Aproape 170.000 de elevi de clasa a XII-a încep luni, 29 iunie, probele scrise de la examenul de bacalaureat. Prima probă scrisă este cea de limba şi literatura română, probă la care subiectele se vor da diferenţiat în funcţie de profilul urmat de elevi la liceu, scrie gandul.info. Anul acesta, spre deosebire de sesiunile de examen din anii trecuţi, lucrările de la Bacalaureat 2015 vor fi corectate în alte judeţe decât cele în care au fost susţinute. din acest motiv primele rezultate de la Bacalaureat 2015 vor fi anunţate pe 7 iulie 2015, şi nu pe 6 iulie 2015, aşa cum era prevăzut în calendarul iniţial. Elevii care vor susţine examenul de bacalaureat vor fi distribuiţi în 520 de centre de examinare, iar lucrările lor vor fi corectat în 146 de centre de evaluare.
Numărul exat al candidaţilor înscrişi pentru bacalaureatul din acest an este de 168.945, cu peste 7.000 mai mulţi decât în aceeaşi sesiune a anului trecut (161.682 de elevi). Potrivit datelor de la Ministerul Educaţiei, 143.949 de candidaţi (76,89%) provin din promoţia curentă, iar 24.996 de candidaţi (23,11%) provin din seriile anterioare. În funcţie de forma de învăţământ absolvită, candidaţii înscrişi pentru a participa la această sesiune a Bacaluareatului sunt distribuiţi astfel: 163.462 – zi, 2.943 – seral şi 2.540 – frecvenţă redusă.
Pe 30 iunie va fi proba la limba şi literatura maternă. Testarea va continua în 1 iulie cu proba obligatorie a profilului, respectiv matematică, pentru absolvenţii profilului real, şi istorie, pentru cei de la uman, iar în 3 iulie va fi proba la alegere a profilului şi specializării. Rezultatele vor fi afişate în 7 iulie, până la ora 12.00, iar contestaţiile vor fi depuse în aceeaşi zi, între orele 12.00 şi 16.00, urmând ca în perioada 8-9 iulie să fie soluţionate. Rezultatele finale vor fi afişate în 10 iulie. La fiecare dintre cele trei probe scrise pe care le au de susţinut la Bacalaureat 2015, elevii vor intra în săli în jurul orei 8:30, astfel încât să fie prezenţi când sunt date desigilate subiectele. Procedura prevede că la accesul candidaţilor în centrul de examen un cadru didactic şi un membru al personalului de pază să solicite la intrarea fiecărui candidat prezentarea actului de identitate şi să verifice dacă fotografiile corespund. Apoi, candidaţii sunt îndrumaţi spre zona din centrul de examen unde se găsesc sălile de examen.
În cazul în care, elevii au asupra lor materiale/obiecte nepermise în sala de examen sunt îndrumaţi spre sala de depozitare a acestora. Candidatul care are asupra sa materiale nepermise în sala de examen (telefoane mobile, culegeri, manuale, notiţe, însemnari etc., precum si orice mijloace electronice de calcul sau de comunicare, poşeta/geanta etc.) va primi o pungă/plic în care să le introducă, împreună cu o declaraţie tip în care se menţionează numele şi prenumele şi obiectele personale care vor fi depozitate şi va fi îndrumat de către un membru al echipei de control spre sala de depozitare a obiectelor personale. Elevii nu au voie să staţioneze pe holuri mai mult de 5-7 minute. La intrare în sală, elevii sunt puşi să citească extrasele din Metodologie afişate pe uşa sălii de examen. După ce au trecut de punctul de legitimare şi de cel de depozitare a obiectelor personale (nepermise în sala de examen), candidaţii se deplasează spre sala de examen, unde sunt repartizaţi conform tabelelor. Potrivit metodologiei de examen, pentru elaborarea lucrării, candidaţii au voie să folosească doar cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru scheme şi desene pot folosi numai creion negru. În timpul examenelor, candidaţii nu pot intra în săli cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări şi alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, şi nici cu telefoane mobile. Cei care vor fi prinşi copiind vor fi eliminaţi din examen.
Probele scrise se vor desfăşura la fel ca în anii trecuţi în săli cu camere video. Aproximativ cinci la sută dintre unităţile de învăţământ au în sălile pentru examenul de bacalaureat camere video care înregistrează şi audio.