25.6 C
Craiova
joi, 27 iunie, 2024

Profil de investitor

Cine prinde „gustul“ Bursei, cu greu se mai dezlipeşte de tranzacţii, chiar dacă riscul este mare în timp de criză

Jucător naiv sau profesionist, aceasta e întrebarea. O decizie pripită pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB) poate face, într-un singur minut, diferenţa între câştig şi eşec. Astăzi, cotaţiile acţiunilor pot fi sus de tot, iar mâine se pot prăbuşi vertiginos, a explicat George Popa, broker la Interdealer Capital Invest. Cam aşa arată Bursa de la începutul crizei şi până acum, mult mai fluctuantă, mai volatilă, cum spun specialiştii. Dar cine îşi permite să investească în acţiuni într-o perioadă ca aceasta? „Sunt oameni care au salarii de 1.000 – 2.000 de lei şi care joacă de ani buni la Bursă, dar sunt şi alţi craioveni experimentaţi, care investesc sume mari. Înainte de 2007, toată lumea câştiga la Bursă. Acum poţi să pierzi. Criza aceasta i-a triat, i-a selectat pe cei care tranzacţionează la Bursă. (…) Numărul investitorilor nu a scăzut foarte mult, dar portofoliul celor care au rămas s-a redus. Probabil că mulţi nu au plecat de pe Bursă, pentru că aşteaptă să recâştige ceea ce au pierdut pe timp de criză“, a spus George Popa.

Portret-robot de… jucător pe Bursă

În medie, valoarea investiţiilor pe timp de criză este de 5.000 de lei de persoană în Craiova. După descrierea brokerului craiovean, locuitorii urbei care îşi asumă astfel de riscuri sunt bărbaţi, au între 35 şi 45 de ani, venituri peste medie şi, în general, au studii superioare. Cei mai mulţi cunosc piaţa bursieră şi regulile ei, dar lucrul cel mai important este că îşi asumă riscuri mari. Într-o societate în care lumea îşi plasează economiile în depozite bancare sau în fonduri monetare, Bursa rămâne „pour les conaisseurs“, dar aproape oricine poate învăţa cum se investeşte.

Cuponari sau jucători profesionişti

Craiovenilor le lipseşte cultura în ceea ce priveşte piaţa de capital. Brokerul susţine că, în general, oamenii simpli – cuponarii – merg la societatea de intermediere să îşi vândă cupoanele pentru că au nevoie urgentă de bani şi nu pentru că ar fi urmărit Bursa să vadă dacă au urcat sau coborât cotaţiile acţiunilor pe care le deţin. Există şi alţii cărora le place să studieze Bursa, citesc în presa economică ştirile despre companii, sunt informaţi oricând. Aceştia din urmă sunt cei care, de regulă, câştigă din tranzacţiile cu acţiuni. George Popa este de părere că oamenii pot să îşi formeze relativ uşor un obicei de a investi la Bursă: „Oamenii pot învăţa uşor să investească: s-a scumpit curentul, atunci hai să cumpăr la Transelectrica, pentru că va merge. Sau, alt exemplu: s-a scumpit benzina, atunci cumperi la Petrom, la Oil Terminal, să iei o părticică din profitul lor. Sunt chestiuni din viaţa de zi cu zi“.
La polul opus sunt „greii“, adevăraţii jucători cu experienţă care ştiu şi când să speculeze, şi când să aştepte dividendele. „Sunt şi persoane fizice care au investit 100.000 de lei în perioada de criză şi chiar am clienţi care au investit maximum 300.000 de lei. Sunt persoane sus-puse, care îşi asumă riscuri. Decizia de investire este a clientului“, a afirmat reprezentantul Interdealer Capital Invest.

Oltchim e pe val, Electroputere – în groapă

Societăţile mai importante din Oltenia care se tranzacţionează pe piaţa principală sau pe Rasdaq au avut evoluţii diferite pe perioada crizei. Au crescut vertiginos cotaţiile Oltchim Râmnicu Vâlcea, cu toate că societatea este pe pierdere din 2007 încoace. „Într-un timp scurt, cotaţia Oltchim a crescut de la 0,2 lei pe acţiune, la 2,32 lei pe acţiune (zilele trecute – n.r.), în mod special a crescut pentru că s-a anunţat privatizarea companiei. În plus, acţionarul minoritar, PCC, a început să cumpere acţiuni la Oltchim, iar cuponarii care au auzit că au crescut acţiunile vin să vândă, cât mai este preţul ridicat“, a explicat George Popa. Până şi SIF Oltenia şi-a vândut participaţia la Oltchim, când acţiunea era de 0,45 lei iar, după acea tranzacţie, cine a pariat pe Oltchim a avut de câştigat. La Electroputere, situaţia este inversă. După privatizare, acţiunile au căzut. Compania nu are de ani buni cumpărători, iar cotaţia acţiunilor se menţine foarte jos: 0,08 lei pe acţiune. Alro se menţine pe trend crescător. Cea mai bună cotaţie de la sfârşit de săptămână era de 3,81 lei pe acţiune, iar situaţia este aşa pentru că „acţionarii majoritari, ruşii de la Vimetco, au anunţat că vor vinde 21% din acţiuni“, a precizat George Popa. Pe SIF Oltenia se pariază „macroeconomic“, adică dacă ţara are creştere economică sau dacă deficitul scade, atunci vin străinii.
SIF 5 pare să nu fi fost afectat de arestarea lui Dinel Staicu. Vineri, cotaţia la închidere era de 1,423 lei pe acţiune. În schimb, brokerul cu care am stat de vorbă este de părere că „salvarea“ vine de la Fondul Proprietatea.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU