De anul acesta s-a introdus impozit pentru proprietarii de terenuri arabile şi pentru crescătorii de animale. Cine cultivă, de exemplu, trei hectare cu grâu va plăti la stat impozit doar pentru unul, de 71,84 lei pe an.
De anul acesta agricultorii sunt obligaţi să plătească un impozit aferent veniturilor agricole realizate. El se va calcula de către Finanţe, prin aplicarea cotei de impozit de 16% asupra venitului anual stabilit de stat, prin norme de venit. Plata impozitului anual datorat de agricultori se face în două rate egale: jumătate din sumă se achită până pe 25 octombrie 2013, iar cealaltă jumătate se plăteşte la Fisc până pe 15 decembrie a anului curent.
La 1 februarie, a intrat în vigoare OG nr. 8/2013, care a modificat Codul fiscal şi a introdus, printre altele, şi acest impozit pentru agricultori. Dacă anul acesta s-a introdus o normă de venit unitară la nivelul întregii ţări (adică o estimare a veniturilor obţinute de pe o suprafaţă dată sau de la un animal), din 2014, se vor schimba sumele în funcţie de regiuni, după consultări cu direcţiile agricole judeţene.
La prima vedere, impozitul pare o sperietoare, dar sumele de plată nu sunt exagerat de mari. De exemplu, cine cultivă trei hectare cu grâu sau porumb atunci este scutit de la impozit pentru două hectare şi este obligat să achite impozit pentru un singur hectar, în sumă de 71,84 lei pe an.
Cum se calculează impozitul
Directorul executiv adjunct al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj, Mihai Antonescu, a explicat faptul că noul impozit pe venitul agricol se calculează scăzând din suprafaţa cultivată pe cea care este la pragul de scutire şi aplicând la norma de venit rezultată cota de 16%. Ceea ce rezultă este impozitul de plată la stat. De exemplu, dacă o persoană a cultivat opt hectare cu cereale, atunci este scutită de la plată pentru două hectare, iar norma de venit pe un singur hectar este de 449 de lei. Atunci impozitul lui de plată la stat va fi de 431,04 lei pe an (adică, în cifre se traduce astfel: (6×449)x16%). Problema cea mai mare va fi pentru agricultori să îşi declare la Fisc suprafaţa cultivată şi numărul de animale deţinut. „Până pe 15 mai, agricultorii trebuie să depună la organul fiscal declaraţia cu suprafeţele cultivate, respectiv cu animalele crescute de ei. Este obligatoriu ca omul să meargă cu declaraţia la Finanţe şi să spună ceea ce cultivă, urmând ca, după aceea, Fiscul să îi stabilească ceea ce are de plată. Prima dată a plăţii este 15 octombrie, iar restul de 50% din impozitul anual poate fi plătit până pe 15 decembrie“, a explicat Mihai Antonescu.
Impunere din oficiu pentru cei care nu îşi declară suprafeţele
Fiscul susţine că există metode prin care se verifică ce cultivă şi câte animale creşte fiecare agricultor. „Cei care nu merg să declare la Fisc ceea ce cultivă anul acesta trebuie să ştie că vom lua datele necesare de la primăria localităţii în care trăiesc, de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură şi îi notificăm la domiciliu că nu şi-au depus declaraţia cu suprafeţele cultivate, respectiv cu animalele şi păsările deţinute. Dacă în termen de 15 zile de la primirea notificării, tot nu se vor prezenta să depună declaraţia, atunci vom trece la impunerea din oficiu, adică le vom stabili noi impozitul de plată“, a explicat directorul executiv adjunct al DGFP Dolj.
Plăţi trimestriale pentru alţii
Legiuitorul spune că agricultorii care realizează venituri din activităţi agricole impuse în sistem real (inclusiv din silvicultură şi piscicultură) sunt obligaţi să efectueze în cursul anului plăţi anticipate, cu titlu de impozit. Plăţile anticipate se realizează în patru rate egale, până pe data de 25 a ultimei luni a fiecărui trimestru. În cazul acestor contribuabili care plătesc anticipat, impozitul anual se calculează de Finanţe pe baza declaraţiei anuale de venit, ce trebuie depusă până pe 25 mai a anului viitor celui în care s-a realizat venitul.
Veniturile neimpozabile
Veniturile din activităţi agricole sunt neimpozabile (nu se percepe impozit) în următoarele limite:
Produse/animale Suprafaţă/Capete de animale
Cereale până la 2 hectare
Plante oleaginoase până la 2 hectare
Cartofi până la 2 hectare
Sfeclă de zahăr până la 2 hectare
Tutun până la 1 hectar
Legume în câmp până la 0,5 hectare
Legume în spaţii protejate până la 0,2 hectare
Pomi pe rod până la 1,5 hectare
Vie pe rod până la 0,5 hectare
…………
Vaci până la 2
Ovine şi caprine până la 10
Porci pentru îngrăşat până la 6
Albine până la 50 de familii
Păsări de curte până la 100
Veniturile impozabile
Norme de venit anuale asupra cărora se aplică impozitul de 16%*:
Produse/ Suprafaţă/ Norma de
animale Nr. animale venit (lei)
Cereale peste 2 hectare 449
Plante oleaginoase peste 2 hectare 458
Cartofi peste 2 hectare 3.488
Sfecla de zahăr peste 2 hectare 697
Tutun peste la 1 hectar 1.060
Legume în câmp peste 0,5 hectare 4.001
Legume în spaţii peste la 0,2 hectare 8.033
protejate
Pomi pe rod peste 1,5 hectare 4.709
Vie pe rod peste 0,5 hectare 1.385
…………………………….
Vaci peste 2 capete 453
Ovine şi caprine peste 50 capete 65
Porci pentru îngrăşat peste 10 capete 177
Albine 50-100 de familii 70
Păsări de curte 100-500 de capete 3
*Normele integrale le puteţi găsi în OG nr. 8/2013, publicată în MO 54/23.01.2013