La nivelul unităților de învățământ preuniversitar a început configurarea posturilor didactice pentru anul școlar următor. În prima etapă, au dreptul de a-și asigura catedrele profesorii titulari, dar cu reguli mai stricte. Din acest an, cei care sunt titulari în unitățile școlare private nu se mai pot pretransfera sau face schimburi de posturi la cele de stat, decât dacă au susținut concurs național de ocupare a posturilor didactice. Tot din acest an, profesorii titularizați până în 2012, care nu au promovat definitivatul la înscrierea la acest examen, vor fi concediați. În ceea ce îi privește pe profesorii titulari care au vechime de 25 de ani și gradul didactic I aceştia pot să își reducă norma didactică, atât în această perioadă, cât și în toamnă. Și pentru profesorii care îndeplinesc condițiile de pensionare și vor să rămână în activitate sunt reguli stricte.
Regulile privind pretransferul în unitățile de învățământ sunt mai stricte din acest an. Cadrele didactice titulare în unităţi de învăţământ preuniversitar particular acreditate sau autorizate să funcţioneze provizoriu, care au ocupat postul fără a participa la concurs național unic de titularizare, nu se mai pretransferă sau nu pot face schimb de posturi cu o unitate de învățământ de stat. Au dreptul la astfel de pretransferuri și la schimburi de posturi numai cu unitățile private. Pot trece însă de la privat la stat cei care au fost la un concurs unic de titularizare în ultimii șase ani și au obținut minimum media 7, prevede Metodologia de mișcare a personalului didactic pentru anul școlar 2016-2017. Excepție de la regulă o fac cadrele didactice care funcționează în unități de învățământ particulare care se desființează. Acestea pot fi detaşate în interesul învăţământului pentru restrângere nesoluţionată în învăţământul preuniversitar de stat, dar nu mai mult decât pe o perioadă de cinci ani consecutivi. De asemenea, cadrelor didactice devenite titulare în învăţământul preuniversitar până la 31 august 2012, care nu promovează examenul naţional de definitivare în învăţământ sesiunea 2016 şi care nu mai îndeplinesc condiţiile legale de înscriere la examenul naţional de definitivare în învăţământ în sesiunile următoare, li se aplică procedura concedierii pentru necorespundere profesională. Acestea pot rămâne încadrate pe posturile pe care au fost titularizate, însă numai pe durata anului 2016-2017.
Primele posturi vacante vor fi afișate pe 16 februarie
Cadrele didactice titulare care îndeplinesc vârsta de pensionare la 1 septembrie 2016 și care doresc menținerea în activitate ca titular în anul următor trebuie să primească aprobarea Consiliului de Administrație al școlii, dar și avizul Inspectoratului Școlar Județean Dolj. Lista celor care primesc acest aviz va fi stabilită până pe 3 februarie. „Menținerea în activitate a cadrelor didactice titulare care împlinesc vârsta de pensionare se face cu acordul Consiliului de Administrație al școlilor, care se obține în perioada 26 – 28 ianuarie. Deciziile Consiliilor de Administrație se transmit Inspectoratului Școlar Județean Dolj, care va întocmi lista finală a acestor cadre didactice și o va prezenta în Consiliul de Administrație. Trebuie menționat, însă, faptul că unitățile școlare pot valida cererea unui cadru didactic de menținere în activitate peste vârsta de pensionare dacă nu sunt restrângeri de activitate pe disciplina respectivă, și dacă persoana respectivă care cere prelungirea activității are o normă întreagă“, a precizat Nicușor Cotescu, inspector școlar general adjunct. După stabilirea profesorilor pensionari care rămân în activitate, dar și a posturilor libere după pensionare, Inspectoratul Școlar Județean Dolja va afișa pe 16 februarie lista catedrelor vacante și rezervate, disponibile pentru completarea normei didactice de predare a profesorilor, iar prima ședință publică va fi pe 23 februarie. O nouă listă cu posturi vacante și rezervate va fi afișată de Inspectoratul Școlar Județean Dolj pe 25 februarie pentru profesorii afectați de restrângere de activitate.