4 C
Craiova
marți, 12 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriIrigaţia aşteaptă compensaţia

Irigaţia aşteaptă compensaţia

În 2011, Doljul va avea mai puţine terenuri irigate decât anul trecut. Eliminarea subvenţiilor pentru energie electrică scade puterea financiară a utilizatorilor de apă pentru irigaţii. Statul caută soluţii la Bruxelles pentru acor-darea unor compensaţii agricultorilor.

Judeţul Dolj va avea în acest an numai 50.000 de hectare de teren agricol irigate, o suprafaţă extrem de mică, spune Cornel Popa, directorul adjunct al Administraţiei Naţionale a Îmbunătăţirilor Funciare (ANIF). „Din punctul meu de vedere, este o suprafaţă foarte mică. Anul trecut, au fost irigate peste 70.000 de hectare. Din punct de vedere al irigaţiilor, Doljul are cele mai mari amenajări după Brăila. Posibilităţi tehnice sunt, însă de anul trecut au dispărut subvenţiile care se acordau la energia electrică. Din această cauză, au scăzut drastic şi suprafeţele irigate. În acest moment, discutăm unele soluţii cu Comisia Europeană pentru acordarea unor compensaţii pentru agricultori“, spune Popa. Potrivit acestuia, la nivel naţional există posibilităţi de irigare pentru 600.000 de hectare. Suprafaţa şi cantitatea irigaţiilor depind în mare măsură de câte precipitaţii vom avea în acest an. Alte soluţii ar fi însămânţarea terenurilor cu soiuri mai rezistente la secetă.
 
Irigatorii vor subvenţii pentru zonele secetoase

Din acest an, statul ar putea relua subvenţiile pentru anumite culturi importante, dar deficitare, cum ar fi soia nemodificată genetic sau orezul. Ministrul agriculturii, Valeriu Tabără, a declarat că România şi-ar putea extinde culturile de orez, putând deveni chiar exportatoare.
Comisia Europeană consideră că irigaţiile nu pot constitui unica soluţie pentru a face faţă secetei. Pentru adaptarea la condiţiile climatice şi de aprovizionare cu apă, s-ar putea să fie necesare şi schimbări ale practicilor agricole şi ale tipurilor de culturi. Utilizatorii de apă au cerut ca din 2011 să fie acordată o subvenţie de 69-95 euro/hectar pentru zonele afectate de secetă, considerate zone cu handicap natural – prevederea fiind permisă în Regulamentul Comisiei Europene. Potrivit producătorilor agricoli, pentru refacerea actualului sistem de irigaţii, statul ar avea nevoie de circa zece miliarde de euro. În timp ce acum suprafaţa irigată abia ajunge la 600.000 de hectare, înainte de 1990 suprafaţa amenajată era de circa trei milioane de hectare. La sesiunea de finanţare din primăvara lui 2010 a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), 36 de asociaţii ale utilizatorilor de apă au depus proiecte care au în exploatare infrastructuri de irigaţii pentru un teritoriu cu o suprafaţă de 161.000 de hectare. La ultima sesiune, care a fost deschisă în perioada 2 – 31 decembrie 2010, valoarea alocării financiare a fost de 148 de milioane de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS