9.4 C
Craiova
marți, 8 aprilie, 2025
Știri de ultima orăBani & AfaceriEnergia, cerealele şi gazele, ieftine şi pe Bursa de Mărfuri

Energia, cerealele şi gazele, ieftine şi pe Bursa de Mărfuri

http://www.youtube.com/watch?v=DeMkUZ8jLfg

Firmele private plătesc o taxă de 100 de euro pe an către Bursa Română  de Mărfuri, dar autorităţile publice sunt scutite. Energia pentru iluminatul public al localităţilor poate fi cumpărată tot de pe bursă. Conducerea instituţiei spune că preţurile de tranzacţionare de pe terminalul Bursei sunt mai mici decât pe piaţă, pentru că există o concurenţă a furnizorilor. 

Conducerea Bursei Române de Mărfuri (BRM) s-a aflat, ieri, la Craiova, la o întâlnire cu autorităţile locale din comunele judeţului şi cu oameni de afaceri doljeni, în cadrul unui eveniment intitulat „Acelaşi curent, preţuri diferite!“, organizat de Camera de Comerţ şi Industrie Dolj. Reprezentanţii BRM au venit la Craiova pentru a le explica autorităţilor şi firmelor cum pot cumpăra energie, gaze naturale şi altele de pe Bursă la preţuri mai mici, cu costuri avantajoase şi cu o reducere semnificativă a birocraţiei. Din păcate, evenimentul nu a atras atenţia multor autorităţi locale, deşi numeroşi primari din judeţ se plâng că nu au bani să plătească iluminatul public al localităţilor pe care le păstoresc.
Adrian Grigore, director în cadrul BRM, responsabil de energie, gaze şi certificate de carbon, a precizat că în ultima perioadă autorităţile din zona Olteniei se îndreaptă către Bursa de Mărfuri pentru a cumpăra energia electrică necesară iluminatului public: „Chiar Primăria Craiova a achiziţionat energie electrică pentru iluminatul public. Au mai fost câteva primării, Jandarmeria, urmează Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă. De la 1 ianuarie 2014, piaţa energiei s-a liberalizat şi era nevoie de noi contracte. Autorităţile publice pot să cumpere doar prin achiziţie publică, acest lucru se face fie prin SEAP, fie prin Bursa Română de Mărfuri. La noi s-au tranzacţionat cantităţi foarte mari de energie pentru autorităţile publice, preţurile au fost destul de bune, procedurile au fost foarte rapide faţă de SEAP şi clienţii noştri au fost foarte mulţumiţi“. Tranzacţiile se fac online, chiar de la terminalul Bursei de la Craiova, iar specialiştii BRM acordă consultaţii gratuite reprezentanţilor autorităţilor şi îi învaţă pe aceştia chiar şi cum să completeze un ordin de tranzacţionare.
Din august 2013, BRM deţine o licenţă de tranzacţionare a gazelor naturale, astfel că pot fi achiziţionate şi cantităţi importante de gaze, în special de către industriaşi. Tranzacţiile cu gaze naturale pe Bursă au totalizat o piaţă de 20 de milioane de euro până acum.

Preţuri de referinţă ale cerealelor pe Bursă

Fermierii doljeni au cerut ani la rând un preţ de referinţă pe Bursa de cereale, ca şi o formă de a combate „oligopolul“ câtorva traderi mari de cereale pe piaţă, care, atunci când producţiile sunt bune în agricultură, coboară preţurile de achiziţionare a cerealelor, astfel încât au de pierdut producătorii români.
„Începând cu luna decembrie 2013 am lansat primele cotaţii de referinţă la nivel naţional ale preţului cerealelor. În luna februarie 2014, ANRS, adică Rezervele Naţionale, au tranzacţionat o cantitate importantă de cereale şi ne aşteptăm ca şi pe acest segment să ne dezvoltăm cât mai mult“, a spus Alexandru Coitea, director de strategie la Bursa Română de Mărfuri.
Cotaţiile de referinţă pentru piaţa cerealelor sunt un indice de preţ, care se construieşte pe baza informaţiilor din piaţă. Acele cotaţii sunt orientative, iar producătorii doljeni pot să îşi dea seama de un preţ al produselor lor pe piaţă.

Bursa de Mărfuri percepe comision doar vânzătorilor

Firmele şi autorităţile publice care cumpără de pe Bursă energie sau combustibil şi orice altceva nu plătesc comisionul către BRM, acesta fiind perceput doar vânzătorului. Comisionul pentru vânzători este între 0,1 şi 1,5%, în funcţie de volumele de tranzacţionare. În plus, doar companiile private plătesc la BRM şi o taxă de afiliere, care este de 100 de euro pe an. Adrian Grigore spunea, ieri, la Craiova, că bursa similară din Austria percepe o taxă de afiliere de 10.000 de euro pe an, plus 1.000 de euro pe tranzacţie de la fiecare broker. În România, primăriile şi alte autorităţi publice care fac achiziţii de pe Bursa Română de Mărfuri nu plătesc taxe de afiliere.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS