4.5 C
Craiova
vineri, 27 decembrie, 2024
Știri de ultima orăEducatieBacalaureatul a debutat cu un eliminat

Bacalaureatul a debutat cu un eliminat

La proba de evaluare a competențelor de comunicare  în limba română, candidații la bacalaureat au subiecte  formulate pe marginea unor texte la prima vedere
La proba de evaluare a competențelor de comunicare
în limba română, candidații la bacalaureat au subiecte
formulate pe marginea unor texte la prima vedere

Prima sesiune a examenului național de bacalaureat a debutat ieri cu proba de evaluare a competențelor de comunicare în limba română. În Dolj, la scurt timp după începerea evaluărilor, a fost înregistrat și primul elev eliminat.

Nici nu a început bine examenul că unul dintre candidați a și ratat prima sesiune a bacalaureatului. Este cazul unui elev de la Colegiul Național „Ștefan Velovan“ din Craiova, care, ieri, la prima probă, a fost eliminat din sala de examen pentru că a fost găsit având asupra lui telefonul mobil. „Comisia județeană a primit la prima raportare un eliminat, la Colegiul Național «Ștefan Velovan». Candidatul avea asupra lui telefonul mobil, care a sunat în timp ce el susținea proba“, a declarat Lavinia Craioveanu, inspectorul școlar general. Conform metodologiei, elevul a pierdut dreptul de a se mai prezenta și la următoarele două sesiuni. „Dragi elevi, bacalaureatul este un examen riguros. Trebuie să fiți atenți să nu intrați în sala de examen cu surse de inspirație, cu telefoane mobile. Trebuie să respectați și orele la care sunteți programați pentru susținerea probei“, atrage atenția inspectorul școlar general.

Ce își doresc candidații

Proba de evaluare a competențelor de comunicare în limba română continuă până pe 15 iunie. În urma evaluării, candidații primesc calificativul corespunzător nivelului de pregătire „mediu“, „avansat“, „experimentat“. Practic, elevii care se prezintă la această probă nu sunt respinși. Cu toate acestea, ei nu au fost lipsiți de emoții. „Cerințele au fost de nivel mediu. Am avut un text publicitar și trebuie să spun cine este emițătorul, să răspund la câteva întrebări pe marginea textului și să îmi exprim opinia despre rolul istoriei contemporane. Am avut și ceva emoții. Acestea vor fi și pe parcurs. La scris am emoții la matematică“, a spus Sergiu Răduț, candidat la centrul de examen de la Colegiul Național „Carol I“ din Craiova. Sergiu își dorește să promoveze bacalaureatul și apoi să opteze pentru a studia medicina. „Doresc să urmez Facultatea de Medicină. Este ceea ce vreau să fac pe viitor, nu am fost influențat pentru această alegere“, a spus elevul. Colegul său, Cristian Popa, va opta pentru domeniul IT. Și pentru el este important acest examen. „Am avut un text publicistic, să vorbesc despre receptor, despre ideile care reies din text, și la partea a doua să-mi exprim opinia despre târgurile de carte, care promovează lectura, un obicei rar în rândul tinerilor. Eu sunt pasionat mai mult de matematică decât de partea de literatură. După bacalaureat vreau să optez pentru automatică, pentru IT, la Universitatea din Craiova. Voi susține concurs de admitere“, a spus candidatul.
Alt absolvent al Colegiului „Carol I“, de la profilul matematică-informatică, spune că la evaluarea competențelor de comunicare în limba română nu a avut emoții, ci va avea mai multe emoții la proba scrisă.
„Nu am avut emoții, nici cerințele nu au fost dificile. Am avut de analizat un articol despre evoluția criticii literare în România și m-am descurcat. Am emoții pentru proba scrisă la limba și literatura română. În rest, mă simt pregătit pentru examenele de matematică și informatică“, a spus Marian Eduard Vâlcu.
Potrivit conducerii Inspectoratului Școlar Județean Dolj, prin aceste examene vor trece 4.377 de candidați, înscriși în 43 de centre. Ieri, evaluarea s-a derulat în 42 de centre de examen pentru că la Seminarul Teologic evaluarea începe de azi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS