4 C
Craiova
joi, 12 decembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriBeneficiile contorizării individuale

Beneficiile contorizării individuale

Pentru ca locatarii să plătească atâta apă cât consumă, trebuie ca fiecare apartament să aibă branşament individual de apă potabilă, cu apometru propriu, aşezat lângă uşa de la apartament, la fel ca la branşamentele de furnizare a energiei electrice şi a gazului metan. Cum vechile blocuri din Craiova nu au fost proiectate în acest fel, abia acum unii craioveni au început să se separe cu instalaţiile de apă. „Asociaţiile de proprietari ne solicită frecvent avize pentru separarea instalaţiei de utilizare a apei potabile. Cereri sunt de la asociaţiile din Calea Bucureşti, Brazdă şi Craioviţa Nouă. De exemplu, Asociaţia nr. 29 Brazda lui Novac şi Asociaţia nr. 1A Craioviţa Nouă au contorizare individuală“, a spus Doru Buruiană, directorul CAO.

O investiţie pentru un consum real

Separarea instalaţiei de utilizare a apei potabile şi contorizarea individuală pe apartament se pot face pe o singură scară sau pe întreg blocul. Pentru ca o solicitare să fie aprobată de asociaţie şi de CAO, este necesar ca jumătate plus unu dintre proprietarii din respectivul imobil să aleagă noul sistem de contorizare. O condiţie imperativă este ca aceştia să nu aibă datorii la întreţinere.
Să luăm exemplul unui bloc cu parter şi patru etaje, în total 20 de apartamente. Pentru început, proprietarii vor contacta un proiectant autorizat, care va întocmi documentaţia necesară proiectului şi va efectua şi lucrarea propriu-zisă. Proiectul, toate autorizaţiile şi avizele necesare construcţiei cad în sarcina proiectantului, în schimbul sumei de 1.000 de lei (700 de lei -proiectul, 300 de lei – taxele pentru obţinerea autorizaţiilor şi avizelor) pentru întreg condominiul.
Lucrările pe casa scării vor demara numai în momentul în care proiectul va primi avizul de principiu din partea CAO. Pentru montarea conductelor şi a instalaţiilor necesare, proprietarii vor mai plăti împreună încă 3.500 de lei. „Acest preţ include munca de instalare până la uşa fiecărui proprietar şi preţul materialului. Aici este vorba de conducte din polipropilenă, varianta cu conducte din oţel zincat costă mai mult“, a explicat un proiectant autorizat din Craiova.
După ce branşamentele au fost aduse la uşa tuturor apartamentelor, se trece la racordarea individuală. Contravaloarea lucrării de racordare se ridică la 600 de lei pentru fiecare apartament, iar pe întreg blocul înseamnă 12.000 de lei. În acest preţ intră racordarea individuală, contorul de apă din clasa C, conductele de distribuţie, robineţii şi legăturile la obiectele sanitare din locuinţa fiecăruia dintre cei 20 de proprietari.
La final se face recepţia lucrării în prezenţa reprezentanţilor CAO, cu care fiecare proprietar va încheia contractul pentru furnizarea apei potabile. Deci, după ce vor investi 16.500 de lei (1.000 lei + 3.500 lei + 12.000 lei), adică 825 de lei de apartament, proprietarii dintr-un bloc cu 20 de apartamente pot plăti apoi consumul real de apă, fără să fie încărcaţi cu „pierderile“ din bloc. Menţionăm că preţurile sunt estimative, putând varia de la o firmă de proiectare-execuţie la alta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

10 COMENTARII