6.7 C
Craiova
marți, 7 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljCupa Hexagonului 2016 vine la Facultatea de Drept din Craiova

Cupa Hexagonului 2016 vine la Facultatea de Drept din Craiova

Facultatea de Drept a Universităţii din Craiova a obţinut locul I la Hexagonul Facultăţilor de Drept, ediţia 2016, concurs ştiinţific, sportiv şi cultural – artistic organizat în acest an la Iaşi, de către Facultatea de Drept a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”.
Această competiţie studenţească a debutat în anul 1970 ca Triunghiular, a devenit în timp Patrulater, Pentagon şi, de 20 de ani, Hexagon, iar generaţiile de profesori şi studenţi au întreţinut spiritul colaborării academice, colegiale şi prieteneşti, promovând valorile învăţământului juridic românesc. În prezent, Hexagonul Facultăţilor de Drept este un proiect naţional pentru calitatea învăţământului românesc, având drept scop preocuparea pentru excelenţă în pregătirea studenţilor şi în cercetarea ştiinţifică desfăşurată sub egida facultăţilor partenere.
Echipa Facultăţii de Drept din Craiova a fost coordonată de prof. univ. dr. Sevastian Cercel, decanul facultăţii, lect. univ. dr. Manuela Istrătoaie, lect. univ. dr. Mădălina Elena Nica, lect. univ. dr. Cătălin Voiculescu, lect. univ. dr. Robert Bischin.
Studenţii craioveni au obţinut rezultate remarcabile la 6 din cele 7 probe ale competiţiei.

Astfel, la proba Drept civil, echipa alcătuită din Golgotă Luiza Maria, anul IV şi  Constantin Florydana, anul III, a obţinut locul I. Pregătirea acestei echipe a fost asigurată de: conf. univ. dr. Oana Ghiţă, lect. univ. dr. Manuela Lavinia Istrătoaie, lect. univ. dr. Irina Olivia Călinescu.

La proba Drept constituţional, echipa alcătuită din Năstase Lidia Mihaela, anul II şi Ciuciulete Mona Daiana, anul III, a obţinut locul I. Pregătirea acestei echipe a fost asigurată de: lect. univ. dr. Mădălina Elena Nica, lect. univ. dr. Sonia Drăghici, prof. univ. dr. George Liviu Gîrleşteanu.

La probele sportive fotbal şi şah, echipele facultăţii craiovene au obţinut de asemenea primul loc. Finala la fotbal a fost disputată cu echipa Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii din Bucureşti, iar oltenii s-au impus cu un categoric 4-0, realizând un spectacol fotbalistic impresionant, apreciat de specialişti şi de colegii din toată ţara.

Pe de altă parte, la proba Drept penal, echipa alcătuită din Carauş Nicolae, anul IV şi Pănoiu Bogdan, anul IV, a obţinut locul al III-lea, la câteva sutimi de primele două clasate. Pregătirea acestei echipe a fost asigurată de prof. univ. dr. Ruxandra Răducanu şi lect. univ. dr. Cătălin Voiculescu.

De asemenea, la tenis de masă, studentul Gheorghe Adrian, din anul IV, a obţinut locul al III-lea, iar la proba de steetball, studentele facultăţii craiovene au obţinut locul al V-lea.

Echipele sportive ale Facultăţii de Drept din Craiova au fost pregătite de doamna lect. univ. dr. Camelia Vlăşceanu, Cătălin Crăciunescu şi Laurenţiu Antoche, coordonatori probe sportive. Domnul Cătălin Crăciunescu este profesor de educaţie fizică şi sport la Şcoala gimnazială Gh. Bibescu din Craiova, component al echipei de fotbal Universitatea Craiova în perioada 1996-1999, având la activ peste 120 de meciuri în Liga I. La rândul său, domnul Laurenţiu Antoche este arbitru de baschet în Liga I.

Delegaţiile celor şase facultăţi de drept participante la ediţia 2016, ce provin din centrele universitare din Bucureşti, Iaşi, Cluj, Craiova, Sibiu şi Timişoara, au sosit la Iaşi în seara zilei de 20 aprilie 2016, când a avut loc şi deschiderea oficială a Hexagonului în Aula Magna a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.

Cu statut de invitat special, din anul 2012, participă la desfăşurarea Hexagonului, la probele ştiinţifice, delegaţia Facultăţii de Drept a Universităţii de Stat din Chişinău – Republica Moldova.

La  festivitatea de deschidere, au fost prezenţi decanii facultăţilor din Bucureşti, Craiova, Timişoara, Chişinău care, alături de conducătorii delegaţiilor celorlaltor facultăţi, au prezentat mesajul de salut din partea fiecărei facultăţi.

În clasamentul final, Facultatea de Drept din Craiova a ocupat locul I, obţinând Cupa Hexagonului şi a acumulat 100 de puncte din 120 posibile. Trofeul este transmisibil, iar în acest an revine la Craiova, pentru a încununa un an universitar de excepţie pentru studenţii şi profesorii Facultăţii de Drept.

Studenţii craioveni au demonstrat la probele ştiinţifice, în condiţiile unui concurs la care participă cei mai buni studenţi din cele mai importante facultăţi  de drept din ţară, solide cunoştinţe teoretice, dar şi un ascuţit spirit analitic, care i-a ajutat să găsească soluţiile corecte la cazurile practice supuse rezolvării şi să le motiveze temeinic şi argumentat. La probele sportive, Oltenia a fost la înălţime, pasiunea şi disciplina studenţilor craioveni atrăgând admiraţia tuturor.
Clasamentul general pentru ediţia 2016 a Hexagonului Facultăţilor de Drept este următorul:
Locul I – Craiova – 100 puncte; Locul II – Iaşi – 78 de puncte; Locul 3 – Timişoara – 66 de puncte; Locul 4 – Bucureşti – 66 puncte (departajate de punctele obţinute la probele ştiiţifice); Locul 5 – Cluj – 64 puncte; Locul 6 – Sibiu – 46 puncte.
Participarea Echipei Facultăţii de Drept din Craiova la ediţia 2016 a Hexagonului s-a bucurat de susţinerea conducerii Universităţii din Craiova, care, potrivit Metodologiei privind acordarea unor premii studenţilor cu rezultate deosebite în cadrul concursurilor studenţeşti, aprobată de Senatul Universităţii din Craiova, va premia în perioada următoare studenţii participanţi.
Este de menţionat că, la propunerea gazdelor, la ediţia 2016 a Hexagonului Facultăţilor de Drept, au fost adoptate două decizii foarte importante. Mai întâi, pentru prima dată în istoria sa, ediţia 2017 a Hexagonului se va desfăşura la Chişinău, fiind organizată de Facultatea de Drept a Universităţii de Stat din Republica Moldova. Pe de altă parte, facultăţile partenere au convenit înfiinţarea Asociaţiei „Hexagonul Facultăţilor de Drept”, având ca obiect promovarea excelenţei în activitatea didactică şi cercetarea ştiinţifică, precum şi dezvoltarea colaborării instituţionale, derularea de proiecte comune specifice domeniului juridic. În cadrul asociaţiei, facultăţile partenere sunt reprezentate de decanii în funcţie şi, la rândul lor, în condiţiile legii, reprezintă universităţile din care provin.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS