Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Dolj a lansat un nou program de consiliere educațională, dar și psihologică a elevilor, „Clubul exploratorilor de sine“ (Clubul eS). Programul este gratuit și se adresează în mod special elevilor de liceu pentru a-i ajuta să își descopere competențele și aptitudinile personale, să le ofere sprijin să-și rezolve problemele de comunicare cu familia, și să găsească modele de succes pe care să le urmeze.
Adolescenții care vor să se cunoască și să treacă de barierele specifice vârstei, de problemele pe care le au în cadrul familiei, dar și cu cei din jur pot participa la programul educațional „Clubul exploratorilor de sine“, lansat luni de Centrul Județean de Resurse și Asistență Eucațională (CJARE) Dolj, cu ocazia împlinirii a zece ani de când și-a început activitatea. Participarea la acest program se va face pe baza unui eseu pe tema cunoașterii de sine prin care fiecare elev își va motiva necesitatea de a participa la consilierea educațională și psihologică. „Programul a fost inițiat după ce astă-vară am observat că liceenii doresc să-și descopere competențele, abilitățile psihosociale. Foarte puțini au posibilitatea și la nivel de familie, și la nivel de clase să-și pună întrebarea: «Cine sunt eu?». Noi i-am invitat să-și adreseze întrebări și au conștientizat că acest dialog îi ajută să evolueze, să se cunoască. Încercăm să-i scoatem din mediul lor de la clasă, oarecum rigid, încărcat de rutină și să-i ducem într-o atmosferă în care să-și conștientizeze resursele, să realizeze faptul că fiecare este bun într-un anumit domeniu și să aibă curaj să probeze viața cu resursele pe care le au“, a precizat Marinela Dumitrescu, directorul CJRAE Dolj. Prin conștientizarea resurselor propri, elevii vor avea șansa să-și rezolve și o parte a problemelor pe care le au cu familia. Temele de dezbatere în cadrul programului de autocunoaștere vor fi diverse și vor cuprinde multe din problemele adolescenților. „Putem să vorbim de cearta cu părinții, putem să discutăm despre faptul că părinții exagerează foarte mult cu importanța rezultatelor școlare, pot exista idei neînțelese, iubiri înțelese sau mai puțin înțelese. Au posibilitatea prin experimentare, prin observare, să înțeleagă că nu exsită o singură soluție la o problemă, ci mai multe și că trebuie să luăm decizia corectă și că avem libertatea de a alege decizia corectă“, a mai spus profesorul Marinela Dumitrescu.
Opt săptămâni de consiliere pentru fiecare grupă
Consilierea elevilor se va face prin organizarea unor grupe formate din 25 de participanți. Programul de consiliere durează opt săptămâni pentru fiecare grupă. Selecția se va face la nivelul unităților școlare, dar și prin depunerea unor eseuri direct la CJARE Dolj. Totodată, părinții trebuie să-și dea acordul ca elevii să participe la program. Pe durata consilierii, elevii vor fi sfătuiți inclusiv cum să comunice cu cei din jur. Ei trebuie să învețe să se descurce, să aibă răbdare, să fie diplomați și să vorbească frumos. Trebuie să învețe să își controleze furia și să reușească să rezolve o situație delicată și să nu ajungă să dea frâu liber pornirilor, emoțiilor puternice dintr-un anumit moment. Vor fi sfătuiți cum să rezolve și situațiile dificile din familie și să-și croiască modele proprii pentru a le urma pe viitor. Vom face practic și parte de educație cu ei“, a precizat Marinela Dumitrescu.
Elevii vor avea întâlnire și cu reprezentanți de succes din diverse domenii de activitate, cum ar fi matematicieni, directori de bancă, reprezentanți mass-media, astfel încât să își găsească și modele de urmat în carieră.