4 C
Craiova
miercuri, 13 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăEducatieO elevă a Colegiului „Frații Buzești“, admisă la Cambridge

O elevă a Colegiului „Frații Buzești“, admisă la Cambridge

Alexandra Băduț, elevă a Colegiului Național „Frații Buzești“ din Craiova, a fost admisă la Universitatea Cambridge din Marea Britanie (Foto: Lucian Anghel)
Alexandra Băduț, elevă a Colegiului Național „Frații Buzești“ din Craiova, a fost admisă la Universitatea Cambridge din Marea Britanie (Foto: Lucian Anghel)

Alexandra Băduț, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Național „Frații Buzești“ din Craiova, elevă pasionată de fizică, informatică și matematică și cu reușite la olimpiadele școlare, a fost admisă la Universitatea Cambridge din Marea Britanie. Liceana spune că a ales să studieze peste granițe domeniul ingineriei pentru că are mai multe posibilități să-și construiască o carieră solidă și ne-a dezvăluit care au fost primii pași pentru admitere.
GdS: Alexandra, cum ai ajuns să aplici pentru Universitatea Cambridge?
Alexandra Băduț: Pe baza rezultatelor obținute la școală m-am hotărât să aplic pentru a studia în Anglia. Procesul de aplicare e simplu. Trebuie o scrisoare de intenție, însoțită de o recomandare a unui profesor. Cu aceste documente am aplicat la cinci universități. Prima care m-a chemat la interviu a fost Cambridge. M-am descurcat foarte bine și am fost acceptată.
GdS: Când ai început demersurile pentru admiterea la Cambridge?
A.B.: Termenul-limită pentru Cambridge este 15 octombrie. Am trimis scrisoare cu motivația mea, fiind pasionată de inginerie, la care am adăugat rezultatele la olimpiade și concursuri. Definitorii pentru admitere sunt însă testele lor. Am avut un test scris de o oră, apoi două interviuri de câte o jumătate de oră. Primul interviu a fost bazat pe întrebări din matematică și fizică. La fizică, întrebările au fost din materia de clasa a IX-a și a X-a, iar la matematică din toți anii de liceu. Al doilea interviu a fost tehnic, aplicat pe inginerie. M-au întrebat, de exemplu, cum ar funcționa aripa unui avion.
GdS: Ce obiective reușești să atingi ca student la Cambridge?
A.B.: Consider că îmi oferă mai multe oportunități. După finalizarea studiilor sunt asigurate locuri de muncă mai bine plătite. În același timp, o să fiu într-o comunitate internațională, o să cunosc oameni din toată lumea. O să-mi exersez foarte bine engleza și alte limbi de circulație internațională și asta o să mă ajute foarte mult în viitoarea mea carieră de inginer. E o universitate foarte bună și e o alegere ideală când ai rezultate și știi că vrei să pleci din țară. În plus, eu sunt pasionată de inginerie. Spre deosebire de România, unde la universitate optezi de la admitere ce ramură a ingineriei alegi, în cazul Universități Cambridge, la fel ca și la Oxford, cursul de inginerie este general în primii doi ani. Specializarea se alege abia din anul III. Acesta a fost alt motiv pentru care am aplicat aici, pentru că îmi va da posibilitatea să văd toate domeniile de inginerie, astfel încât să aleg să profesez ceea ce mi se potrivește.
GdS: În dosarul de admitere ai depus și premiile de la olimpiadele școlare. Care sunt ultimele performanțe?
A.B.: Anul acesta am participat la Olimpiada națională de fizică și la naționala astronomie. La fizică am obținut medalie de bronz. Anul tecut, pe lângă premiile de la fizică și astronomie, am fost și la Olimpiada de lingvistică. De asemenea, am fost la un concurs internațional de fizică în Thailanda, o locație exotică.
GdS: Mai sunt și alte discipline care îți plac?
A.B.: Pe lângă fizică și matematică, sunt pasionată și de informatică. Acesta a fost și motivul pentru care am ales ingineria. Am considerat că fizica este un domeniu prea teoretic și am vrut să fac ceva cu aplicabilitate practică și eram convinsă că ingineria le va combina perfect pe toate trei.
GdS: În curând vei finaliza studiile liceale. Ce părere ai despre învățământul românesc?
A.B.: Este un pic aglomerat. În Anglia materia este mai aerisită și se învață lucruri practice. Pentru mulți elevi din România, fizica sau matematica nu sunt atractive pentru că sunt mult prea teoretice. La anumite materii sunt și multe ore. De exemplu, eu la matematică și informatică învăț multe materii pe lângă acest domeniu, pe când afară îți alegi cinci – șase materii și cu acelea rămâi. Poate ar fi bine să ne lase să ne specializăm un pic pe domeniile de care suntem interesați, să avem timp pentru aprofundare. Eu, de exemplu, aș fi dorit să studiez matematica, fizica, informatica, limbi străine și limba română care nu poate fi exclusă din nici o programă școlară.
GdS: Peste puțin timp vei susține și examenul de bacalaureat. Ai emoții pentru acest moment?
A.B.: Am emoții pentru că media la acest examen, care este cerută de Cambridge, este destul de mare și orice mică greșeală ar putea compromite acest vis. Voi susține examenul la matematică, română și la fizică. Universitățile îl cer ca ultimă etapă de acceptare. E o etapă dificilă, dar ne-am pregătit pe tot parcursul anilor.
GdS: Practic examenul de bacalaureat este singura etapă care mai trebuie trecută pentru a putea pleca la Cambridge. Ai reușit să afli cum vor fi cursurile acolo?
A.B.: Cursurile Universității Cambridge încep în luna octombrie 2016 ca și în România, dar anul universitar este foarte scurt, are șase-șapte luni, doar că trebuie lucrat foarte mult și în vacanțe ca să poți ajunge la nivelul dorit. Am prieteni acolo, care acum sunt în anii de studiu II, III sau IV și
mi-au povestit cum sunt cursurile și laboratoarele, dar și că se pune accent pe munca individuală. Sunt și anumite sesiuni care se desfășoară ca meditații cu profesori specializați, care explică poate ce nu ai înțeles la cursuri. În plus, în vacanțe se impune practică de câteva luni în care muncim ca ingineri, astfel încât, la finalul celor patru ani de studiu, integrarea pe piața muncii să fie ușoară.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS