Astăzi începe prima sesiune a examenului de bacalaureat care se va derula până pe 8 iulie, când va avea loc ultima probă scrisă. În județul Dolj, numărul candidaților a scăzut considerabil. Dacă anul trecut erau 5.600 de absolvenți de liceu care susțineau examene, anul acesta sunt 4.377 de înscriși.
Interesul pentru examenul național de bacalaureat scade considerabil. În județul Dolj sunt cu 1.200 de elevi mai puțin decât în seriile anterioare. Sesiunea de anul acesta începe astăzi, pe 13 iunie, cu proba de evaluare a competențelor de comunicare în limba română. „Pentru sesiunea iunie-iulie avem 4.377 de candidați, înscriși în cele 43 de unități de învățământ de nivel liceal, unde se vor susține probele de competențe ale examenului de bacalaureat. Evaluarea candidaților debutează cu proba competențelor de comunicare în limba română, care se va derula în intervalul 13-15 iunie. Proba va începe la ora 9.00. Elevii nu vor avea voie să intre în sala de examen cu telefonul mobil sau cu materiale suport pentru rezolvarea subiectelor. Candidații vor fi evaluați oral și vor avea subiectele pe bilete și nu au voie să schimbe biletul“, a declarat inspectorul școlar Nicoleta Lițoiu, purtător de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Dolj. Potrivit metodologiei de examen, candidații vor avea la dispoziție 15 minute pentru rezolvarea subiectelor și alte 10-15 minute pentru susținerea răspunsurilor. În urma evaluării, comisia de examen va acorda candidatului nivelul de pregătire, „mediu“, „avansat“ sau „experimentat“. Aceleași condiții de evaluare se vor aplica și pentru probele de competențe digitale care se vor derula în perioada 21-24 iunie, dar și cele de comunicare într-o limbă străină programate între 27 iunie și 1 iulie.
Cazuri speciale la probele scrise
Probele scrise ale acestei sesiuni se vor derula în perioada 4-8 iulie. În județul Dolj sunt și două cazuri excepționale. „Doi candidați au solicitat ca evaluarea să se realizeze la domiciliu. Cererile au venit din partea unui candidat de la Colegiul Tehnic «C.D. Nenițescu» și Colegiul «Ștefan Odobleja». Acest mod de evaluare a primit aprobarea Ministerului Educației, iar comisia va fi însoțiță și de un jandarm“, a declarat inspectorul școlar Nicoleta Lițoiu. De asemenea, alți nouă candidați au solicitat fie să aibă un profesor care să scrie soluția subiectelor, fie un profesor interpret, fie să li se prelungească timpul pentru rezolvarea subiectelor. Inspectorii școlari spun că astfel de solicitări au fost primite atât de la unități de învățământ special, cât și de la candidați de la licee precum „Traian Vuia“ sau „Marin Sorescu“.
Peste 3.600 de absolvenţi din Gorj încep bacalaureatul
3.662 de absolvenţi de liceu din judeţul Gorj vor începe de astăzi examenul de bacalaureat. „Din totalul absolvenţilor, aproximativ 20% sunt din promoţiile anterioare“, a declarat Ion Işfan, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj.
Acesta a mai spus că toate probele examenului de bacalaureat sunt monitorizate audio şi video şi elevii îşi vor asuma un mare risc dacă vor încerca să copieze: „Am avut şedinţe cu directorii de licee şi le-am prelucrat metodologia. Exigenţa va fi maximă pentru cei care vor încerca să copieze. Cred că am fost destul de clar şi în ceea ce priveşte profesorii supraveghetori şi examinatori. Nu cred că vrea cineva să ajungă în situaţia de a intra în vizorul organelor de anchetă şi vrem ca şi elevii să ajungă acasă fără nici un fel de îndoieli asupra corectitudinii examenului. Vor fi verificate şi monitorizările, să nu fie nereguli în timpul probelor. Ideea este că absolvenţii care s-au pregătit o să promoveze examenul şi am vrea să fie cât mai mulţi în această ipostază. Au fost făcute şi meditaţii în cadrul şcolilor. Şi universitatea din Târgu Jiu s-a oferit să îi mediteze pe elevi la anumite discipline“, a mai spus Ion Işfan.