Încep emoţiile pentru elevii care vor să fie admişi în clasa a IX-a la liceele vocaţionale şi clasele cu profil bilingv. Probele de aptitudini şi testele de limbă străină se vor desfăşura începând de astăzi, 25 mai, şi până sâmbătă, 28 mai. Şi în acest an este concurenţă mare la cele 13 clase cu predare bilingvă. Peste 1.000 de candidaţi vor susţine probele de verificare a cunoştinţelor la limbile moderne pentru clasele cu predare bilingvă din CN „Fraţii Buzeşti“, CN „Carol I“, CN „Elena Cuza“, Liceul Teoretic „Henri Coandă“ şi Liceul „Voltaire“. La CN „Fraţii Buzeşti“, în anul şcolar 2016-2017 vor funcţiona trei clase cu predare bilingvă: engleză – 28 de locuri, franceză – 14 locuri, germană – 14 locuri. La „Carol I“ sunt patru clase bilingve, cu câte 28 de locuri: matematică-informatică bilingv engleză, filologie bilingv spaniolă, filologie bilingv engleză, filologie bilingv franceză, iar la CN „Elena Cuza“ patru clase cu predare bilingvă la filiera teoretică, profil umanist, cu câte 28 de locuri: filologie bilingv engleză, filologie bilingv germană, filologie bilingv franceză, filologie bilingv spaniolă. La Liceul Teoretic „Henri Coandă“ sunt scoase la concurs 28 de locuri, la filiera teoretică, profil umanist: filologie bilingv engleză, iar la Liceul„ Voltaire“ sunt scoase la concurs 28 de locuri la filiera teoretică, profil umanist: filologie bilingv franceză. „Cea mai mare concurenţă este pentru clasele bilingv engleză. Candidaţii care au optat pentru clasele cu predare bilingvă vor susţine probele de verificare a cunoştinţelor la limbile moderne la Colegiul „Ştefan Odobleja“, după cum urmează: pe 25 mai, de la ora 9.00, la limba engleză; pe 26 mai, de la ora 9.00, la limba franceză; pe 27 mai, începând cu ora 9.00, la limba spaniolă; pe 27 mai, începând cu ora 11.30, la limba germană. Admiterea absolvenţilor de clasa a VIII-a la liceu se va desfăşura după aceleaşi reguli ca în ultimii ani, respectând Metodologia din 2010. O altă regulă care se menţine este posibilitatea echivalării examenului de limbă străină, necesar la admiterea în clasele a IX-a cu program bilingv, cu examenele de recunoaştere internaţională pentru certificarea competenţelor lingvistice în limbi străine – în cazul în care elevul a promovat în timpul gimnaziului astfel de examene şi în cazul în care solicită recunoaşterea şi echivalarea lor“, a spus Nicoleta Liţoiu, purtător de cuvânt la ISJ Dolj. Recunoaşterea rezultatelor obţinute la aceste examene se face dacă certificatul sau diploma obţinută validează un nivel de competenţă lingvistică egal sau superior nivelului A2. Elevii ale caror diplome îndeplinesc aceste condiţii primesc nota 10 la examenul de limbă străină pentru admiterea în clasele a IX-a cu program bilingv.
Centrele de examen în care se desfăşoară probele de aptitudini
Şi pentru filiera vocaţională, profilul pedagogic: învăţător-educatoare de la CN Pedagogic „Ştefan Velovan“, din Craiova, s-au înscris, până ieri la ora 14.00, 177 de candidaţi pe cele 56 de locuri. Pentru liceele cu program sportiv s-au înscris 200 de candidaţi.
Probele de aptitudini pentru profilul pedagogic, sportiv, muzică, arte vizuale şi teologic se susţin în următoarele centre de examen: CN „Ştefan Velovan“ (profil pedagogic: aptitudini muzicale, fizice, artistice şi interviu); Liceul de Arte „Marin Sorescu“ (artistic: muzică, arte vizuale); Liceul Teologic Adventist (profil teologic: interviu şi probă scrisă); Seminarul Teologic Ortodox (teologic: probă orală şi scrisă); Colegiul Tehnic Energetic (profil spotiv – pentru fotbal); CN „Nicolae Titulescu“ (profil sportiv pentru volei); Liceul cu Program Sportiv „Petrache Trişcu“ (sportiv pentru scrimă); Clubul Sportiv Şcolar de pe strada Gheorghe Doja (pentru handbal şi baschet); Clubul Sportiv Şcolar de pe strada Nicolae Titulescu (profil sportiv pentru tenis de masă); Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport (probă sportivă pentru atletism).
Pe 31 mai vor fi afişate rezultatele finale la probele de aptitudini sau de limba straină.