Basmul le-a dat emoţii celor peste 5.000 de elevi doljeni care au susţinut ieri prima probă din cadrul examenului de evaluare naţională. Peste 300 de elevi de clasa a VIII-a au lipsit de la examen, iar o unitate de învăţământ din mediul rural nu s-a putut conecta la internet pentru a primi subiectele.
Două ore de emoţii de intensitate maximă pentru cei aproximativ 5.000 de elevi doljeni de clasa a VIII-a care au susţinut ieri prima probă scrisă de la sfârşitul gimnaziului, evaluarea naţională la limba şi literatura română.
La subiectul principal, elevii au primit un fragment din „Lupul cel năzdrăvan şi Făt-Frumos“ şi au avut de rezolvat cinci subpuncte: să noteze câte un antonim potrivit pentru cuvintele „frumoasă“, „bucurie“, „venea“ (6 puncte); să explice rolul cratimei în secvenţa „încât p-aci era“ (6 puncte); să transcrie două cuvinte sau grupuri de cuvinte din text care se referă la timpul acţiunii (6 puncte); să formuleze două idei principale/secundare din textul dat (6 puncte); să prezinte în 30-50 de cuvinte semnificaţia secvenţei „Atunci îi mai veni inima la loc şi se mulţumi a aştepta până a doua zi. În ziua următoare, ia merele de unde nu-s. S-a supărat împăratul, nevoie mare, şi porunci ca paznici să se puie să prinză pe hoţi. Dară aşi! unde e pomana aia!“ (6 puncte). De asemenea, au avut de rezolvat mai multe cerinţe legate de un articol din presă despre Ziua Iei şi redactarea unei naraţiuni despre o întâmplare dintr-o zi de sărbătoare.
Subiecte uşoare
Cei mai mulţi elevi au ieşit din sălile de examen încrezători că vor obţine o notă mare. Prima care a ieşit din examen, după o oră şi jumătate de la CN „Elena Cuza“, din Craiova, a fost Dania Chiţan: „A fost foarte uşor pentru cine a învăţat. Nu mă aşteptam să primim basmul. Cred că voi lua peste 9,50. Vreau să urmez liceul la Colegiul Naţional «Fraţii Buzeşti»“.
Şi pentru Cristina Geormăneanu, elevă în clasa a
VIII-a la CN „Carol I“, subiectele primite la proba de ieri la limba şi literatura română au fost extrem de uşoare. „Am primit subiecte care puteau fi rezolvate fără probleme de cineva care a învăţat basmul. Am avut însă emoţii foarte mari, deoarece am nevoie de o medie mare, întrucât vreau să urmez liceul tot în această unitate de învăţământ. Vreau să devin medic, voi opta pentru ştiinţele naturii. Mai este însă o probă, cea la matematică, emoţiile nu se opresc aici“, a spus adolescenta.
219 elevi nu s-au prezentat la examen
Aproximativ 300 de elevi doljeni de clasa a VIII-a nu au participat la evaluarea naţională. În judeţul Dolj, s-au înscris 5.343 de elevi ca să susţină evaluarea naţională, dar s-au prezentat la examen 5.124.
„Pe lângă cei 219 elevi care au lipsit de la susţinerea examenului, alţi 100 de elevi nu au avut şansa să susţină evaluarea naţională deoarece au situaţia şcolară neîncheiată, fie au rămas repetenţi, fie sunt corigenţi. Comparativ cu anii trecuţi, numărul elevilor prezenţi la evaluarea naţională este mult mai mare, ceea ce nu este decât un motiv de bucurie. Nu au fost înregistrate incidente, o singură unitate şcolară, Şcoala din Lipovu, care a mai avut probleme şi în trecut, nu s-a putut conecta la internet şi a fost nevoie de soluţia de rezervă, să-şi ridice subiectele de la o şcoală situată la trei kilometri distanţă“, a spus Janina Vaşcu, inspector şcolar general adjunct la ISJ Dolj.
Elevii au avut la dispoziţie două ore pentru a rezolva subiectele. Ministerul Educaţiei a decis că începând din 2014 media de admitere se calculează ca medie ponderată între media generală la evaluarea naţională susţinută de absolvenţii clasei a VIII-a, care are o pondere de 75%, şi media generală de absolvire a claselor V – VIII, care are o pondere de 25% în calculul mediei de admitere.
Miercuri, 24 iunie, va avea loc proba la matematică, iar pe 26 iunie se vor afişa rezultatele. În aceeaşi zi, între orele 16.00 și 20.00, elevii nemulţumiţi de notele primite au posibilitatea să depună contestaţii. Între 27 și 29 iunie vor fi rezolvate contestaţiile, urmând ca pe 30 iunie să fie afişate rezultatele finale.