25.6 C
Craiova
joi, 27 iunie, 2024

Doljul exportă masiv

Pe primele nouă luni ale anului, marile companii din Craiova şi-au intensificat exporturile, cu excepţia lunii septembrie, când încetinirea activităţii la Ford se regăseşte în statisticile Vămii

De la începutul anului şi până la sfârşitul lunii septembrie, exporturile companiilor doljene au crescut considerabil, cu 34% peste cele înregistrate în aceeaşi perioadă a anului trecut, informează Direcţia Regională pentru Accize şi Operaţiuni Vamale (DRAOV) Craiova. Din punct de vedere valoric, pe primele nouă luni ale acestui an, exporturile doljenilor au crescut cu 55 de milioane de lei faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, de la 161 de milioane de lei la 216 milioane de lei anul acesta, potrivit datelor furnizate de DRAOV Craiova, la solicitarea GdS. Exporturile de top, din punct de vedere al valorii, au fost realizate de marile companii din judeţ, cu precădere de cele din industrie. „Principalele categorii de mărfuri exportate sunt: autoturisme, transformatoare, motoare electrice, părţi de motoare electrice, generatoare electrice, hârtie pentru plotter, piele, blană şi accesorii pentru confecţionarea de geci şi veste, elemente pentru lădiţe din lemn, ulei brut de floarea-soarelui etc.“, a precizat directorul DRAOV Craiova, Mircea Dan Matei. Cele mai multe mărfuri sunt exportate (în ordinea descrescătoare a valorii mărfurilor) în Elveţia, Norvegia, China, Serbia, Macedonia, SUA, Turcia, Ucraina, Irak, Maroc, Egipt şi chiar Japonia, Rusia şi Insulele Canare. Potrivit Vămii, în fruntea exportatorilor se află Ford România – ale cărei autoutilitare au ajuns în Elveţia, Norvegia, Insulele Canare şi Albania -, urmată de Electroputere şi Cummins Generator Technology. Şi alte firme au exportat mai mult decât anul trecut: Eastrade, Linex Wolf, Motoare Electrice SRL, Cargill Oils, Manifatture Italiane. Creşterea exporturilor pe primele nouă luni se datorează, pe de o parte, intensificării activităţii Ford România, susţin reprezentanţii Vămii, iar, pe de altă parte, „extinderii ariei de export a firmelor producătoare“. Cu alte cuvinte, se observă o intensificare a activităţii economice cu exteriorul.
De altfel, cu excepţia Gorjului, toate celelalte judeţe ale Olteniei au înregistrat creşteri ale exporturilor pe primele nouă luni ale anului.

Ford a încetinit uşor motoarele

Cu toate acestea, în luna septembrie, în Dolj, exporturile s-au mai temperat, înregistrându-se o uşoară scădere faţă de septembrie 2010 (cu câteva procente) a valorii exporturilor. Reprezentanţii Vămii susţin că scăderea cu 4% a valorii mărfurilor exportate în septembrie este cauzată de faptul că Ford a încetinit fabricarea autoturismelor pe care le producea. Este vorba despre autoutilitara Transit Connect, a cărei producţie se mută în Spania, la fabrica Ford din Valencia.

A scăzut importul

Dacă la exporturi judeţul stă bine, în cazul importurilor, pe primele nouă luni ale anului situaţia este inversă faţă de anul trecut. Chiar dacă a crescut numărul de declaraţii vamale de import (adică fie au importat bunuri mai multe firme, fie aceleaşi firme au importat de mai multe ori), valoarea mărfurilor aduse de peste graniţă a scăzut de la 51 de milioane de lei pe primele nouă luni din anul 2010, la 32 milioane de lei în perioada analizată din 2011. Directorul DRAOV Craiova, Mircea Dan Matei, susţine că principalele produse care au venit de la import anul acesta sunt: „vata minerală, cutii de bere, produse de patiserie, radiatoare de oţel, articole din ceramică pentru uz sanitar, sârmă de cupru pentru bobinaj, ţesături, piese auto, ţevi şi accesorii pentru ţevi din PVC şi altele. Principalele ţări din care provin cele mai importante categorii de mărfuri importate sunt Serbia, Macedonia, Ucraina, Turcia, China, India, SUA, Elveţia“. În clasamentul importatorilor se află tot Ford România, care aduce piesele auto din Turcia, China, India şi chiar SUA, potrivit celor de la Vamă. Urmează în top Heineken România, care aduce din Serbia cutiile de bere, şi Electroputere, care aduce sârma de cupru pentru bobinaj din Turcia, Serbia şi Elveţia. Şi alte companii au operat importuri mari anul acesta: Knauf Insulation, Klaus Steilmann, Saff Trading, Arabesque şi altele. 

Exporturi mari în toată regiunea

În majoritatea judeţelor din aria de acoperire a DRAOV Craiova (care activează în județele Argeş, Dolj, Gorj, Olt, Teleorman şi Vâlcea) s-au înregistrat creşteri ale exporturilor, pe ansamblu creşterea fiind de 151% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2010, spune Mircea Dan Matei. Doar în Gorj au scăzut exporturile cu 34%. Dintre toate judeţele, cele mai mari creşteri ale exportului s-au înregistrat în Vâlcea (162%), urmate de Argeş (155%) – datorită uzinelor Dacia – şi de Dolj (134%). 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII