus.
Dacă până acum cauzele acumulării unor mari datorii la întreţinere erau delăsarea şi lipsa de interes, începând cu acest an, administratorii asociaţiilor cred că lipsa banilor va creşte numărul datornicilor.
„Încasările au fost slabe şi pentru luna noiembrie. Sunt familii care au rămas fără un loc de muncă şi este grav că au împrumuturi în bănci. Ei sunt foarte afectaţi. Pensionarii încearcă să ţină pasul şi sunt printre primii care plătesc. Nu vorbim de rău-platnici, care fie sunt în «criză» de mult timp, fie nu prea ştiu drumul spre asociaţia de locatari“, a spus Ion Beznă, administrator la Asociaţia nr. 5 „Nicolae Titulescu“.
Şi apa e pe bani
Alt furnizor, de data aceasta Compania de Apă „Oltenia“, se confruntă cu scăderi la încasări de la o lună la alta. Cei mai mari debitori sunt însă utilizatorii agenţi economici. Imposibilitatea de a-şi onora plata facturilor este cauzată, în primul rând, de dispariţia sau reducerea activităţii.
„În luna decembrie 2009, încasările SC CAO SA de la utilizatorii persoane fizice au fost de 1.896.000 de lei (18.960.000.000 de lei vechi), înregistrându-se o scădere de aproximativ 15% faţă de noiembrie, când s-au încasat 2.180.400 de lei (21.804.000.000 de lei vechi). La utilizatorii agenţi economici s-a înregistrat, luându-se în calcul aceeaşi perioadă, o scădere de aproximativ 40% (aproape 500.000 de lei), cauzată, în principal, de întreruperea sau reducerea drastică a activităţilor unor utilizatori economici importanţi precum SC Doljchim SA, SC CET SA, SC Ford SA“, a precizat Mihaela Chiriţescu, şef Birou relaţii cu publicul din cadrul CAO.
Datoriile, o dificultate
Nouă din zece români cred că sărăcia este larg răspândită, iar unul din patru abia îşi poate plăti facturile (de orice natură), potrivit unui sondaj al Comisiei Europene. Studiul arată că puţin peste 60% dintre români evaluează ca mediu gradul de dificultate pentru onorarea obligaţiilor de plată, dând ca exemplu achitarea facturilor, iar 9% susţin că le este uşor să plătească datoriile.