4 C
Craiova
joi, 12 decembrie, 2024
Știri de ultima orăEducatiePeste 100 de grădiniţe din Dolj nu au autorizaţii sanitare

Peste 100 de grădiniţe din Dolj nu au autorizaţii sanitare

cristina ciocoiu

Grădiniţele sunt gata să primească copiii în noul an şcolar, susţin reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj. Până pe 11 septembrie, echipe mixte din cadrul inspectoratului şi al Prefecturii Dolj efectuează controale în toate unităţile de învăţământ din judeţ. „Din informaţiile noastre până în acest moment, chiar dacă mai există lucrări nefinalizate în anumite unităţi şcolare, ele vor fi încheiate până cel târziu pe 11 septembrie. Colegii mei care se află în corpul de control verifică dacă există spaţii improprii de depozitare, dacă aceste unităţi de învăţământ au făcut demersurile necesare pentru obţinerea autorizaţiilor. În Dolj, mai ales în mediul rural, sunt unităţi de învăţământ care nu au grupuri sanitare în incinta şcolii sau nu sunt alimentate cu apă potabilă, motiv pentru care nu au obţinut autorizaţii. Majoritatea unităţilor şcolare deţin astfel de autorizaţii în mediul urban, excepţie fac doar două-trei grădiniţe. Un exemplu în acest sens este Grădiniţa «Obedeanu». Toate unităţile şcolare au fost igienizate pentru începerea noului an şcolar. Fără autorizaţie sanitară sunt aproximativ 100 de grădiniţe, unele dintre ele aflându-se în curs de depunere a documentaţiei“, a precizat Cristina Ciocoiu (foto), inspector de specialitate educaţie timpurie, în cadrul ISJ Dolj.

Părinţii care au optat pentru mai multe grădiniţe trebuie să se decidă unde îşi vor duce copilul

În judeţul Dolj funcţionează 247 de grădiniţe, dintre care 21 au personalitate juridică şi 243 sunt arondate şcolilor. În acest moment, la nivelul inspectoratului se desfăşoară etapa finală de centralizare a datelor privind cuprinderea copiilor în grădiniţă. În anul şcolar 2015-2016, la nivelul Craiovei, prin planul de şcolarizare au fost aprobate 790 de grupe cu 16.555 de copii. La 1 iunie 2015, se înregistraseră 200 de cereri în plus faţă de numărul de locuri aprobat iniţial. „Avem foarte multe grădiniţe suprasolicitate, efectivele sunt foarte aglomerate. Însă, din ce s-a observat în anii trecuţi, în primele luni părinţii îşi aduc copiii la grădiniţă, apoi, din luna noiembrie, unii decid să îi retragă pentru perioade scurte, ştiind că prezenţa este obligatorie doar la grupa mare. Cele mai multe cereri pentru înscriere la grădiniţă sunt la unităţile preşcolare din cartierul Craioviţa Nouă, în zona Parcului «Romanescu», dar şi în cartierul Brazda lui Novac. Tocmai din acest motiv, în acest moment vrem să aflăm exact care este situaţia, deoarece mulţi părinţi au optat iniţial, în luna aprilie, când au demarat înscrierile, pentru mai multe grădiniţe. Îi vom contacta pe părinţi pentru a afla la ce grădiniţă îşi vor duce în final copilul, locurile blocate eliberându-se astfel automat. Mai mult de 30 de copii nu sunt acceptaţi în grupă şi este nevoie de acordul inspectorilor, care pot decide formarea unei grupe în plus în unităţile preşcolare aglomerate“, a adăugat Cristina Ciocoiu.
De asemenea, există și cinci grupe (cu 28 de copii) pentru învăţământul special.

Grădiniţe nou-construite, altele prinse în program de reabilitare

Pe lângă învăţământul preşcolar de stat, în judeţul Dolj funcţionează 25 de grupe în învăţământul particular: 21 de grupe cu 340 de copii în mediul urban, iar în afara Craiovei, patru grupe cu 48 de copii. Acest început de an şcolar vine cu veşti bune pentru părinţi. Vor fi date în folosinţă noi grădiniţe în Scaieşti, satul Valea lui Pătru, Goicea, Bucovăţ, Brădeşti, Drăgoteşti, Bulzeşti, Leşile, Albeşti. „Avem însă şi o situaţie specială în comuna Braloştiţa, unde lucrările la noua grădiniţă sunt recepţionate, dar aceasta nu poate funcţiona deoarece consiliul local a fost dizolvat şi nu s-au mai alocat fonduri. În Botoşeşti-Paia, lucrările sunt în curs de execuţie, recepţia urmând să aibă loc în această lună. Şi în Craiova avem patru grădiniţe cuprinse într-un proiect de reabilitare, extindere, modernizare: Grădiniţa «Sfânta Lucia«, «Curcubeul Copilăriei», «Paradisul Copilăriei» şi «Căsuţa cu Poveşti». În afara Craiovei, în acelaşi proiect sunt cuprinse grădiniţe din Băileşti, Valea Stanciului, Sărata, Călăraşi, Horezu Poienari, Beloţ, Ostroveni“, a mai spus inspectorul şcolar.
Reprezentanţii ISJ Dolj au precizat că la începerea acestui an şcolar, respectiv în prima zi de grădiniţă, părinții trebuie să aducă pentru copil de la medicul de familie o adeverinţă medicală că micuţul nu este în evidenţă cu boli cronice şi un aviz epidemiologic de intrare în colectivitate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS