3.4 C
Craiova
sâmbătă, 28 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCum e să fii student Erasmus

Cum e să fii student Erasmus

Studenții care aleg să studieze cu burse Erasmus se întorc în țară mai maturi, mai responsabili și cu o altă viziune asupra vieții - FOTO: Traian Mitrache
Studenții care aleg să studieze cu burse Erasmus se întorc în țară mai maturi, mai responsabili și cu o altă viziune asupra vieții – FOTO: Traian Mitrache

Numărul studenților craioveni care pleacă în alte țări cu burse Erasmus a crescut considerabil în ultimii ani. Tinerii aleg să studieze în afara României pentru a cunoaște alte culturi, alte civilizații și alte sisteme de învățământ. Principalele destinații alese de studenții din Bănie sunt Franța, Spania, Italia și Germania.

Experiența Erasmus de care fiecare tânăr ar trebui să profite în perioada studenției poate schimba mentalități și îi poate aduce cu picioarele pe pământ pe cei care încă nu au încercat să se descurce singuri în viață. Învață să își chibzuiască fiecare bănuț, să se acomodeze printre străini și să fie mult mai încrezători în forțele proprii. Studenții care ne-au împărtășit experiența pe care au trăit-o prin intermediul burselor Erasmus spun că plecarea peste granițe i-a maturizat și s-au întors în țară cu o altă viziune asupra vieții. Mai mult, Otilia Cârstea susține că experiența Erasmus din Malta i-a deschis „apetitul“ pentru călătorii și de atunci pleacă din țară în mod constant. În ultimul an de facultate și-a dat seama că sistemului de învățământ din România îi lipsește partea de practică. „Am plecat cu Erasmus pentru că voiam să învăț ceva nou și să îmi dezvolt abilitățile practice. Cred că practica lipsește din universitățile din România. Diferența e că în Craiova înveți psihologie, sociologie și teoria mentalităților, în Malta faci fotografie, design grafic, producție video, sunet, lucruri care sunt necesare“, susține tânăra care a absolvit Facultatea de Litere, specializarea Comunicare și Relații Publice. Voința din partea studenților, dar și a profesorilor este cea care lipsește sistemului de învățământ din România, în viziunea tinerei. „O altă problemă pe care o văd eu în sistemul de învățământ de la noi din țară este proasta legătură cu actorii social-economici din orașe, pentru că stagiile de practică nu pot fi făcute decât în companii, în firme mai mari ori mai mici“, ne spune tânăra care a avut o bursă Erasmus în 2008. Întoarsă din Malta, ea a decis să plece într-un stagiu de practică în Maroc. A revenit în România pentru că își dorește să schimbe comunitatea în care trăiește. „Sunt convinsă că nu e suficient să critici că ceva nu merge și că societatea este la pământ. Cred că e foarte important ca tinerii să încerce să schimbe, și numai după ce au încercat și nu au reușit, dar nu din cauza lor, ci din cauza celorlați, numai atunci poți să critici“, susține Otilia.

Un tânăr a înființat un ONG care se ocupă de studenții Erasmus

Adrian Cioran este student la Universitatea din Craiova și anul acesta a plecat timp de cinci luni în Polonia prin intermediul programului Erasmus. „Am ales să merg în Polonia pentru că am mai fost acolo, am lucrat ca voluntar la cinci grădinițe și trei școli unde predam limba engleză“. Tânărul susține că experiența Erasmus îi poate dezvolta pe cei care aleg să studieze în altă țară. După experiența din Polonia, Adrian s-a întors în Craiova, unde a pus bazele unei organizații nonguvernamentale, Candidate Section ESN Craiova (CS ESN), prin care se ocupă de studenții care vin în Bănie cu bursa Erasmus, cât și de cei care pleacă din Craiova spre alte țări. „Fiind în Polonia, am observat că noi, în Craiova, nu avem o asociație care să se ocupe de studenții Erasmus care vin și pleacă de la noi din universitate. Ca organizație, noi ne ocupăm de studenții care vin în Craiova de când sosesc în gară sau la aeroport. Organizăm evenimente prin care aceștia pot să se integreze mai ușor, mergem la evenimente culturale, facem excursii“, susține președintele CS ESN, Adrian Cioran. În ceea ce îi privește pe tinerii care pleacă din Craiova cu programul Erasmus, CS ESN a introdus un curs de pregătire. „Outgoing Erasmus Preparation Seminar se numește cursul și durează șase ore. În acest timp, foști studenți Erasmus le vorbesc despre experiențele lor celor care vor să plece din Craiova spre alte țări“, spune Adrian.

„Aș alege să studiez în altă țară, dar nu aș rămâne definitiv acolo”

Mădălina Bera, studentă la Facultatea de Drept și Științe Administrative, a plecat în Franța prin intermediul burselor Erasmus. Fata spune că nu luase niciodată în calcul să studieze dincolo de granițele României și numai o întâmplare a făcut-o să își depună dosarul pentru bursă și să fie acceptată. „Profesoara de franceză ne-a promis câte un 10 la examen celor care optăm pentru bursele Erasmus. Am zis să încerc și am avut noroc să ajung în Besançon, un oraș minunat“, susține tânăra. Deși la început a fost nehotărâtă și s-a temut că îi va fi greu departe de familie și de prieteni, a plecat totuși în Franța, unde, spre surprinderea ei, s-a acomodat foarte ușor. A rămas profund impresionată de bibliotecile și librăriile doldora de cărți, de sistemul de învățământ de acolo, dar, cu toate acestea, tânăra susține că nu s-ar stabili niciodată într-o țară străină. „Aș alege să studiez în altă țară, dar nu aș rămâne definitiv acolo pentru că sunt foarte bine înrădăcinată în țara noastră. Este bine să merg în altă țară, să îmi lărgesc orizonturile și apoi să mă întorc în România și să aplic ceea ce am învățat acolo“, afirmă studenta.

„Mă gândesc să rămân de tot în Germania“

O altă studentă care a beneficiat de bursele Erasmus este Cezi Marița. A plecat pentru un an în Germania, iar lumea de acolo a făcut-o să își dorească să urmeze masterul în aceeași universitate la care a studiat prin intermediul bursei. „Aș pleca și mâine înapoi în Germania. Anul viitor o să merg să fac masterul acolo și să studiez literatura engleză. Mă gândesc să rămân de tot în Germania pentru a-mi face un viitor mai bun“, spune studenta. Pe lângă lucrurile noi pe care le-au învățat în țările în care au studiat, tinerii spun că au avut timp și de distracții, și de călătorii.

Numărul studenților care optează pentru bursele Erasmus este în creștere

Anul acesta, numărul studenților craioveni care profită de bursele Erasmus a crescut față de anul trecut. În creștere este și numărul studenților străini care vin să studieze la Universitatea din Craiova (UCV). „În anul 2013-2014, au plecat la studii în străinătate 153 de studenți, iar anul acesta au plecat în primul semestru 90 și în semestrul al doilea o să mai plece în jur de 70. Anul acesta, aproximativ 50 de studenți străini au ales să studieze la UCV, ceea ce înseamnă că există o creștere pe ambele planuri față de anul trecut“, susține Monica Cranta, asistent în cadrul Departamentului de Relații Internaționale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS